Nasvet dneva: Kolikšen delež soglasij za obnovitev fasade

Čas branja: 1 min
23.04.2009  09:30
Pri obnovitvi fasade in izolaciji večstanovanjske stavbe ne potrebujete soglasja vseh lastnikov stanovanj

Vprašanje: V našem bloku želimo obnoviti fasado in hkrati dodatno izolirati stavbo. Ker lastniki stanovanj večinoma ne hodijo na sestanke lastnikov, me zanima, kolikšen delež lastnikov je potreben za sprejetje obnovitve fasade?

Delavec, zidar, fasada

Odgovor:

Pri spremembah v večstanovanjskih stavbah je potrebno pridobiti soglasje solastnikov, ki ga ureja stanovanjski zakon. Za spremembe je namreč treba pridobiti 75- ali 100-odstotno soglasje solastnikov, odvisno od zahtevnosti posega.

Za obnovitev fasade ne potrebujete soglasja vseh lastnikov

Soglasje večine oziroma več kot 75 odstotkov lastnikov je treba pridobiti za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja in za izboljšave, kjer ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Sem se denimo šteje tudi dodatna izolacija stavbe, nova fasada, preureditev kotlovnice in podobno.

Dovoljena dejavnost je dejavnost, ki ostalih lastnikov posameznih delov v večstanovanjski stavbi ne moti pri mirni rabi stanovanj in ne obremenjuje prekomerno skupnih delov oziroma naprav stavbe.

Vsi lastniki se morajo strinjati z večjimi posegi v stavbo

Soglasje vseh lastnikov pa je treba pridobiti za vsa gradbena dela in izboljšave, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Prav tako je treba imeti 100-odstotno soglasje za sporazum o določitvi solastniških deležev, spreminjanje rabe skupnih delov, spremembe v razmerju med skupnimi in posameznimi deli, v primeru posebnih omejitev rabe posameznih delov in skupnih delov oziroma pri spreminjanju rabe stanovanj.

Odločitev lahko poda tudi sodišče v nepravdnem postopku

V primerih, kjer je treba pridobiti soglasje vseh lastnikov, pa to ni doseženo, lahko lastniki, ki imajo več kot 50-odstotni lastniški delež predlagajo, da o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku, pišejo na Slonep. V primerih, kjer je treba doseči 75-odstotno soglasje, lahko vsak etažni lastnik, ki se z odločitvijo ne strinja, predlaga, da o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delavci
FINANCE
Kdo vam lahko pomaga graditi hišo ali pleskati stanovanje? 3

Bratranci in sestrične odpadejo – to ni več brezplačna sorodstvena pomoč pri gradnji hiše; kako pa je z drugimi obrtniki?

MANAGER
Manager
Manager Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen 1

Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se...

TOP JOB
Delavci
Delavci Bi raje videli, da vas zamenja robot ali človek?

V Sloveniji bo avtomatizacija v prihodnjih 15 do 20 letih vplivala na dobro polovico delovnih mest

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 5

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih

FINANCE
Se obetajo ležarine na depozite fizičnih oseb? O tem govori šef NLB Blaž Brodnjak 5

Prvi človek NLB v intervjuju za STA spregovoril o okolju nizkih obrestnih mer in posledicah, ki jih imajo te za banke

FINANCE
Italijanska vlada je padla – premier Conte je napovedal svoj odstop 5

Kaj morate vedeti o razpletanju italijanske politične krize – na kaj je računal Salvini iz skrajno desne Lige, kakšno računico ima Di...