Nasvet dneva: Kolikšen delež soglasij za obnovitev fasade

Čas branja: 1 min
23.04.2009  09:30
Pri obnovitvi fasade in izolaciji večstanovanjske stavbe ne potrebujete soglasja vseh lastnikov stanovanj

Vprašanje: V našem bloku želimo obnoviti fasado in hkrati dodatno izolirati stavbo. Ker lastniki stanovanj večinoma ne hodijo na sestanke lastnikov, me zanima, kolikšen delež lastnikov je potreben za sprejetje obnovitve fasade?

Delavec, zidar, fasada

Odgovor:

Pri spremembah v večstanovanjskih stavbah je potrebno pridobiti soglasje solastnikov, ki ga ureja stanovanjski zakon. Za spremembe je namreč treba pridobiti 75- ali 100-odstotno soglasje solastnikov, odvisno od zahtevnosti posega.

Za obnovitev fasade ne potrebujete soglasja vseh lastnikov

Soglasje večine oziroma več kot 75 odstotkov lastnikov je treba pridobiti za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja in za izboljšave, kjer ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Sem se denimo šteje tudi dodatna izolacija stavbe, nova fasada, preureditev kotlovnice in podobno.

Dovoljena dejavnost je dejavnost, ki ostalih lastnikov posameznih delov v večstanovanjski stavbi ne moti pri mirni rabi stanovanj in ne obremenjuje prekomerno skupnih delov oziroma naprav stavbe.

Vsi lastniki se morajo strinjati z večjimi posegi v stavbo

Soglasje vseh lastnikov pa je treba pridobiti za vsa gradbena dela in izboljšave, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Prav tako je treba imeti 100-odstotno soglasje za sporazum o določitvi solastniških deležev, spreminjanje rabe skupnih delov, spremembe v razmerju med skupnimi in posameznimi deli, v primeru posebnih omejitev rabe posameznih delov in skupnih delov oziroma pri spreminjanju rabe stanovanj.

Odločitev lahko poda tudi sodišče v nepravdnem postopku

V primerih, kjer je treba pridobiti soglasje vseh lastnikov, pa to ni doseženo, lahko lastniki, ki imajo več kot 50-odstotni lastniški delež predlagajo, da o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku, pišejo na Slonep. V primerih, kjer je treba doseči 75-odstotno soglasje, lahko vsak etažni lastnik, ki se z odločitvijo ne strinja, predlaga, da o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Za slovenske banke še ne veljajo pogoji evropske direktive o plačilih

Banke in spletni trgovci bi morali biti od sobote skladni z direktivo PSD2, a je Banka Slovenije uvedla prehodno obdobje za nedoločen čas

FINANCE
Svoboda, davki in spodbude 1

Spodbudili bi porabo. In hkrati navijali davke ter varčevali brez reform za večjo učinkovitost.

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...