Internetna panika pokosila delnice United Airlines

Čas branja: 1 min
09.09.2008  10:17
Potem, ko je Bloomberg objavil šest let staro novico o ponovnem bankrotu United Airlines, je cena delnic z 12 dolarjev kot kamen padla na en sam cent za delnico.

Vse podrobnosti dogodka so še nejasne, saj se razlikujeta opis dogodkov vodstva Tribune Co., lastnika časopisa Chichago Tribune, ki je novico izdal 10. decembra 2002, in Googla, katerega iskalnik je novici dal datum 6. 9. 2008.

1-2-3 objave starih novic.

Predstavnik Googla, Gabriel Stricker, je dejal, da je nenadna aktivnost na spletni strani časopisa privabila pozornost Googlovega programa za indeksiranje spletnih strani - »bota«.

Po mnenju Garya Weitmana, predstavnika za stike z javnostjo pri Tribune Co., je notranja preiskava ugotovila, da se je novica pričela širiti potem, ko je Googlov »bot«, ki indeksira spletne strani, obiskal spletno stran časopisa in v soboto, približno ob 22:30 po lokalnem času, našel zgodbo, ki je bila brez datuma.

Oba zgoraj omenjena se strinjata, da je program dal novici iz decembra 2002 datum 6. 9. 2008 in jo uvrstil na portal za novice Google News. Tam je zgodba do nedelje postala ena najbolj popularnih.

V ponedeljek zjutraj je raziskovalec s pojmom »bankrupcy 2008« (bankrot 2008) preiskoval Google News in našel novico ter jo ob 9:53 po lokalnem času posredoval na Bloomberg. Nekaj trenutkov kasneje se je na njihovi spletni strani pojavila naslovnica, da je United Airlines za znižanje stroškov zaprosil za bankrot po t.i. »Chapter 11«. V le nekaj minutah je cena delnice te letalske družbe strmoglavila z 12 dolarjev.

Nasdaq je ob 10:07 ustavil trgovanje in minila je skoraj ura, da je vodstvo Uniteda demantiralo novico kot neresnično. Trgovanje se je normalno nadaljevalo od 11:29 naprej.

Izmikanje raziskovalca.

Vodja raziskovalne agencije, ki je posredovala novico na Bloomberg, se izgovarja, da je le-ta bila opremljena s sobotnim datumom in je bil v njej celo omenjen orkan, zato se jim je novica zdela pristna.

V časopisu, ki je novico prvotno izdal, pa pravijo: »Zgodba vsebuje informacije, ki bralca jasno vodijo do sklepa, da opisuje dogodke iz leta 2002. Tudi komentarji, ki so objavljeni poleg zgodbe, vsi nosijo datum iz leta 2002.

Novica ni bila daleč od resnice.

Kot poroča prvotna novica je United Airlines je leta 2002 resnično zaprosil za stečaj, katerega je zaključil leta 2006. Zelo kmalu se je letalska družba vrnila na stara pota pridelovanja izgub. Samo v drugem četrtletju letošnjega leta si je družba nabrala za 2,7 milijarde dolarjev izgube. Tako ne preseneča, da so investitorji brez pomisleka pograbili novico kot resnično.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...

FINANCE
Kdo je Lynda Blanchard, nova veleposlanica ZDA v Sloveniji 17

Ameriški senat je s 54 glasovi za in 40 proti potrdil Lyndo Blanchard iz Alabame za veleposlanico ZDA v Sloveniji. Kdaj bo prišla, še ni...

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 7

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 3

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko 4

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

MANAGER
Manager
Manager Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...