Čas branja: 1 min
09.09.2008  14:22
Zaradi prevladujočega položaja na področju spletnega oglaševanja je pravosodno ministrstvo v ZDA, za pripravo tožbe proti Googlu, najelo enega najboljših odvetnikov na področju protimonopolne zakonodaje

Obveščaj me o novih člankih:  

Kladivo Sodišče

Pravosodno ministrstvo je najelo bivšega podpredsednika v Walt Disneyu, Sanforda Litvacka. Ta je bil v času predsednika Jimmyja Carterja vodja protimonopolnega oddelka v pravosodnem ministrstvu. Ta poteza daje doslej najmočnejši signal, da ZDA dejansko pripravljajo tožbo proti Googlu in njegovi pogodbi o oglaševanju z Yahoojem, poroča Wall Street Journal. Podjetji namreč skupaj obvladujeta 80 odstotkov, s spletnimi iskalniki povezanega oglaševanja na svetovnem spletu.

Tožba je že v pripravi

Tedne dolgo odvetniki pravosodnega ministrstva že zbirajo dokumentacijo in opravljajo razgovore s potencialnimi pričami. Odvetniki seznanjeni s preiskavo so dejali, da kadar je vloženega toliko truda, bo tožba zagotovo vložena.

Litvacka so najeli, da bi pregledal zbrano dokumentacijo in pripravil relevantne dokaze za vložitev tožbe. Najem zunanjega svetovalca je dokaj redka poteza. Pravosodno ministrstvo je zunanjega svetovalca, denimo najelo tudi v tožbi proti Microsoftu in za sodno bitko z Worldcom Corp., s katero so preprečili prevzem komunikacijskega podjetja Sprint.

Postavljanje novih meja na svetovnem spletu

Ni še jasno ali ima pravosodno ministrstvo namen spodbijati samo pogodbo med Googlom in Yahoojem, ali pa bi rado postavilo nove in jasne meje v spletnem oglaševanju. Podobno kot so postavili precedenčne primere, za uporabo protimonopolne zakonodaje, na področju novih tehnologij v primeru Microsofta. Google in Yahoo sta namreč sklenila pogodbo o sodelovanju, ki Googlu omogoča prodajo oglasov na Yahoojevih spletnih straneh, prihodek pa si z Yahoojem delita.

Dogovor spodbuja konkurenco na področju oglaševanja

Google in Yahoo sta prostovoljno odložila izvajanja pogodbe do oktobra. Pravosodno ministrstvo naj bi do takrat končalo preiskavo. Podjetji menita, da s pogodbo ne bosta kršili protimonopolne zakonodaje. Predstavniki Googla, tako v pričanjih pred Kongresnimi komisijami kot tudi na sestankih s predstavniki pravosodnega ministrstva vztrajajo, da posel spodbuja konkurenco. Pridružila se jim je tudi skupina velikih oglaševalcev kot sta Procter & Gamble, ki je tudi v Sloveniji med največjimi oglaševalci in General Motors. Oglaševalci trdijo, da bi razdrtje dogovora med Googlom in Yahoojem povzročilo podražitev oglaševanja.

Tudi Microsoft nasprotuje dogovoru. Pravijo, da bi pogodba povzročila nepravično izključitev konkurence na spletu. Pravijo: »Če je iskalnik vrata v svetovni splet in večina ljudi verjame da je, bo to Google postavilo v položaj lastnika teh vrat in vseh informacij, ki se pretakajo skoznje.«Preberite tudi:

09.11.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija se je lotila Googla zaradi domnevne protikonkurenčne prakse, eni tej potezi ploskajo, drugi menijo, da ni primerna

Evropska komisija je proti ameriški korporaciji Goo­gle začela dva postopka zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu....

FINANCE
Članki
Članki Google povsod naredi štalo - jo bo zagodel tudi mobilnim operaterjem? 1

Google po raketah in avtomobilih postaja tudi mobilni operater

FINANCE
Članki
Članki Bruselj nad Google zaradi zlorabe prevladujočega položaja 2

Uporabniki imajo na voljo tudi druge iskalnike, konkurenca pa je večja kot kdajkoli prej, odgovarjajo pri Googlu

FINANCE
Članki
Članki Google ne obupa nad svojimi pametnimi očali

Prav pri vse pomembnejši uporabniški izkušnji so se pametna očala doslej najslabše izkazala

AVTO
Novice
Novice Googlovi avtomobili brez voznika poleti na ceste 47

Google je napovedal, da so njegovi prototipi avtomobila brez voznika pripravljeni na novo fazo testiranja. Poleti bodo s testnih stez...

FINANCE
Članki
Članki Kakšen mobilni operater bi bil Google

Google že podpisal sporazum s Spirit in T-Mobile

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema