Odmev: Ultrina pogodba z mestom podpisana pred menjavo oblasti

Čas branja: 2 min
07.06.2009  12:38
Odmev: Ultrina pogodba z mestom podpisana pred menjavo oblasti

Glede na komentar g. Breznika, direktorja Ultre, bi radi kot "neizbrani" ponudnik pojasnili naslednje.

Res je, da je bila na javnem naročilu Mestne občine Ljubljana imenovanem kratko "Enotna mestna kartica" ponudba našega podjetja ČETRTA POT pravno izločena kot nepopolna in da je to po dolgem odločanju potrdila tudi Državna revizijska komisija v odločbi z dne 1. oktobra 2008. Vendar pa trdimo da je "nepopolnost" naše ponudbe predstavljala zgolj minorna pravna nedoslednost, ki jo je možno razlagati na pozitiven ali negativen način, nikakor pa ni vplivala na kvaliteto ponujenih produktov in storitev ali na ceno za naročnika.

G. Breznik je v članku podal na to temo kar nekaj zavajujočih dejstev glede naše ponudbe na tem javnem naročilu in jih želimo pojasniti bralcem Financ.

Ponudba ČETRTE POTi je bila označena kot nepopolna samo zato, ker smo eno od 12 postavk v ponudbenem obrazcu in sicer "programska in komunikacijska oprema" ponudili brezplačno oz. je bila vračunana v celotnem sklopu, kar seveda ni v ničemer vplivalo ne na vrsto in kvaliteto ponujenih produktov in storitev, ne na končno ponudbeno ceno kot merilo za izbor in prav tako ne na končno ceno za naročnika, kot neutemeljeno špekulira g. Breznik. Če bi namesto 0,00€ zapisali samo en cent več, bi bila ponudba verjetno formalno popolna. Postavka "programska in komunikacijska oprema" je bila v zahtevanem ponudbenem obrazcu ena od 12 postavk, za katero ni bilo s strani naročnika podanih praktično nobenih tehničnih specifikacij in naj bi bila fizično locirana v procesnem centru ponudnika za celotno obdobje delovanja (3 leta), po tem obodbju pa naj bi to (takrat že zastarelo in iztrošeno) opremo po naknadnih izjavah MOL predali nazaj naročniku - MOL (!).

Torej "programska in komunikacijska oprema" je bila ponujena v ponudbi ČETRTE POTi (priložen je bil celo opis na 15 straneh), kar je podjetje ČETRTA POT tudi potrdilo s podpisom izjave o strinjanju z vsebino razpisne dokumentacije, podkrepljene z bančno garancijo za resnost ponudbe v vrednosti 250.000€ in še z naknadno izrecno pisno potrditvijo. Ultra je na drugi strani ponudila "programsko in komunikacijsko opremo" v vrednosti nad 700.000€ brez kakršnihkoli podrobnejših specifikacij kaj naj bi pod to ceno spadalo.

Dejstvo pa je, da je bila končna ponudbena cena v ponudbi Četrte poti ugodnejša za 1.203.937,08 EUR od izbranega ponudnika in to naj bi bilo tudi glavno merilo za izbiro ponudnika, vsakršno drugo manipuliranje pri kateri postavki je bil nekdo cenejši je vzeto iz konteksta (g. Breznik je npr. mimogrede pozabil navesti, da je bila Ultrina cena za mesečno upravljanje višja kar za 60%).

Razpisna dokumentacija je bila pripravljena na tak način, da je v njej mnogo stvari, ki se lahko pravno razlagajo tako ali drugače, povsem odvisno od interpretacije naročnika, sicer pa je dokumentacija javno dostopna in si jo lahko vsak ogleda na spletnem naslovu: [www.enarocanje.si] bi radi špekulirali zakaj je bilo potrebno s strani naročnika (Mestna občina Ljubljana/Javni Holding Ljubljana) tako mrzlično iskati najmanjši pravni razlog, da se ponudbo podjetja ČETRTA POT zavne kot nepopolno, dejstvo pa je da je bila naša ponudba zelo kompetentna, saj bazira na dolgoletnih izkušnjah na tem področju z mnogimi uspešnimi referencami (številni avtobusni prevozniki v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH, Slovenske železnice, DARS, ...), medtem ko "izbrani" ponudnik s področja plačilnih kartičnih sistemov nima niti ene reference.

Boris Šolar, generalni direktor ČETRTA POT d.o.o.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci