Janša predlaga, da se patrije umakne iz predvolilnih tem

Čas branja: 2 min
09.09.2008  13:24
Poslanci so začeli razpravo o očitkih o korupciji pri nakupu patrij. Že v prvi uri pa je nastopil tudi premier Janez Janša, ki zavrača trditve, da bi prejel podkupnino, in kritično ost usmerja v novinarje

Obveščaj me o novih člankih:  

Janez Janša

Spremljanje DZ v živo

Neposredni prenos zasedanja si lahko ogledate na drugem in tretjem kanalu nacionalne televizije ali na tem internetnem naslovu.

»Smo sredi daleč najbolj umazane volilne kampanje v samostojni Sloveniji,« je med uvodnim nastopom pred poslanci poudaril predsednik vlade Janez Janša. »Jaz tukaj ne morem dokazati, da sem nedolžen, ker ne vem, česa sem obtožen,« je nadaljeval in omenil, da je sporna finska oddaja spremenila potek volilne kampanje.

»Namesto s tem, kako se bomo organizirali, da bi bolje živeli, pa se zdaj celotna Slovenija ukvarja z vprašanjem, da sem jaz, torej Janez Janša, dobil podkupnino, ki naj bi mi jo dal kanadsko-avstrijsko-slovenski poslovnež Walter Wolf.

Janša: Dokumenti ne obstajajo

Janšo sicer najbolj moti, da v sporni oddaji niso prikazali dokumenta, ki bi potrdil tezo, da je prejel podkupnino. »Če bi trdni dokazi obstajali, bi najbrž bili objavljeni. V na Finskem zaseženih dokumentih je veliko kratic, najbrž tudi kakšna črka J. Potem pa so prišli ljudje iz Slovenije in tolmačili, kaj pomeni kakšna črka.«

»Ne opletajte s tem, saj ne gre za sholastiko, ne gre za filozofijo, ampak za pravo,«je zatrdil Janša in kritično ost usmeril zlasti v novinarje in še posebej Draga Kosa, predsednika protikorupcijske komisije.

Janša o balkanskem žurnalizmu

Finski novinarji so Janšo sicer podučili, da je bil nekdanji finski premier Mattija Ahtissari za svoj predlog o nadzorovanem statusu Kosova v medijih obtožen, da je dobil podkupnino. Po treh dneh, ko ni bilo predočenih nobenih dokazov, o tem ni govoril nihče več, je epilog orisal Janša. Če bi obrnili akterje, bi finski mediji pisali o »balkanskem žurnalizmu v Sloveniji, je prepričan.

Patrija je naredila analizo slovenskega trga na začetku Janševega mandata in to ne govori v prid tezi, da je Janša, tako sam, podkupljiv. Analiza je bila po Janševih navedbah namreč narejena leta 2005, torej na začetku mandata te vlade in na osnovi prakse prejšnjih vlad.

Svoj nastop je Janša sklenil s predlogom in pozivom, da se zaključi ta tema: »Naj ne bodo predvolilna soočenja samo o tem.« Njega, kot pravi, bolj zanimajo teme prihodnosti.

Černač: Patrije niso tartufi

V imenu predlagateljev je Zvone Černač (SDS) prepričan, da je bil scenarij napisan v Sloveniji. V vsega pol ure je bilo po njegovem razvrednoteno delo treh tisoč ljudi, ki so sodelovali pri slovenskem vodenju EU. »Dovolj je bila laž, izrečena v pravem trenutku,« je poudaril. Dodal je, da protestna nota zunanjega ministrstva ni le upravičena, ampak v takšnih trenutkih nujna in običajna.

Te dni je zasledil članek o tratufih, ki da povečujejo spolno moč. To ni nikjer dokazano, ovrženo pa tudi ne, je članek povzel Černač in sklenil, da ta prispevek ni škodljiv, novinarski zapisi o patriji pač.

Opozicija ni dočakala dokumentov

Sicer pa je SD skupaj z Zares in LDS na samem začetku zasedanja zahtevala dodatna gradiva, predvsem pogodbo o nabavi in ostale dokumente, ki se jih omenja v zvezi z afero, da bi se lahko korektno, kot se je izrazil Miran Potrč (SD), seznanili s tematiko. Opozicija je bila kritična, da je seja v funkciji predvolilne kampanje - in da je nasploh nekakšna farsa. A poslanska večina je zavrnila predlog opozicije. Kot je pojasnil predsednik DZ France Cukjati bi namreč to pomenilo, da se seja preloži vsaj za nekaj dni.Preberite tudi:

09.09.2008
09.09.2008
09.09.2008
09.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Predsednika vlade Mira Cerarja je težko kaj naučiti! 43

Kaj se lahko zato iz primera Janša vs. Klemenčič naučita Jazbec in Kotnik

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...