Kranjec: Slovenske banke se ne kopljejo v denarju

Čas branja: 1 min
25.11.2008  17:55
Predstavniki slovenskih podjetij so na današnjem sestanku guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjeca seznanili s krizo, ki je v nekaterih panogah že krepko navzoča
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Marko Kranjec dodaj
GZS dodaj
Banka Slovenije dodaj
ECB dodaj

Slovenske banke se ne kopljejo v denarju, čeprav jim centralna banka zagotavlja likvidnost, je guverner Banke Slovenije Marko Kranjec danes na GZS povedal predstavnikom slovenskih podjetij, ti pa so ga seznanili s krizo, ki je v nekaterih panogah že krepko navzoča, ter težavami pri pridobivanju posojil.

Kranjec je prepričan, da bodo banke nadaljevale s kreditiranjem

Kranjec je na seji upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) povedal, da Banka Slovenije redno spremlja dogajanja na finančnih trgih, skrbi pa jo tudi dogajanje v realnem sektorju. Kot je dodal, se je Evropska centralna banka odzvala na svetovno finančno krizo že lani poleti, sočasno kot njen sestavni del pa tudi Banka Slovenije. Centralnim bankam se težko očita, da niso naredile tistega, kar so lahko v okviru svojih pristojnosti, je dejal.

Kranjec Pavček
Foto: Urban Štebljaj

Banke so dejansko upočasnile kreditiranje, je ugotovil guverner, vendar hkrati dodal, da nobena banka ni tako nespametna, da ne bi kreditirala dobrih podjetij. Sam je prepričan, da bodo banke nadaljevale s kreditiranjem, takoj ko bodo zagotovljena sredstva v okviru ukrepov, ki jih je nedavno sprejela vlada.

Kaj bi bilo, če bank sploh ne bi bilo ...

"Če danes tožite, da banke ne dajejo sredstev, potem si zamislite, kako bi bilo, če bi propadle in jih sploh ne bi bilo," je predstavnikom slovenskih podjetij dejal Kranjec. Banka Slovenije je nadzornik bančnega sistema, je spomnil in pojasnil, da centralna banka ne ščiti bank temveč jih opazuje, ali poslujejo na način, ki ne bo ogrožal njihovega obstoja.

Konkurenčnost se lahko zmanjša

Problem slovenskega gospodarstva sicer po Kranjčevem mnenju ne bo le pridobivanje ustreznega financiranja, temveč tudi zagotavljanje ustrezne konkurenčnosti. Glede na gibanje stroškov dela v javnem in zasebnem sektorju se bo lahko zgodilo, da se bo naša konkurenčnost zmanjšala, je opozoril.


Več iz teme:  

FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Preberite tudi:

28.10.2008
25.11.2008
30.11.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci