Nasvet dneva: Kaj storiti v primeru zlorabe kartice

Čas branja: 3 min
20.05.2009  09:30
Pred počitnicami vas še enkrat spomnimo na varnost pri brezgotovinskih plačilih in kako lahko takoj ukrepate in zmanjšate škodo

V vsakdanjem življenju pri nakupih vse bolj uporabljamo brezgotovinsko plačevanje. Kljub temu, da je udobno, se ne smemo prepustiti tveganemu občutku lažne varnosti. Namreč zloraba brezgotovinskih plačilnih instrumentov se lahko zgodi vsakemu, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj ukrepov, kako se lahko najučinkoviteje zavarujemo pred zlorabami ter podajamo nekaj splošnih napotkov, kaj storiti, ko zlorabo odkrijemo. O varnosti negotovinskega poslovanja je Zveza potrošnikov Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo izdala tudi brošuro.

kreditne kartice

Pri plačevanju prek POS terminalov in dvigovanju gotovine na bankomatih

Bankomati so zmanjšali naše obiske v bankah, POS terminali pa so nam olajšali plačevanje. Nevarnosti, ki prežijo na uporabnike so:

  • Snemanje magnetnega zapisa - se najpogosteje zgodi na bankomatih in POS terminalih. S primernim čitalnikom magnetnih kartic lahko to naredi vsak, ki pri plačilu blaga ali storitev dobi v roke vašo kartico. Tat potrebuje še vašo PIN številko, da lahko izdela in nato tudi uporablja ponarejeno plačilno kartico.
  • Libanonska zanka - je posebna naprava, ki jo zlikovec vstavi v režo bankomata in onemogoči, da bi bankomat vrnil plačilno kartico uporabniku. Ta nekajkrat poskuša pridobiti kartico tudi s PIN kodo, tatovi pa tako enostavno dobijo njegovo kartico in PIN kodo.
  • Izguba in tatvina plačilne kartice - dokler kartice ne prekličete, jo lahko tatovi uporabijo za oddaljene nakupe. Če pa je kartici priložena še številka PIN, so možnosti za zlorabo precej večje.
  • Podatki o plačilnih karticah na potrdilu o nakupih - kljub strogim zahtevam varnostnih standardov, se ponekod na potrdilu še vedno pojavijo podatki o številki kartice, ki jih lahko zlorabijo za oddaljene nakupe.
  • Dvakratno odčitavanje plačilnih kartic - zaradi zahtev blagajniškega poslovanja nekateri trgovci podatke s plačilne kartice odčitajo dvakrat - na POS terminalu in na lastnem bralniku, vendar pa gre pri tem za varnostno tveganje, saj lahko nepooblaščene osebe pridejo do podatkov.

Pos terminal

Pred zlorabami se lahko zaščitite že s pravilno uporabo kartice. To namreč ob prejetju takoj podpišite, PIN kodo pa si zapomnite in je ne imejte zapisane v denarnici. Policija svetuje, da pri uporabljanju bankomatov nikoli ne sprejmite pomoči neznancev, prav tako pa obvestite, če na bankomatu opazite kaj nenavadnega.

Če je bila zloraba izvedena na klasičnem prodajnem mestu takoj prekličite veljavnost zlorabljene plačilne kartice in od banke čim prej pridobite vse podatke o spornih transakcijah (kdaj in kje so se zgodile) in jih izročite policiji, da bo lahko hitro nadaljevala s preiskavo, saj je hitrost bistvenega pomena.

Pri spletnem nakupovanju in drugih oddaljenih nakupih

Zaradi udobnosti in tudi nižjih stroškov poslovanja se vedno več ljudi odloča za spletno nakupovanje. Varnost spletnih trgovin je običajno dobra, vendar pa slabša kot pri spletnem bančništvu.

Spletno nakupovanje

Med nevarnostmi, ki prežijo na uporabnike so:

  • Lažno predstavljanje (phishing) - nepridipravi pošiljajo lažna elektronska sporočila, ki na prvi pogled delujejo kot pristna, s katerimi pozivajo naslovnika, naj obišče spletno mesto neke banke ali plačilne ustanove, spletna povezava pa je vključena v sporočilo. Spletno mesto, na katerem naj bi obiskovalec potrdil svoje varnostne podatke je ponarejeno, obiskovalec pa nevede sam posreduje podatke o plačilni kartici.
  • Zvabljanje (pharming) - napadalci uporabnika računa s pomočjo sistemskih sprememb za razreševanje domenskih imen preusmerijo na lažno spletno mesto, ki je na prvi pogled pristno, običajno so drugačni le identifikacijski elementi. Obiskovalci nevede posredujejo svoje podatke, kot so številka kartice, uporabniška imena in gesla.
  • Škodljiva programska oprema (malware) - napadalci lahko z namestitvijo takšne opreme snemajo vse pritiske na tipke in brez uporabnikove vednosti pridobijo vse pomembne podatke.
  • Lažne spletne trgovine - uporabniku po sumljivo nizkih cenah ponujajo izdelke, do katerih pride večinoma prek spletnih povezav, ki jih prejme na elektronski naslov.
  • Lažni prodajalci blaga po telefonu - uporabnika pokličejo neznanci, ki naj bi opravljali neposredno prodajo prek telefona, v resnici pa skušajo priti do podatkov, ki bi mu omogočili oddaljene nakupe.

Ob zlorabi predajte policiji čim več podatkov

Pri nakupih in obiskih sumljivih spletnih strani bodite pozorni in ne izdajajte svojih osebnih podatkov ali podatkov plačilnih kartic. Zaupajte le tistim mestom, ki od vas zahtevajo varnostno številko kartice.

Če je bila zloraba povzročena prek računalnika takoj prekličite veljavnost zlorabljene plačilne kartice ali digitalnega certifikata za e-bančništvo. Dokler niso razjasnjene okoliščine, onemogočite tudi uporabo vašega spletnega bančništva oziroma spletnih trgovalnih računov (kot je denimo PayPal). Od banke čim prej pridobite vse dnevniške datoteke o spornih transakcijah (kdaj so se zgodile, naslov IP napadalčevega računalnika) in jih izročite policiji, da bo lahko hitro nadaljevala s preiskavo, saj je hitrost bistvena.

MasterCard - Bančna kartica

Pri zlorabi e-bančništva napadalci podatke najpogosteje pridobijo z oškodovančevega računalnika, kar pa je možno tudi pri zlorabi plačilne kartice. Zato je treba ugotoviti, ali je na oškodovančevem računalniku morebiti škodljiva programska oprema in kakšna je njena vloga (kdaj je bila nameščena, od kje, kam sporoča podatke). Če je bil računalnik, ko ste ugotovili zlorabo, ugasnjen, ga do izročitve policiji ne prižigajte. Če pa je računalnik prižgan, izvlecite omrežni vodnik oziroma prekinite brezžično omrežno povezavo, računalnika pa ne ugašajte do prihoda policije, saj lahko njeni strokovnjaki iz delovnega spomina pridobijo še tako pomembne podatke, ki sicer izginejo, ko računalnik ugasnemo.

Poskusite sami ugotoviti, če se je v preteklosti morebiti kaj nenavadnega zgodilo pri uporabi interneta, ko bi lahko prišlo do odtujitve podatkov.

Splošni napotki za ukrepanje:

Ko ugotovite, da gre za zlorabo, takoj obvestite policijo in banko, še zlasti takrat, ko je zloraba posledica nekega predhodnega kaznivega dejanja. Zabeležite si vse postopke obveščanja in prijave, saj vam lahko to pomaga pri povrnitvi škode. Banki napišite pooblastilo, da dovoljujete posredovanje podatkov policiji, sicer bo morala pridobiti odredbo sodišča, kar pa običajno traja dalj časa in je lahko usodno za uspešnost preiskave. Za lažjo povrnitev odtujenih sredstev bo včasih pomagal tudi kvaliteten alibi, s katerim boste dokazali, da sporne transakcije niste naredili sami, temveč ste bili v kritičnem času v službi, ste govorili nekje po telefonu v tujini ali kaj podobnega. Te podatke boste morali priskrbeti sami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
NLB lani z 203,6 milijona evrov dobička, kar je malenkost nad pričakovanji

Banka napoveduje, da preučuje izdajo podrejenega dolga

FINANCE
'Vse se je podražilo!!!' Kaj je v zadnjem letu res dražje in kaj še bo 2

Ne rastejo le plače - zbrali smo statistične podatke o podražitvah in pocenitvah in napovedih, kaj bo v prihodnjih mesecih dražje

FINANCE
Izračun: koliko lahko zaslužite z oddajo stanovanja?

Niso redki Slovenci, ki sanjajo, da bi kupili stanovanje, ga potem oddajali in tako dobili dostojno penzijo. Na kaj paziti, da zares...

FINANCE
Pripravite se na trdi brexit, davke in carine 1

Paziti boste morali tudi na birokracijo pri DDV, da ne boste plačali več davka, kot je treba

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte industrijskega oblikovalca, ki sodeluje pri razvoju hyperloopa 3

Jaka Verbič, rLoop: V zadnjih desetletjih ni bilo tehnologije, ki bi ljudem dala toliko misliti kot hyperloop. Nekaj podobnega je bilo v...

FINANCE
O Italiji malo drugače - zakaj se iz Londona ljudje selijo v Milano 1

Italija bogatim posameznikom ponuja davčno zatočišče in bombone, migracije posameznikov, kaj šele posla, pa navkljub davčnim bombonom...

FINANCE
Članki
Članki Tajni načrt britanske vlade za primer trdega brexita 6

Ker je le še 37 dni do datuma za britanski izstop iz EU, načrta, kako naj bi potekal, pa še ni, se vsi pripravljajo na brexit. Britanski...

DRAŽBE
Članki
Članki Jankovićev luksuz v Trnovem kupil serijski reševalec Elect 1

Komu je Heta prodala stanovanje Damijana Jankovića v trnovskem Močeradu?

TOP JOB
Delavci
MOJEFIN
Razno
Razno Kako mirno v treh letih postati milijonar 4

To nam je razkril neki finančni svetovalec, ki ima recept za doseganje teh sanjskih donosov. Pravi, da lahko mirno dosežemo 1,8 odstotka...

FINANCE
Eksplozija potrošniških posojil prebivalstvu - imamo nov sistemski bančni problem? 1

Potrošniška posojila, ki so bolj tvegana, so presegla mejo četrtine vseh posojil prebivalstvu - ta pa so še pred koncem leta prvič...