Internetna panika pokosila delnice United Airlines

Čas branja: 1 min
09.09.2008  10:17
Potem, ko je Bloomberg objavil šest let staro novico o ponovnem bankrotu United Airlines, je cena delnic z 12 dolarjev kot kamen padla na en sam cent za delnico.

Vse podrobnosti dogodka so še nejasne, saj se razlikujeta opis dogodkov vodstva Tribune Co., lastnika časopisa Chichago Tribune, ki je novico izdal 10. decembra 2002, in Googla, katerega iskalnik je novici dal datum 6. 9. 2008.

1-2-3 objave starih novic.

Predstavnik Googla, Gabriel Stricker, je dejal, da je nenadna aktivnost na spletni strani časopisa privabila pozornost Googlovega programa za indeksiranje spletnih strani - »bota«.

Po mnenju Garya Weitmana, predstavnika za stike z javnostjo pri Tribune Co., je notranja preiskava ugotovila, da se je novica pričela širiti potem, ko je Googlov »bot«, ki indeksira spletne strani, obiskal spletno stran časopisa in v soboto, približno ob 22:30 po lokalnem času, našel zgodbo, ki je bila brez datuma.

Oba zgoraj omenjena se strinjata, da je program dal novici iz decembra 2002 datum 6. 9. 2008 in jo uvrstil na portal za novice Google News. Tam je zgodba do nedelje postala ena najbolj popularnih.

V ponedeljek zjutraj je raziskovalec s pojmom »bankrupcy 2008« (bankrot 2008) preiskoval Google News in našel novico ter jo ob 9:53 po lokalnem času posredoval na Bloomberg. Nekaj trenutkov kasneje se je na njihovi spletni strani pojavila naslovnica, da je United Airlines za znižanje stroškov zaprosil za bankrot po t.i. »Chapter 11«. V le nekaj minutah je cena delnice te letalske družbe strmoglavila z 12 dolarjev.

Nasdaq je ob 10:07 ustavil trgovanje in minila je skoraj ura, da je vodstvo Uniteda demantiralo novico kot neresnično. Trgovanje se je normalno nadaljevalo od 11:29 naprej.

Izmikanje raziskovalca.

Vodja raziskovalne agencije, ki je posredovala novico na Bloomberg, se izgovarja, da je le-ta bila opremljena s sobotnim datumom in je bil v njej celo omenjen orkan, zato se jim je novica zdela pristna.

V časopisu, ki je novico prvotno izdal, pa pravijo: »Zgodba vsebuje informacije, ki bralca jasno vodijo do sklepa, da opisuje dogodke iz leta 2002. Tudi komentarji, ki so objavljeni poleg zgodbe, vsi nosijo datum iz leta 2002.

Novica ni bila daleč od resnice.

Kot poroča prvotna novica je United Airlines je leta 2002 resnično zaprosil za stečaj, katerega je zaključil leta 2006. Zelo kmalu se je letalska družba vrnila na stara pota pridelovanja izgub. Samo v drugem četrtletju letošnjega leta si je družba nabrala za 2,7 milijarde dolarjev izgube. Tako ne preseneča, da so investitorji brez pomisleka pograbili novico kot resnično.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 1

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 9

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta