Čas branja: 1 min
02.11.2008  08:17  Dopolnjeno: 02.11.2008 15:13
Tako kot drugod po Evropi tudi v Sloveniji cene nepremičnin padajo. Družinske hiše so se pocenile za dobrih 17 odstotkov

V Sloveniji so se v prvem polletju letos cene bivalnih nepremičnin prvič, odkar statistični urad spremlja cene teh nepremičnin, znižale, in sicer za 2,6 odstotka, poroča Pop TV. Pri tem so se družinske hiše pocenile za 17,1 odstotka, stanovanja pa podražila za 4,7 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Družinske hiše in stanovanja so se, upoštevajoč prodajne cene, letos prvič pocenile v dveh zaporednih četrtletjih, in sicer v prvem za 2,9 odstotka, v drugem pa za 3,7 odstotka.

V obdobju 2004 - 2008 so se stanovanja po četrtletjih povprečno dražila za 3,6 odstotka, hiše pa za 1,9 odstotka, lani je bila povprečna četrtletna rast cen stanovanj 4,8-odstotna, hiš pa 5,7-odstotna. V prvem četrtletju letos so se povprečno stanovanja podražila za 0,7 odstotka, hiše pa pocenile za 14,3 odstotka.

Finančno krizo najbolj čutijo veliki nepremičninski trgi

Največji nepremičninski trgi v Evropi najbolj čutijo posledice svetovne finančne krize. V Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji je obseg prometa z nepremičninami v letošnjem tretjem četrtletju znašal 11,4 milijarde evrov, kar je 70 odstotkov manj kot v četrtletju pred tem.

Hkrati se je delež teh treh držav v skupnem obsegu prometa z nepremičninami vseh 26 opazovanih držav zmanjšal s 65 na 43 odstotkov.

V Skandinaviji je prodaja nepremičnin porasla

V nasprotju z Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo pa se je v sedmih od opazovanih držav obseg prometa z nepremičninami povečal. Zaradi dveh obsežnih transakcij je še posebej opazen porast prometa v Skandinaviji. "Stabilni" pa so bili v tretjem četrtletju trgi srednje in vzhodne Evrope, predvsem Češka, Rusija in Poljska.

Skupni obseg naložb v nepremičnine je v tretjem četrtletju s 26,4 milijarde evrov sicer presegel pričakovanja, vendar pa je bil za 59 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani, ko je še znašal 64,5 milijarde evrov. V letošnjem drugem četrtletju so v Evropi naložbe v nepremičnine znašale 27 milijard evrov, v letošnjih prvih devetih mesecih skupaj pa 92,9 milijarde evrov.

V primerjavi z enakim obdobjem lani se je med letošnjim julijem in septembrom krepko zmanjšal obseg naložb v nepremičnine v Italiji, na Portugalskem in v Španiji - skupaj za 51 odstotkov. V državah Beneluxa se je obseg naložb zmanjšal za 77 odstotkov, v srednji in vzhodni Evropi pa za 42 odstotkov. Edino v Skandinaviji se je povečal za 41 odstotkov.

Preberite tudi:

30.10.2008
28.10.2008
22.10.2008
04.10.2008
23.10.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci