Janša: Zelo težko govorimo o relativnem zmagovalcu

Čas branja: 2 min
21.09.2008  23:02
"Z občutno razliko smo želeli zmagati, saj smo želeli oblikovati široko razvojno koalicijo," je dejal predsednik SDS Janez Janša

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Janša dodaj

Janez Janša

Predsednik stranke SDS in premier Janez Janša je čakal na preštetje glasovnic, preden je spregovoril v štabu Državne volilne komisije. Kot je dejal je rezultat tesen in potrebno je počakati glasove po pošti in iz tujine. "Zato zelo težko govorimo o relativnem zmagovalcu. Če držijo rezultati, velja moja čestitka Pahorju in SD, dokončno pa moramo počakati na vse preštete glasove," je povedal Janša.

Poudaril je, da je bilo v tujino poslanih od 40 do 50 tisoč glasovnic in skupaj je zelo verjetno, da se rezultat zelo izenači. "Tudi zmage tranzicijskega levega trojčka ni. Niso osvojili večine mandatov, ki so potrebni za zmago v državnem zboru, zato vse ostaja odprto," je dejal Janša.

"Glede na trend, ne bo prišlo do spremembe, v rangu pa je zelo verjetno izenačenje v mandatu, kar zelo šteje v DZ," je opozoril Janša.

"Zmaga leve koalicije vrača Slovenijo v nek čas ideoloških delitev"

"Kljub temu pa je koalicija, ki se je sestavila v zadnjih dneh pred volitvami, dobila več glasov od koalicije, ki je bila do zdaj v vladi," meni Janša.

"To zelo verjetno Slovenijo vrača v nek čas ideoloških delitev in upam, da se to ne bo zgodilo. Z občutno razliko smo želeli zmagati, saj smo želeli oblikovati široko razvojno koalicijo," je dejal predsednik SDS. Po njegovem zato tudi ne morejo graditi nobenih zavez za prihodnji mandat.

"Prišlo je do ideološke polarizacije in to je bilo bolj v ospredju kot glasovanje proti vladi," meni Janša.

"Ljubljana je premagala večino ostale Slovenije"

Janša je ocenil, da je bila volilna udeležba dobra, saj je to pomembno tudi za legitimnost teh volitev. Dejal je, da je bila še posebej velika udeležba v nekaterih centrih, še posebej v Ljubljani.

"SDS je prepričljivo zmagala v petih volilnih enotah od osmih, kar seveda pomeni, da je, če bo tako ostalo, Ljubljana premagala večino ostale Slovenije," je poudaril Janša.

"Mislim, da ob vseh volitvah vse stranke pozivajo k volilni udeležbi. Tokrat je šlo za izrazito mobilizacijo volivcev na ideološki podlagi v Ljubljani. SDS je zmagala v petih od osmih volilnih enotah in na nek način je ta mobilizacija v Ljubljani premagala ostalo Slovenijo."

"Glas centra šteje enako kot glas vasi"

"Vsak volivec si zasluži zahvalo. Za prihodnost in razvoj Slovenije pa je potrebno upoštevati tudi to, da glas centra šteje enako kot glas vasi, prav tako glas revnega šteje enako kot glas bogatega," je še izpostavil Janša.

Predsednik SDS se je zahvalil tudi sodelavcem in ministrski ekipi, ki je "v zadnjih štirih letih nosila na ramenih breme razvoja Slovenije in je včasih morala preskakovati zelo velika polena, ki jih je dobila pod noge - od Strojanovih, do obtožb dogovarjanja v Piranskem zalivu, aferah, ob tem pa se je uspešno pripravljala na predsedovanje EU". Afera Patria je Slovenijo oropala razprave o ključni temi o prihodnosti Slovenije, je dodal.

"Sodelovanja nismo nikoli zavračali"

Cilja, da bi zmagali z občutno razliko ne bomo dosegli. Tudi ta tako imenovani "levi trojček" oziroma "stranke tranzicijske levice niso dosegle absolutne večine", kar so napovedovali, je ocenil Janša. Po njegovem je nek dokončen seštevek še odprt, čeprav ima levica glede na rezultat za oblikovanje vlade večje možnosti.

"Smo realisti in bi bil zelo vesel, če bi to izključevanje, ki smo ga slišali v zadnjih tednih, če bi eventualno to govorico, samo levica in nič drugega, lahko spremenili," je še dodal Janša. Kot pravi niso sodelovanja nikoli zavračali, tudi ko so bili vladajoča stranka, so to sodelovanje ponujali.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
01.01.1970
21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
21.09.2008
22.09.2008
23.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ko delate pravo stvar, običajno razočarate ljudi

Kako Guy Spier, nekonvencionalni vlagatelj, ki se zgleduje po Warrenu Buffettu, vidi trge, kapitalizem in osebni uspeh.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Poslanci o poročilu OVS: Strinjajo se o škodi za Telekom, ne pa tudi o povzročitelju 7

Spremljamo sejo odbora za obrambo, na kateri je govora o domnevni zlorabi pooblastil s strani obrambnega ministra Janka Vebra

PRO
Članki
Članki (konferenca) Kaj prinaša pokojninska reforma?

2. septembra je bila končana javna razprava zadnjega predloga o spremembah pokojninske zakonodaje, ki bodo ob potrditvi v parlamentu...