Čas branja: 3 min
09.09.2008  11:07  Dopolnjeno: 09.09.2008 13:04
Sprejetje zakona o uveljavitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju Srbije EU je danes spodbudilo tamkajšnje vlagatelje k nakupom in končalo devetdnevno drsenje Belexa

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Veletabaku dodaj
Agrobanka dodaj
AIK banka dodaj
Toplifikacija dodaj

Stanje ob 13. uri

Beograjski delniški indeks je danes po sprejetju zakona o uveljavitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju EU uspel zaključiti nad nivojem prejšnjega dne prvič po devetih trgovalnih dneh. Pridobil je pol odstotka vrednosti. Agrobanka se je povzpela za skoraj tri odstotke, Enegroprojekt pa je dan končal debelih pet odstotkov nad izhodiščem.

Delnica Adris grupe je danes druga najprometnejša na hrvaškem trgu. Z njo je bilo sklenjenih za 2,8 milijona hrvaških kun prometa, z delnicami pa se trguje po vrednostih okoli 380 kun, kar je odstotek nad včerajšnjim povprečjem. Delnica je edina izmed prometnejših na zagrebški borzi, poleg Ine, ki je obarvana v rdečo. Podražitev je posledica najavljenih investicij v Iranu in objave o nakupi četrtinskega deleža v srbskem distributerju tobaka Veletabaku. Sklenili so tudi dogovor o sodelovanju z Miškovićevo Delto, tako da se bodo njihovi proizvodi nahajali na policah največjega trgovca na srbskem in črnogorskem trgu. Crobex se sicer nahaja 0,79 odstotka pod izhodiščem.

Največji padec je beležil indeks sarajevske borze. Od zadnjega javljanja se je njegova vrednost sicer malenkost popravila, še vedno pa se je nahajala odstotek pod izhodiščnim nivojem. Manjše izgube preštevajo tudi v Makedoniji, kjer je MBI-10 pokleknil za tretjino odstotka, banjaluški Birs pa vztraja pri dveh stotinkah odstotka izgube.

Stanje ob 11:55

Kot smo poročali je srbska skupščina danes sprejela zakon o uveljavitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju EU ter zakon o uveljavitvi prehodnega trgovinskega sporazuma z unijo. Za potrditev obeh sporazumov je glasovalo 140 poslancev, 28 jih je bilo proti. Približevanja EU je po godu vlagateljev, kar se tudi kaže na borzi. Osrednji delniški indeks beograjske borze Belex15 (-0,04 odstotka) se je po jutranjem skoraj odstotnem zdrsu približal izhodiščnem nivoju in zakrpal jutranje izgube. Agrobanka se po jutranji slabosti nahaja le še 16 stotink odstotka pod izhodiščem, Bambi Banat in Energoprojekt holdink pa sta poletela več kot pet odstotkov nad izhodiščni nivo. Do danes je Belex15 devet trgovalnih dni zapored izgubljaj vrednost.

Na ostalih borzah smo še vedno priča pocenitvam tečajev. Banjaluka tava v nizki likvidnosti, Birs pa ostaja dve stotinki odstotka pod izhodiščem. Delnica Telekoma Srpske je zabeležila promet višji od 25 tisoč konvertibilnih mark, trguje pa se po včerajšnjih 1,29 konvertibilne marke.

Največjo izgubo na Balkanu beležijo v Sarajevu. Indeks Sasx-10 je zdrsnil 1,30 odstotka pod izhodiščni nivo, Bosnalijek pa je krenila še malo nižje. Z njim se menjava pri 20,90 konvertibilnih mark kar je 3,33 odstotka ceneje kot včeraj. Sarajeva osiguranje ostaja dva odstotka nad izhodiščem.

Najprometnejši lastniški papir v Zagrebu so Hrvatske telekomunikacije, ki so izgubile pol odstotka vrednosti. Ina je pridobila še malenkost in se trguje po 2.870 kun, kar je dve tretjine nad včerajšnjim povprečjem. Crobex se nahaja 0,53 odstotka pod izhodiščem.

Manjši zdrs osrednjih tečajev je zajel tudi Skopje. MBI-10 je tretjino odstotka pod izhodiščem.

Stanje ob 10:45

Največji padec med pokazatelji gibanja pomembnejših delnic borze je zabeležil beograjski Belex15, ki je danes izgubil 0,86 odstotka vrednosti in tako zdrsnil pod psihološko mejo 1.300 indeksnih točk. Trenutno se nihaja pri vrednosti 1.293,90 točke. Agrobanka se je danes pocenila za poltretji odstotek, Jubmes banka za dva odstotka, niška AIK banka pa za 1,67 odstotka.

Na ostalih borzah smo priča le manjšim negativnim popravkom vrednosti. V Banjaluki z nobeno delnico ni bil dosežen promet višji od 10 tisoč konvertibilnih mark, Birs pa je ob tako nizki likvidnosti pokleknil za dve stotinki odstotka. Sosednji sarajevski Sasx-10 je izgubil 0,31 odstotka vrednosti. Najprometnejša Bosnalijek je pokleknila za skoraj tri odstotke in se v zadnjem času menjava po vrednosti okoli 21 konvertibilnih mark. Lastniški papir Sarajeva osiguranje je na drugi strani poskočil za dva odstotka in je vreden 19 konvertibilnih mark.

Prvi dan trgovanja v Makedoniji smo priča manjšim pocenitvam osrednjih delnic. Toplifikacija je zdrsnila za 0,69 odstotka vrednosti in ima največje zasluge za padec indeksa MBI-10, ki je zdrsnil četrtino odstotka.

Poznavalci zagrebške borze ne pričakujejo večjih sprememb osrednjega delniškega indeksa. Zaradi nizke likvidnosti ne pričakujejo, da bi trg sledil dogajanju na razvitejih borzah po svetu. Kmalu po odprtju so tamkajšnje delnice potonile za petino odstotka. Ina se trguje po 2.860 kun kar je malenkost nad včerajšnjim povprečjem in 60 kun nad prevzemno ponudbo Mola.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

09.09.2008
10.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

FINANCE
Članki
Članki Petrol z manj prihodki in več pobranimi davki 1

Kljub upadu prihodkov je bilo poslovanje skupine Petrol v prvih treh mesecih zelo podobno lanskemu začetku leta - čisti dobiček je...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija postaja država podjetnikov iz nuje 2

Skoraj 43 odstotkov nastajajočih podjetij je lani nastalo iz nuje, ker ustanovitelji ne vidijo druge možnosti za zaslužek, kažejo prvi...

OK & EN
Novice
Novice Energetska odvisnost Slovenije v 2014 rekordno nizka

Zaradi obilnih padavin v letu 2014 in neprekinjenega delovanja jedrske elektrarne je bila energetska odvisnost Slovenije v tem letu...

FINANCE
Članki
Članki Sonce rasti je zasijalo... in vse se vrti okoli avtomobilov 3

V prvem četrtletju so rast poganjali avtomobilska industrija, z njo povezane dejavnosti in turizem

FINANCE
Članki
Članki Dars s podražitvami do višjega dobička

S 15-odstotno podražitvijo vinjet do 12 odstotkov višjih prihodkov

AVTO
Novice
Novice Švedi najboljši vozniki v Evropi, Italijani najnevarnejši 10

Tako so ocenili Evropejci, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi - Slovencev anketa ni zajela

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...