Evropski generiki zaslužili milijarde na račun visoke cene zdravil

Čas branja: 2 min
27.11.2008  10:25  Dopolnjeno: 27.11.2008 11:23
Po raziskavi London School of Economics bi evropske zdravstvene zavarovalnice z ameriškimi cenami generičnih zdravil privarčevale več milijard dolarjev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Servier dodaj
Evropska komisija dodaj
Evropska unija dodaj
Teva dodaj
Krka dodaj

lekarna, zdravilo
Generična zdravila so v ZDA 80 odstotkov cenejša od originalnih zdravil, medtem ko je v večini evropskih držav cena generičnih zdravil le 20 odstotkov nižja od originalnih.

Premajhna uporaba stroškovno bolj učinkovitih in razširjenih zdravil je evropske davkoplačevalce v preteklosti stala milijarde dolarjev na leto, je razvidno iz nove študije Evropske komisije, poroča Financial Times.

Zdravstvene zavarovalnice bi z večjo uporabo generičnih zdravil, ki so cenejša, lahko privarčevale več kot tri milijarde dolarjev v letu 2004, je razvidno iz raziskave, ki so jo opravili na London School of Economics (LSE). Iz studije pa je tudi razvidno, da so v kontinentalni evropi genericna zdravila vendarle relativno draga.

V preiskavi s Krko tudi Teva in Servier

Ugotovitve bodo po pisanju Financial Timesa povečale pritisk po reformah cen zdravil v Evropski uniji, k čemer naj bi še dodatno prispevale preiskave Evropske komisije, ki preiskuje tako generike kot tudi originatorje.

Prav tako bo k temu pripomogla preiskava, ki raziskuje sum kršenja konkurenčnih predpisov EU, ki poteka v zasebni farmacevtski družbi Servier, Tevi, ki je največji svetovni generik, in Krki.

Predstavniki komisije poudarjajo, da zadnje preiskave povečujejo pritisk na farmacevtsko industrijo, kar se je začelo že v začetku leta s sektorsko preiskavo v družbah.

Generična zdravila v ZDA, Kanadi in VB občutno cenejša

V ZDA konkurenčni predpisi zagotavljajo, da se cena generičnih zdravil v nekaj mesecih od poteka patenta zniža na okoli petino cene originalnega zdravila.

Raziskava LSE je pokazala, da so bile v Veliki Britaniji razlike med cenami originalnih in generičnih zdravil podobne, medtem ko so v ostalih evropskih državah razlike med cenami precej manjše. V ostalih evropskih državah je cena generičnih zdravil okoli 20 odstotkov nižja od originalnih, v Italiji in Španiji pa naj bi bila cena generičnih zdravil 30 odstotkov nižja.

Ukrepi na trgu niso učinkoviti

Analize LSE,v katerih je bilo vključenih pet različnih generičnih zdravil v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji v primerjavi z ZDA in Kanado, je pokazala, da so zdravstvene zavarovalnice v letu 2004 potrošile 6,9 milijarde dolarjev, medtem ko bi ob nižji ceni generičnih zdravil in učinkovitejših nakupih lahko potrošile 3,9 milijarde dolarjev.

Jasno je, da na trgu ni bilo dovolj generičnih zdravi in da ukrepi niso zagotovili, da bi se generična zdravila prodajala z večjim diskontom glede na originalna zdravila, poleg tega pa so bile velike razlike v ceni med različnimi ponudniki za enako zdravilo.

'Za zdravila bi bilo potrebno doplačevati'

Vodja raziskave na LSE Panos Kanavos zaradi rezultatov raziskav spodbuja zdravnike in farmacevte k ponujanju cenejših generičnih zdravil, hkrati pa predlaga večjo uporabo doplačil pacientov, kar bi jih spodbudilo k nakupu cenejših zdravil.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci