Čas branja: 2 min
16.01.2009  10:20  Dopolnjeno: 16.01.2009 12:08
Na spletni strani vladne agencije za okolje je dostopen atlas okolja, osnovni digitalni zemljevid Slovenije, po katerem je celotni Piranski zaliv slovenski

zemljevid slovensko hrvaška meja

Ali je slovenska vlada načelna? To je vprašanje, ki so si ga včeraj zastavili na hrvaški televiziji, v oddaji Hrvaška v živo. Glavno sporočilo je bilo: medtem ko slovenska vlada Hrvaški očita prejudiciranje državne meje in risanje zemljevidov z določeno mejno črto tudi na območjih, ki veljajo za sporna, in ji zaradi tega celo zapira pot v Evropsko unijo, hkrati sama počne prav to: prejudicira potek meje s Hrvaško in riše sporne zemljevide.

Atlas okolja: Zaliv je naš!

Kot kronski dokaz je HTV objavila Atlas okolja, ki je dostopen na vladni spletni domeni gov.si, njegov skrbnik pa je Agencija RS za okolje (ARSO), ki sodi po ministrstvo za okolje in prostor (MOP). V Atlasu okolja ( tukaj), ki omogoča dostop do okoljskih prostorskih vsebin najširšemu krogu uporabnikov, je dejansko nedvoumno vrisana državna meja tudi na odsekih, ki uradno veljajo za sporne in se državi o njih še nista sporazumeli.

Najbolj bode v oči, da je kot slovenski označen celoten Piranski zaliv, vse do savudrijske obale, označena pa je tudi meja slovenskih teritorialnih voda do stika z odprtim morjem.

zemljevid slovensko hrvaška meja

Čigav je Piranski zaliv?

Kot je znano, Slovenija vztraja, da državna meja s Hrvaško poteka tam, kjer je potekala ob razpadu nekdanje skupne države 25. junija 1991. Tedaj je, kot dokazuje slovenska vlada, Slovenija nadzorovala celoten Piranski zaliv in imela neposreden stik z odprtim morje. Hrvaška pa trdi, da je bil nadzor deljen, da pa formalno meja ni bila začrtana, zato do nadaljnjega velja sredinska črta v Piranskem zalivu.

Sporazum Račan - Drnovšek iz leta 2001, ki ni bil nikoli uveljavljen, je predvidel kompromisno rešitev, po kateri bi približno tri četrtine zaliva pripadle Sloveniji, četrtina pa Hrvaški, pri čemer bi imela Slovenija po tako imenovanem dimniku neposreden dostop do odprtega morja.

Slovenska blokada Hrvaške

Decembra je Slovenija zablokirala hrvaška pogajanja z EU, ker so sestavni del pogajalskega gradiva tudi zemljevidi, v katerih je vrisana državna meja, denimo sredinska črta v Piranskem zalivu. Po besedni vojni zdaj v odnosih med državama vlada pat položaj.

ARSO: podatki so nesporni!

Z ARSO so nam odgovorili, da podatki niso sporni, saj so iz slovenskih »uradnih evidenc«, ki so nastale »na podlagi okvirne vodne Direktive (WFD) ter geodetskih podatkov RS«. Na zemljevidu je, kot pojasnjuje ARSO, prikazana »meja katastrske občine Morje, ki je združena z državno mejo na kopnem«. Na agenciji za okolje še poudarjajo, da je pomembno redno spremljati kakovost morja, k čemer jih zavezuje tako slovenska kot evropska zakonodaja.

MZZ: Meja še ni določena! Je samo začasna!

Na sedežu slovenske diplomacije pojasnjujejo, da so kartografski prikazi v uradnih gradivih organov RS pripravljeni na osnovi podlag Geodetske uprave RS. »Glede na dejstvo, da meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na kopnem še ni sporazumno ugotovljena (njen natančen potek), na morju pa še ni določena, se državna meja RS prikazuje na osnovi podatkov katastra in registra prostorskih enot z dne 25. 6. 1991.« Kot še poudarjajo na MZZ, pri zarisovanju južne meje na morju »slovenski tozadevni akti upoštevajo navedeno izhodišče o nedoločenosti te meje in jo zato opredeljujejo kot začasno, do dokončnega dogovora«.

Če odgovor MZZ poenostavimo, gre za to, da slovenski dokumenti nosijo oznako začasnosti, medtem, ko hrvaški dokumenti mejo na morju prikazujejo kot dejstvo, kar je bistveno pri opredelitvi, kaj je sporno in kaj je prejudiciranje.

Preberite tudi:

19.01.2009
20.01.2009

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kabinetne skrivnosti Aleša Šabederja, UKCL

Ne le, da si je šef UKCL omislil kabinet, v njem ima tudi svetovalca s kariero, vredno pozornosti – Petra Cerarja

FINANCE
Bodo davčni svetovalci špecali svoje stranke? 1

Si predstavljate, da bi vam davčni svetovalec priporočil davčno optimizacijo, storitev zaračunal, nato pa vaše početje javil Fursu?

FINANCE
Pozor! Spisana so nova pravila za vse, ki s posli v tujini nižajo svoje davke doma 2

Tik pred sprejetjem: davčni svetovalci bodo morali Fursu poročati o čezmejnih poslih svojih strank, ki vplivajo na njihove davčne...

FINANCE
Bo Deutsche Bank postala še bolj (pre)velika? 1

Od minulega tedna ima zamisel o združitvi dveh največjih nemških bank, Deutsche Bank in Commerzbank, po poročanju medijev tudi uradno...

FINANCE
Fakin bo opozoril Jankovića, naj ravna po zakonu glede Lekarne Ljubljana 8

Pri soustanoviteljstvu LL ne gre samo za formalnost, gre za vpliv in denar; zadeva bo skoraj gotovo šla na sodišče

AVTO
Novosti
Novosti Postaven francoz, ki bo osvojil vsaj eno slovensko družino na dan

Kadjar je z novim motorjem, osvežitvijo, kopico olepšav, udobjem ter štirikolesnim pogonom pripravljen na novi krog

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki MK Group napoveduje za pol milijarde evrov naložb

V skladu s svojo strateško usmeritvijo bodo nadaljevali z vlaganji v kmetijstvo, bančništvo in turizem v jugovzhodni Evropi; v...

SUBV
Članki
Članki Mikroposojila SPS iz Sklada skladov pošla že v prvem roku; kmalu sveža sredstva

Na 12 milijonov evrov vreden razpis je podjetniški sklad že v prvem roku dobil za več kot 21 milijonov povpraševanja

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Nasvet najuglednejšega delodajalca: »Vlagajte v ljudi«

Novomeški farmacevt Krka je že sedmič prejel naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji

Podjetnik
Število podjetnic zadnja leta upada

Tudi letos so predvidene spodbude za žensko podjetništvo