Volilna borza Financ je izid večine strank napovedala bolje kot ankete

Čas branja: 2 min
08.09.2008  14:16
Poglejmo si, kako dobro je volilna borza Financ pred štirimi leti napovedala izide posameznih strank - seveda v primerjavi z anketami.

Za primerjavo z volilno borzo Financ bomo upoštevali samo napovedi iz zadnjih objavljenih anket (ki so bile tudi najbolj točne). Primerjali jih bomo z borznimi cenami na zadnji dan pred objavo teh anket ter na zadnji dan borznega trgovanja, ki je bil petek pred začetkom volilnega molka.

Borza najboljša pri malih strankah, slabša pri večjih

Borza se je zelo dobro odrezala pri napovedih izida manjših strank. Bolje od vseh anket je napovedala rezultat SLS in SNS. Izide treh strank (Desus, SMS in Slovenija je naša) je napovedala enako dobro kot najboljša med anketami. Toda najboljša je bila vedno druga in ne ista anketa. Ker pa seveda ne moremo vnaprej vedeti, katera anketa je pri kom najbolj točna, je bilo zato tudi pri teh treh strankah najbolj pametno zaupati kar borzi.

Slabše se je borza odrezala pri štirih strankah z najboljšim izidom. Bolj kot vse ankete je precenila rezultat NSI in Združene liste. Najbolj je podcenila uspeh SDS, toda pri tej stranki so tudi vse ankete močno zgrešile. Na drugi strani pa je prav borza najbolje napovedala rezultat LDS.

Borza je torej najbolj natančno napovedala izid treh strank od devetih (LDS, SLS, SNS), še pri treh pa si je prvo mesto delila z eno od anket.

Primerjava povprečnih napak

Kakovost napovedi kot celote lahko bolj natančno ocenimo s kazalniki povprečne napake. Povprečna absolutna napake nam pove, za koliko je napoved v povprečju zgrešila rezultat neke stranke. Podobno izračunamo tudi povprečna kvadratno napako, le da tu napake pri posameznih strankah najprej kvadriramo, s čimer bolj kaznujemo napovedi, kjer so posamične napake nesorazmerno velike.

V tabeli lahko vidimo, da se je borza po prvem merilu točnosti uvrstila na drugo mesto, po drugem merilu pa na tretje mesto. Tudi ti kazalniki potrjujejo, da je napovedovala vsaj tako dobro kot ankete.

Nekaj posebnosti

Prednost borze bi lahko bila, da trgovanje poteka tudi v zadnjem tednu pred volitvami, ko se rezultati mnenjskih anket ne smejo objavljati. Vendar v tabeli vidimo, da v zadnjem tednu ni prišlo do večjih sprememb. Morda bo letos drugače, saj bo večja likvidnost borze (zaradi bolj sproščene omejitve obsega trgovanja enega igralca) omogočila tudi bolj živahno trgovanje v zadnjem tednu.

Posebnost volilne borze Financ pred štirimi leti je bila tudi, da je bila vsota cen vseh delnic praktično ves čas precej večja od 100, čeprav seveda vse stranke skupaj ne morejo dobiti več kot 100 odstotkov glasov. Igralci bi se na precenjenost lahko odzvali z vnaprejšnjo prodajo delnic, torej s tako imanovano prodajo »na kratko« oziroma »short-sellingom«. Vendar večina te možnosti ni izkoristila, kar verjetno lahko pripišemo nepoznavanju takšnega načina trgovanja.

Letos smo zato možnost »short-sellinga« nadomestili z možnostjo nakupa (in prodaje) košaric delnic od sistema. Cena košarice, ki vsebuje po eno od vseh delnic, je 100. Če je trg precenjen in je vsota tržnih cen vseh delnic na primer 120, lahko igralec kupi košarico od »banke« za 100 in jo nemudama proda na trgu za 120. S tem je ustvarjena spodbuda za arbitražno trgovanje, ki lahko odpravi precenjenost borze. Kot lahko vidimo, je bila ta odločitev pravilna, saj vsota cen na borzi letos ne odstopa bistveno od 100.

slika_volitve.1220876171.JPG

Dr. Janez Šušteršič je ekonomist in nekdanji finančni minister.

Preberite tudi:

25.08.2008
26.08.2008
31.08.2008
10.09.2008
07.10.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Razveljavljen izbor cenejšega ponudnika opreme za laboratorije UKCL 1

Razlika v ceni med sprva izbrano in dražjo ponudbo za glavni sklop opreme in materiala je 2,8 milijona evrov ali 47 odstotkov, gradbena...

FINANCE
Slovenija
Slovenija Brez rasti že mesec dni 6

Trump ameriška podjetja poziva, naj najdejo alternativo poslovanju na Kitajskem.

FINANCE
S Trumpom v sedemdeseta 11

Ameriški trgovinski spor s Kitajsko, začinjen z dogajanjem v Hongkongu, dobiva aromo nove hladne vojne - nove blokovske delitve

FINANCE
Svoboda in odgovornost

Če uporabim prispodobo, brez svobode in odgovornosti je organizacija podobna stroju: lahko je podmazan in učinkovit, a neprilagodljiv. S...

FINANCE
Bančniki postajajo vse glasnejši: Prihajajo negativne depozitne obrestne mere za množice? 6

V tujini so razprave o tem vse bolj vroče, preverili smo, kaj o možnosti uvedbe ležarin na depozite fizičnih oseb pravijo slovenski...

FINANCE
Članki
Članki (vrh G7) Macron ima ambicijo, da bi zbližal stališča sedmerice o trgovini in okolju 3

Lanski vrh je bil poln pretresov, ko so skupne sklepe voditelji že podpisali, pa je ameriški predsednik Trump na poti z vrha z letala...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...