Internetna panika pokosila delnice United Airlines

Čas branja: 1 min
09.09.2008  10:17
Potem, ko je Bloomberg objavil šest let staro novico o ponovnem bankrotu United Airlines, je cena delnic z 12 dolarjev kot kamen padla na en sam cent za delnico.

Vse podrobnosti dogodka so še nejasne, saj se razlikujeta opis dogodkov vodstva Tribune Co., lastnika časopisa Chichago Tribune, ki je novico izdal 10. decembra 2002, in Googla, katerega iskalnik je novici dal datum 6. 9. 2008.

1-2-3 objave starih novic.

Predstavnik Googla, Gabriel Stricker, je dejal, da je nenadna aktivnost na spletni strani časopisa privabila pozornost Googlovega programa za indeksiranje spletnih strani - »bota«.

Po mnenju Garya Weitmana, predstavnika za stike z javnostjo pri Tribune Co., je notranja preiskava ugotovila, da se je novica pričela širiti potem, ko je Googlov »bot«, ki indeksira spletne strani, obiskal spletno stran časopisa in v soboto, približno ob 22:30 po lokalnem času, našel zgodbo, ki je bila brez datuma.

Oba zgoraj omenjena se strinjata, da je program dal novici iz decembra 2002 datum 6. 9. 2008 in jo uvrstil na portal za novice Google News. Tam je zgodba do nedelje postala ena najbolj popularnih.

V ponedeljek zjutraj je raziskovalec s pojmom »bankrupcy 2008« (bankrot 2008) preiskoval Google News in našel novico ter jo ob 9:53 po lokalnem času posredoval na Bloomberg. Nekaj trenutkov kasneje se je na njihovi spletni strani pojavila naslovnica, da je United Airlines za znižanje stroškov zaprosil za bankrot po t.i. »Chapter 11«. V le nekaj minutah je cena delnice te letalske družbe strmoglavila z 12 dolarjev.

Nasdaq je ob 10:07 ustavil trgovanje in minila je skoraj ura, da je vodstvo Uniteda demantiralo novico kot neresnično. Trgovanje se je normalno nadaljevalo od 11:29 naprej.

Izmikanje raziskovalca.

Vodja raziskovalne agencije, ki je posredovala novico na Bloomberg, se izgovarja, da je le-ta bila opremljena s sobotnim datumom in je bil v njej celo omenjen orkan, zato se jim je novica zdela pristna.

V časopisu, ki je novico prvotno izdal, pa pravijo: »Zgodba vsebuje informacije, ki bralca jasno vodijo do sklepa, da opisuje dogodke iz leta 2002. Tudi komentarji, ki so objavljeni poleg zgodbe, vsi nosijo datum iz leta 2002.

Novica ni bila daleč od resnice.

Kot poroča prvotna novica je United Airlines je leta 2002 resnično zaprosil za stečaj, katerega je zaključil leta 2006. Zelo kmalu se je letalska družba vrnila na stara pota pridelovanja izgub. Samo v drugem četrtletju letošnjega leta si je družba nabrala za 2,7 milijarde dolarjev izgube. Tako ne preseneča, da so investitorji brez pomisleka pograbili novico kot resnično.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 11

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

NEP&GRAD
Ljubljanski nepremičninski trg se je ohladil 1

Kaj se je v prvem polletju dogajalo na ljubljanskem trgu nepremičnin in kakšna so pričakovanja za drugo polovico leta - o tem smo...

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Kako je Hrvat po delu na Dunaju in v Beogradu izbral Slovenijo 2

Alan Šćuric: V Sloveniji bi lahko bili bolj zadovoljni in optimistični

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Rast plač po slovensko: v katerih panogah je najvišja in kakšna bo v prihodnje?

Kupna moč povprečne plače se je letos okrepila za 2,5 odstotka

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture