Komentar

Politična ekonomija Golobičevega odstopa

Čas branja: 3 min
08.06.2009  22:30
Golobiču je njegova laž ali neumnost samo še povečala pogajalsko moč v koaliciji

Obveščaj me o novih člankih:  

Nikoli nisem skrival, da Gregorja Golobiča nisem nikoli kaj preveč maral. Nič osebnega, pač zaradi njegove vloge generalnega sekretarja 12 let vodilne LDS in njegove vloge glavnega - prosvetljenega ali ne - kadrovika v podjetjih v državni lasti ali posredno pod državnim nadzorom. Soustvaril in zlorabljal je sistem, ki ga je nato še bolj brutalno zlorabil Janez Janša, danes pa ga podobno zlorabljajo Pahorjevi mladinci. Težko je imeti rad take ljudi, tudi če se nekoč javno spokorijo.

Toda danes ne nameravam pisati o genezi Golobičeve laži ali banalne neumnosti niti ne želim moralizirati o tem, da politiki ne smejo lagati, pa čeprav vsi vemo, da so barabe. Danes me zanimajo izključno posledice z njegove strani implicitno napovedanega ter v opozicijski SDS zahtevanega odstopa. Zanima me politična ekonomija njegovega odstopa. Posledice za državo.

Golobičev odstop = politična smrt

Najprej osebne posledice. Golobičev odstop zaradi razkrite laži bi brez dvoma pomenil njegovo politično smrt. V evropskem merilu se politiki, ki so jih ujeli pri laži, kraji ali korupciji, niso nikoli več vrnili. No, izjema sta morda Berlusconi in Janša, ki sploh ničesar ne priznata. (Čeprav so Janšo dobili pri organiziranju prodaje Mercatorja za Delo v vladnem kabinetu, pri laganju o tem, pri kraji intelektualne lastnine glede prepisanega Blairovega govora, pri vdoru v Sovo in podobno, ni niti pomislil na odstop).

Za odstop v podobnih primerih je potrebnega precej človeškega dostojanstva in samospoštovanja. Notranja integriteta. Če ni osebne integritete, pa običajno zadostuje politična kultura in visoki politični standardi v družbi. No, pri nas takih standardov ni. Spomnim se samo primera Mihe Kozinca zaradi vladnih stanovanjskih posojil, vse druge ministre je bilo treba interpelirati. Če ni ustrezne politične kulture, je torej vse prepuščeno osebni integriteti politika. Od politika pa je verjetno nemogoče pričakovati zadovoljiv odmerek osebne integritete, če okolje od njega tega ne zahteva. No, Golobič je na tiskovni konferenci vsaj javno priznal napako, laž, ter nakazal možnost odstopa.

Golobiču je njegova laž ali neumnost samo še povečala pogajalsko moč v koaliciji. Če iz nje izstopi, se bo vrnil hudobni volk.

Če bi Golobič odstopil, bi po eni strani dvignil raven političnih standardov v družbi. Politična kultura bi morda postala boljša. Verjetno pa je tudi, da bi šlo samo za enkraten dvig političnih standardov, medtem ko bi v izpraznjenem političnem prostoru Pahorjevi mladinci še bolj neovirano, brez vsakršnega političnega nadzora zlorabljali sistem in nameščali svoje ljudi po podjetjih.

Izstop Zaresa = razpad koalicije

Hkrati pa bi po drugi strani Golobičev odstop sprožil daljnosežne politične premike. Njegov odstop bi s seboj najverjetneje potegnil izstop Zaresa iz vladne koalicije, kar pa de facto pomeni razpad koalicije. Opcije glede SLS ali SNS kot nadomestnih koalicijskih partnerk niso stabilne rešitve. Velika koalicija SD in SDS je nerealistična, saj gre za dve ideološko povsem nezdružljivi opciji, ki je starejši del poslanske skupine SD ne bi mogel nikoli prebaviti. Prav tako ni prepričljiva opcija glede manjšinske vlade. Ta rešitev bi zaradi stalnega iskanja konsenza pri najmanjšem skupnem imenovalcu vodila v še večjo paraliziranost vlade, kot jo lahko spremljamo zdaj. In v še bolj razširjeno prepričanje v javnosti, da je ta vlada povsem nesposobna. Kar ni dobra popotnica za preostale koalicijske partnerke za naslednje volitve.

