Opozicija: To so orožarski tajkuni

Čas branja: 2 min
08.09.2008  14:07
Poslanci na obrambnem odboru na dolgo in na okoli razpravljajo o aferi Patria, ki je po prepričanju opozicije porodila orožarske tajkune. Zaenkrat je glasna predvsem ona, minister za obrambo pa še ni črhnil nobene

Obveščaj me o novih člankih:  

Janša in Erjavec izostala

Seja odbora za obrambo poteka brez predsednika vlade Janeza Janše, ki ima druge, vnaprej dogovorjene obveznosti. Obrambni minister Karl Erjavec je prosil, da poslanci sejo prestavijo zaradi njegovih predvolilnih obveznosti. Čeprav mu niso prisluhnili, se je udeležil seje. Do besede sicer še ni prišel, a bo verjetno tudi za njegovo plat medalje čas, saj nič ne kaže, da se bo seja kmalu zaključila.

Poslanec SDS Zvone Černač je v imenu predlagateljev celotno uvodno predstavitev porabil, da je kritiziral medije. Spotaknil se je zlasti ob nedavno objavljen dokumentarec o slovenski nabavi finskih oklepnikov in morebitnih podkupninah ter grajal državljane, ki so sodelovali pri nastajanju oddaje.

"Kaj je cilj seje? Ali bomo razpravljali o novinarjih in medijih?" je Černača okaral predsednik odbora Anton Anderlič (LDS) in poudaril, da na odbor za obrambo zanimajo dokumenti. Sicer pa se mu je v zadnjih dneh v spomin najbolj vtisnila informacija, da je vrednost posla za 17 milijonov presegla določen fond.

Kdo so orožarski tajkuni?

Janez Janša je pravilo napovedal, da bodo tajkuni osrednja tema predvolilnega časa, pa je izjavil Dušan Kumer (SD), in ga dopolnil, da, ne gre za tiste tajkune, na katere je na katere je mislil Janša. "Tukaj gre gotovina mimo poštnih nabiralnikov direktno v žep. Ne bom govoril o podkupninah, ampak o provizijah, ki so denar naših davkoplačevalcev," je poudaril Kumer.

Postregel je še z dvema Janševima citatoma izpred štirih let: "V malverzacije in lopovščine so praviloma vmešani posamezniki iz ali blizu oblastne politike, Na daleč se opazi, da nekdo iz kokošnjaka krade kokoši, tožilstvo in policija pa nič."

Policija se ni odzvala na obvestilo avstrijskega Interpola in se je preiskava na Slovenskem začela šele po ustanovitvi mešane finsko-slovensko preiskovalne komisije, je zmotilo tudi Jožefa Školča (LDS). Milan M. Cvikl (SD) pa je presodil, da se slovenski organi pregona še dan danes ne bi ukvarjali s primerom, če se zadeve ne bi lotili Finci.

SDS: Vse zanima vpliv afere na volitve

Med samo sejo so poslanci tudi nekoliko zašli iz začrtane smeri razprave. Kumer je orisal izsledke preiskave o morebitni zlorabi pooblastil Sove v primeru prisluškovanja telefonskemu pogovoru Janše in hrvaškega premierja Iva Sanaderja. "Janša in Sanader sta se pogovarjala o konfliktih na meji o incidentih in vplivu le teh na prihajajočih volitev. Ne moremo pa trditi, da sta se dogovarjala o tem," je dejal Kumer, ki je omenil, da je Sova delovala zakonito.

Celotna Slovenija se danes pogovarja o tem, kakšen vpliv bo imela "izmišljena afera Patria" na volitve in da to nič nezakonitega, pa mu je kratko odvrnil Černač.

SD: Kje so dokumenti?

Še preden pa se je seja začela, ni manjkalo proceduralnih zapletov. SD je najprej predlagala dopolnitev gradiv z dokumenti, kasneje pa tudi umik obravnave točke, kar bi pomenilo, da jutrišnja seja odpade. Nanizali so preko dvajset dokumentov, ki tako ali drugače zadevajo afero Patria oziroma predvsem postopanje državnih organov s tem v zvezi in ki bi jih želeli imeti poslanci na klopeh. Med njimi je Kumer (SD) kot zadnje omenil nujno pojasnilo Janše pogovoru s predsednikom finske vlade. Njegovi predlogi niso bili sprejeti.Preberite tudi:

08.09.2008
08.09.2008
08.09.2008
08.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Poslanci o poročilu OVS: Strinjajo se o škodi za Telekom, ne pa tudi o povzročitelju 7

Spremljamo sejo odbora za obrambo, na kateri je govora o domnevni zlorabi pooblastil s strani obrambnega ministra Janka Vebra

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema