Svetovalnica: Pol odstotka dohodnine donirate po lastnih željah

Čas branja: 2 min
23.03.2009  10:47
Bralca zanima, kako naj podari del dohodnine raznim društvom, klubom in drugim nepridobitnim organizacijam

Vprašanje:Slišal sem, da lahko del dohodnine namenim raznim društvom in organizacijam, ne pa državi. Sin trenira nogomet, hčerka gimnastiko, nekaj pa bi rad dal tudi gasilcem. Kaj lahko oziroma moram storiti, da dobijo nekaj sredstev od mene tudi na ta način?svetovalnica.1191912932.jpg

Odgovor:Prav ste slišali! Vsak dohodninski zavezanec lahko vpliva na to, kam bo razporedil do 0,5 odstotka dohodnine, zaradi tega pa ne bo plačal nič več dohodnine kot sicer. Če se za to ne odločite, država s temi sredstvi razpolaga po svoje, svojo odločitev (komu in koliko) pa seveda lahko kasneje tudi spremenite. Upravičencev je lahko do pet, klubu, društvu, gasilcem,... pa lahko pomagate na dokaj enostaven način.

Ni nujno, da gredo vsa sredstva v proračun

Vlada je leta 2007 sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije, ki omogoča, da davčni zavezanci del dohodnine, namesto v proračun, namenijo za delovanje organizacij, ki se na nepridobiten način ukvarjajo s splošno koristnimi dejavnostmi. Davčni zavezanec rezident tako lahko kadarkoli zahteva, da se do 0,5 % dohodnine, odmerjene po zakonu o dohodnini od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine so objavljeni tukaj (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko). Če med njimi vaše organizacije niste našli, pa menite, da bi lahko bila prejemnik, jih na to možnost vsekakor opozorite.

Donacijo lahko razdelimo na več delov

Našli ste svojo ogranizacijo, kaj pa zdaj? Uredba pravi, da lahko nekomu namenimo vso donacijo ali pa jo razdelimo na največ pet delov po 0,1 odstotka - seštevek vseh sicer ne more presegati 0,5% dohodnine. Svojo zahtevo za namenitev dela dohodnine lahko oddate kadar koli prek sistema eDavki na spletni strani [edavki.durs.si] ter pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu. Obrazec je tukaj.

Zahtevo oddajte do konca leta

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja, zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve. Poenostavljeno povedano: zahtevek za donacijo oddajte kadarkoli do konca tega leta in vaša organizacija bo s sredstvi lahko razpolagala leta 2010. Zahteva ima trajen značaj in velja do trenutka, ko davkarija prejme novo zahtevo ali njen preklic.

Koliko boste komu namenili je vaša stvar

Obrazec ste si natisnili, prejemniki pa so (v vašem primeru) trije. Kot ste lahko ugotovili že zgoraj, to ni težava. Prejemnikov je lahko največ pet, ki jim skupno lahko namenite 0,5% dohodnine. To, kolikšen del zneska (0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5%) zneska boste namenili posamezni organizaciji, je vaša odločitev - vsekakor upoštevajte korak po 0,1% (v vašem primeru denimo 0,2%, 0,2% in 0,1%, lahko pa tudi 0,3%, 0,1% in 0,1% in druge kombinacije). Ko ste prejemnike našli in vpisali v obrazec skupaj z odstotkom dohodnine, obrazec pošljite po pošti al odnesite na pristojno davčno upravo (Seznam in uradne ure). Poskrbite le za to, da bo davčna vašo zahtevo prejela do konca tega oziroma koledarskega leta!

Vsak prispevek šteje!

Tako, s tem ste storili vse kar ste lahko, da boste nekoliko pomagali klubu, društvu in gasilcem pri njihovem delu. Zelo poenostavljen izračun sicer pokaže, da lahko pri povprečni slovenski bruto plači okoli 1.300 evrov, kar znaša neto približno 850 evrov, ocenjeno na palec letno skupaj namenite približno 20 evrov. Podatke o nakazanih donacijah bo davčna uprava objavila v letnih poročilih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Kakšen dogovor so sklenili v Trstu s Kitajci in kako se dotika Slovenije? 1

Kitajski infrastrukturni velikan CCCC bo sodeloval pri projektu Trihub pri razvoju železniške infrastrukture med mejo s Slovenijo pri...

AVTO
Bo dizel po petih mesecih spet cenejši od bencina?

Cene dizla in bencina niso upadle že 10 tednov; kaj lahko pričakujemo v torek?

FINANCE
Kako zdravniki pridejo do 300 nadur in dežurstev na mesec? Ne samo z delom 5

Inšpekcija za javni sektor ugotavlja kup nepravilnosti pri evidentiranju in obračunu ur dela ter tudi dodatkov v zdravstvu - dvojno...

SUBV
Članki
SUBV
Članki
Članki Podjetja, tu lahko trenutno dobite ugodna posojila, garancije in subvencije obrestnih mer

Ponujajo jih Eko sklad, podjetniški sklad, SID banka, občine, regionalne agencije ...

FINANCE
Neuradno: za Abanko tri ponudbe. Razkrivamo, kdo jih je oddal 6

S ponudniki se bodo v SDH po naših neuradnih informacijah še pogajali za višjo ceno

FINANCE
Članki
Članki UKCL prijavil Zemljariča zaradi poskusa vplivanja, Zemljarič: »To je laž in intriga.« 30

Ali gre morda za poskus vplivanja v korist podjetja NIL? Tam zanikajo sodelovanje z Janezom Zemljaričem.

OGLAS
FINANCE
Jaguar I-PACE je evropski avto leta

Povsem električni Jaguar I-PACE je na evropskem izboru za avto leta 2019 osvojil prvo mesto. Jaguar je to prestižno nagrado prejel prvič.

FINANCE
Koliko z igranjem golfa zasluži najboljša slovenska golfistka? 1

Katja Pogačar utegne Slovenijo zastopati na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020

IKT
Članki
Članki Bi denar prijatelju nakazali kar prek Viberja? Tudi to je mogoče

Addiko Bank je skupaj z Viberjem, ki ima po svetu milijardo uporabnikov, razvila nov način nakazovanja denarja

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Kako izkoristiti potencial starejših zaposlenih 1

Pokojninska reforma je lahko priložnost, da postanete do starejših prijaznejše podjetje