Blog

Krepka rast ni bila nepričakovana

Čas branja: 2 min
09.09.2008  01:50
Več kot odlično se je na Wall Streetu začel nov borzni teden. Tečaji nekaterih delnic so poleteli domala v nebo, to pa je indeks Dow Jones okrepilo za 2,6 odstotka.

Obveščaj me o novih člankih:  

Izbruh optimizma po svetu je včeraj močno okrepil tečaje delnic v Aziji in Evropi, ker pa so scenarij za to pravzaprav spisali prek luže, ni začetna in zajetna rast na Wall Streetu nikogar presenetila. Kupci niso izgubili glasu vse do konca dneva.

Dow Jones poletel za 2,6 odstotka

Optimizem po svetu je sicer sprožila napovedana rešitev ameriških hipotekarnih bank Freddie Mac (FMC) in Fannie Mae (FNM), zaradi česar bi lahko prišlo do okrevanja finančnega in nepremičninskega sektorja. Delničarji so imeli obilico razlogov za zadovoljstvo in veselje, delniški indeks Dow Jones se je tako okrepil za 2,6 odstotka na 11.510 točk. Okrogla dva odstotka je pridobil širši indeks S&P 500, za 0,62 odstotka na 2.269 točk pa je zrasel Nasdaq. Promet na tej borzi je presegel povprečnega v zadnjem letu.

Zelo uspešna finančni in gradbeni sektor

Ameriško ministrstvo za finance je predstavilo načrt rešitve finančnih družb Freddie Mac in Fannie Mae, ki jima je grozil stečaj. Ob tem so se med vlagatelji pojavile špekulacije, da se bo stanje na trgu hipotekarnih obveznic stabiliziralo, izgube v finančnem sektorju pa naj bi tako bile manjše. Kupci so se tako danes zapodili v delnice finančnih in gradbenih podjetij.

Zajetna rast vrednosti Bank of America in Citigroup

Bank of America (BAC) in Citigroup (C) sta pridobili 7,8 oziroma 6,6 odstotka, indeks gradbenega sektorja pa je poletel za kar deset odstotkov. Gradbinec luksuznih hiš Toll Brothers (TOL) je zrasel za 9,4 odstotka. Po mnenju poznavalcev bo sicer okrevanje cen nepremičnin močno odvisno od zdravja obeh hipotekarnic, ki imata v lasti oziroma jamčita za skoraj polovico obstoječih hipotek. Vladna pomoč je bila tudi zaradi tega takorekoč nujna, pri tem pa so kratko potegnili njuni obstoječi delničarji.

Delničarji rešenih hipotekarnic bodo dobili figo

Ker je možnost za izstis obstoječih delničarjev precejšnja, je bil potop Fannie Mae in Freddie Mac na borzi pričakovan. Cena obeh delnic je padla pod dolar, izgubili sta kar 90 oziroma 82 odstotkov vrednosti. Z obema se je v zadnjem letu trgovalo celo po evč kot 60 dolarjev. Čeprav so poznavalci potezo države ocenili kot korak v pravo smer, pa okrevanje nepremičninskega in finančnega sektorja ne bo prišlo čez noč.

Nekaj delnic je izgubilo tla pod nogami

Pozitiven dan v finančnem sektorju je zaobšel tudi Lehman Brothers (LEH), saj se je pocenil za skoraj 13 odstotkov. V družbi so se srečali s potencialnimi kupci za eno izmed njihovih družb za upravljanje, kot kaže reakcija trga pa iztržek ne bo ravno sanjski. Govorice o možnem stečaju pa so potopile UAL Corp (UAUA), ki je del United Airlinesa. Cena delnic je upadla za 11 odstotkov, čeprav so v družbi govorice zanikali.

Manjša rast tehnološkega sektorja

Čeprav so tečaji delnic na Wall Streetu povečini rasli kot za stavo, pa vsi niso bili zadovoljni. To velja predvsem za pristaše tehnološkega sektorja, kjer je bilo moč najti kar nekaj poražencev. Google (GOOG) se je tako stanjšal za 5,5 odstotka, za 1,4 odstotka je zdrsnil Apple (AAPL). Dan je deloma rešil Cisco (CSCO), na svojo listo najbolj obetavnih tehnoloških podjetjih so jih uvrstili analitiki Goldman Sachsa. Vrednost proizvajalca omrežnih naprav se je posledično zvišala za pet odstotkov.Preberite tudi:

09.09.2008
09.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Konoplja: potencialni vir delovnih mest, prihodkov in volivcev, 2. del 5

Bodo slovenski konservativci spet tiščali glavo v pesek in z nasprotovanjem smiselni odpravi prohibicije mlade dobesedno pošiljali k...

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ko delate pravo stvar, običajno razočarate ljudi

Kako Guy Spier, nekonvencionalni vlagatelj, ki se zgleduje po Warrenu Buffettu, vidi trge, kapitalizem in osebni uspeh.

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...