Zakaj Janše ne morete voliti tudi, če bi ga radi?

Čas branja: 1 min
09.09.2008  09:30
Odločilnega vpliva na to, kdo bo sedel v parlamentu volivci nimamo. Lahko izbiramo zgolj med strankami, te pa nam prek kandidatnih list določijo bodoče poslance

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Janša dodaj

»Zvezdniki« na listah strank

Po volitvah se marsikdo vpraša, zakaj v parlamentu ni vseh prelestnih pevk, nogometašev in ostalih »zvezdnikov«. Odgovor je preprost. Stranke jih kot »vabo« uvrstijo v okraje, kjer sicer niso najbolj popularni, s tem pa konkurentom lahko odščipnejo kakšen glas ali dva.

Razlog tiči v volilnem sistemu. Ta je sicer v ustavi in z zakonom opredeljen kot proporcionalni. Da to pomeni delitev poslanskih stolčkov sorazmerno s prejetimi odstotki glasov na volitvah verjetno vemo vsi.

Če se vrnemo k začetnemu vprašanju; proporcionalni volilni sistem se od večinskega bistveno loči po tem, da v prvem volimo predvsem stranke, v drugem pa osebe (politike). Janeza Janšo boste tako lahko volili zgolj, če kandidira v vašem volilnem okraju. In v nobenem drugem primeru ne. Oddaja prednostnega glasu, tako kot na volitvah v Evropski parlament, ni mogoča.

Razdelitev mandatov

In kdo je izvoljen? Če lista v volilni enoti dobi dovolj glasov za poslansko mesto, prvega zasede tisti kandidat, ki je od vseh volilnih okrajev prejel najvišji delež glasov. Če je glasov dovolj za več poslanskih stolčkov, se ti razdelijo med kandidati, ki sledijo prvemu. Prostora je za 88 poslancev, dva namreč pripadata italijanski in madžarski narodnostni skupnosti. V posamezni volilni enoti (vseh je osem) se tako razdeli 11 mandatov.

Zakaj so glavni strankarski kadri vedno izvoljeni

Stranke ob vsakih volitvah poskrbijo, da njihovi veljaki kandidirajo v okrajih, kjer je največ strankinih podpornikov. Tako imajo tudi največjo možnost za izvolitev. Kandidati lahko kandidirajo v največ dveh volilnih okrajih. Nadvse pomembno za izvolitev poslanca je torej kje kandidira.

Elementi večinskega sistema in količniki

Vrstni red kandidatov v volilnih enotah se določi po večinskem načelu, nato pa se s pomočjo Dropovega količnika (prva delitev mandatov) določi število sedežev, ki jih je osvojila lista. Z dHondtovim količnikom pa se preostali glasovi razdelijo še na nacionalni ravni. Stranke, ki prejmejo manj kot štiri odstotke glasov, se ne uvrstijo v parlament, njihovi glasovi pa se zopet (proporcionalno) razdelijo med ostale stranke.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

07.09.2008
08.09.2008
08.09.2008
08.09.2008
09.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Slovenska krščansko-liberalna stranka? Hm. 132

Po vsebini mora NSi svoj liberalizem postaviti nekoliko v ozadje in postati, če želite, žlahtna konservativna stranka.

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Robert Craven: Najprej je treba iti ven iz pisarne 4

Ustanovitelj svetovalnega podjetja The Directors' Centre

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

OGLAS
FINANCE
Dobrodošli v svet poslovno zdravega blagostanja!

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v...