Najbolj verjetna opcija je tako razpis predčasnih volitev (po obeh neuspešnih iteracijah glede iskanja novega mandatarja v patpoložaju med levico in desnico). Seveda pa predčasne volitve za sedanje koalicijske partnerje ne pomenijo nič dobrega, saj bi na volitve šle s popotnico nesposobnosti menedžiranja gospodarske krize ter lažnivosti. Na predčasnih volitvah bi Janša pobral levji delež glasov tudi na sredini, med razočaranimi nad Pahorjevo vlado. To kažejo tudi izidi nedeljskih volitev v evropski parlament. Janševa stranka je v močnem vzponu.

Predčasne volitve = predčasna vrnitev JJ

Predčasne volitve zato pomenijo predčasno vrnitev Janeza Janše. Tega pa si nihče na levici ne želi. Sedanjo vladno koalicijo drži skupaj samo strah pred Janšo. Ni nobenih pozitivnih projektov, je le zelo racionalen, ozaveščen strah pred izgubo oblasti. In zaradi tega strahu Golobiča koalicijske partnerke moledujejo, naj ostane. Golobič je njihov preživetveni ključ. Brez njega bodo brez služb in brez privilegijev, predvsem pa brez občutka moči. Golobiču je tako njegova laž ali neumnost samo še dvignila pogajalsko moč v koaliciji. Zdaj lahko izsili še več kot odstop Draška Veselinoviča iz NLB ali prepoved reprogramiranja menedžerskih posojil. Zdaj je koalicija njegov talec. Če ne, bo prišel hudobni volk ...

Gregor Golobič ne bo odstopil

Seveda Gregor Golobič ne bo odstopil. Kot človeško bitje z vso zmožnostjo dojemanja čustev, tudi sramu ob aktu, da so ga dobili na laži in da ga novinarji imenujejo lažnivec, bi med tiskovno konferenco verjetno to celo v nekem trenutku naredil. Toda kot politična žival, ki je prevagala takoj po tiskovni konferenci, bi bil neracionalen, tako rekoč neumen, če bi to naredil, saj si je podobno cost-benefit analizo naredil tudi sam. Zakaj odstopiti zaradi tako neumne in nenevarne napake, kot je zamolčano "banalno" dejstvo novinarjem ter si uničiti politično kariero, hkrati pa omogočiti Janši, da se predčasno vrne na oblast?

Dr. Jože P. Damijan, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in Inštitut za ekonomska raziskovanja ter Vienna University of Economics and Business Administration in nekdanji minister za razvoj.

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Jože P. Damijan je redni profesor na ekonomski fakulte­ti v Ljubljani.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Erjavec: Glasovanje o zaupnici Bratuškovi povsem nesmiselno 83

Premierka Alenka Bratušek je ob dogajanju v državnem zboru napovedala, da bo podporo preverila z zaupnico. Prav tako je zagotovila, da...

FINANCE
Članki
Članki DZ jutri o odstopu premierke Bratuškove, ta bo definirala tekoče posle 17

Po tem vlada ne bo imela več polnih pooblastil. Kateri so dopustni tekoči posli, bodo - četudi to ni potrebno - odločali na jutrišnji...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič proti morebitnim poskusom oblikovanja nove vlade brez volitev 156

Koalicijski partnerji Pozitivne Slovenije so tokrat enotni: z Zoranom Jankovićem ne bomo sedeli v vladi

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Menim, da je dvig DDV sprejemljiv predlog 69

"Ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena ni uspela, bo pač naslednja," pravi finančni minister, ki bi zdaj poskušal z dvigom DDV

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.