Ko vam volilni plakat nalepijo na vhodna vrata ...

Čas branja: 2 min
09.09.2008  08:01
V času predvolilne kampanje smo priča številnim primerom divjega plakatiranja, ki je preplavilo Slovenijo. Plakate je moč zaslediti vsepovsod. Preverili smo, kdo nadzira in sankcionira kršitve

Obveščaj me o novih člankih:  

volitve plakat vandalizem
Poškodovanje plakatov političnih strank in kandidatov v času volilne kampanje (na fotografiji) se kaznuje z globo 150 evrov.

V prestolnici smo opazili večje število plakatov in drugih oblik promocije političnih strank in kandidatov, ki se potegujejo za poslanski stolčen na bližnjih volitvah, ki pa so nalepljeni na nepravilna mesta. Plakati in nalepke so na drevesih, cestnih drogovih, elektro omaricah, kontejnerjih in še kje na javnih površinah.

Po pojasnilih inšpekcije Mestne občine Ljubljana (MOL) gre za nezakonito plakatiranje. Glavno inšpektorico Bogomiro Skvarča smo povprašali, kako dejavni so mestni inšpektorji pri sankcioniranju tovrstne propagande. Pojasnila nam je, da so zaenkrat zahtevali dve odstranitvi ter da imajo nekaj težav s kadri, ki bi se ukvarjali z omenjeno problematiko.

Za kršitve 700 evrov globe

Inšpekcija je po njenih besedah sicer obveščena o številnih kršitvah, ki so jih zagrešile praktično vse politične stranke. Še v tem tednu naj bi po njenih besedah izrekli globe in zahtevali odstranitev plakatov, ki niso na za to predvidenih mestih.

Organizator volilne kampanje kot pravna oseba se kaznuje z globo 700 evrov, odgovorna oseba pa s 150 evri. Ljubljanske četrtne skupnosti po besedah glavne inšpektorice nadzirajo kršitve, meščani pa lahko prijave podajo na inšpekcijo MOL, ki ima sedež na Proletarski ulici 1.

Kršitev predstavljajo tudi tako imenovani A-panoji, ki niso postavljeni v skladu z dovoljenjem MOL. Ta je LDS denimo dovolila postavitev 50 A-panojev na križiščih po mestu, medtem ko so A-panoji na pločnikih in drugod, kjer ovirajo promet, postavljeni nezakonito.

MOL plačala 320 plakatnih mest za stranke

Sicer pa so na MOL strankam na javnem žrebanju omogočili legalno in brezplačno oglaševanje na 160 jumbo plakatnih mestih in 160 plakatnih mestih velikosti 70 centimetrov krat meter. Gre za tako imenovane oglasne stebre, je pojasnil Gorazd Gorkič z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na MOL.

MOL mora pri tem seveda plačati izpad dohodka podjetjem, ki upravljajo z oglasnimi panoji. Europlakatu denimo, bo MOL za tokratno kampanjo plača 27 tisoč evrov kot nadomestilo za izpad dohodka, medtem ko Europlakat MOL mesečno plača 10 tisoč evrov komunalne takse.

Razen tega obstajajo še plakatna mesta, ki so na zasebnih zemljiščih. Vse, kar mora organizator kampanje posamezne stranke ali kandidata pri tem pridobiti, je soglasje lastnika. Če tega nima, mu grozi 150 evrov globe. Sicer pa občina in inšpekcijske službe tega segmenta ne nadzirajo.

Za stranke ne velja prepoved

Tudi tista gospodinjstva, ki imajo na svojih poštnih nabiralnikih nalepko Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK), ki prepoveduje vlaganje nenaslovljenih pošiljk, bodo morali med volilno kampanjo nekoliko potrpeti. Politične stranke in kandidati namreč zakonito takšne poštne nabiralnike napolnijo s predvolilnimi gradivi ter promocijskim materialom - in pri tem ne kršijo zakona, je pojasnila odgovorna za pošto na APEK Nataša Kocijančič.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Komu bo Zoran Janković oddal Filipov dvorec? 1

Na MOL pravijo, da bo postopek končan ta teden. Naši viri pa trdijo: vse je že odločeno, zmagovalec je zdajšnji najemnik, z drugim...

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

OGLAS
FINANCE
Dobrodošli v svet poslovno zdravega blagostanja!

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v...