Opec o morebitnem zmanjšanju proizvodnje

Čas branja: 1 min
08.09.2008  12:33
Opec proučuje, ali proizvodnja nafte presega povpraševanje. Na podlagi tega se bo nato odločil, ali naj zmanjša proizvodnjo nafte ali jo ohrani na sedanji ravni
avtor

Obveščaj me o novih člankih:  

Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) proučuje, ali proizvodnja nafte presega povpraševanje, na podlagi tega pa se bo nato odločila, ali naj zmanjša proizvodnjo nafte ali jo ohrani na sedanji ravni, je danes povedal iranski naftni minister Gholam Hosein Nozari.

Cene nafte so se po rekordnih 147,27 dolarja za 159-litrski sod, doseženih 11. julija, znižale za več kot 40 dolarjev oziroma za 27 odstotkov. To je v 13-članskem naftnem kartelu, ki se bo v torek sestal na svojem sedežu na Dunaju in ki predstavlja 40 odstotkov svetovne proizvodnje nafte, sprožilo zaskrbljenost.

Iran: Na trgu je preveč nafte

Iran, drugi največji proizvajalec nafte v Opecu, je pri tem najbolj glasen zagovornik zmanjšanja črpanja nafte. "Prepričani smo, da je na trgu preveč nafte," je povedal iranski naftni minister. Članice Opeca trenutno načrpajo skoraj 30,5 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno.

Odločitve ne bo brez Savdske Arabije

Odločitve o kakršnemkoli večjem zmanjšanju proizvodnje sicer zagotovo ne bo brez pristanka Savdske Arabije, ki predstavlja skoraj tretjino vse proizvodnje Opeca. Vendar pa ta zaenkrat ni niti namignila, da ji prej omenjeni predlogi ugajajo, savdski naftni minister Ali Naimi je kot mejno vrednost, pri kateri bi bilo potrebno zmanjšanje, omenjal celo 80 dolarjev.

Analitiki: Bo ali ne bo?

Po ocenah številnih analitikov Opec ne bo spreminjal obsega proizvodnje. Kljub padcu cen nafte v zadnjih dveh mesecih je ta namreč še vedno za 14 odstotkov dražja kot pred letom dni, vsakršno zmanjšanje proizvodnje pa bi sprožilo proteste ZDA in drugih največjih porabnic.

Nekateri drugi pa so mnenja, da se bo Opec odločil za kompromisno rešitev, to je manjšo omejitev proizvodnje. Trenutno naj bi proizvodnja presegala povpraševanje za približno 600.000 do 800.000 159-litrskih sodov dnevno in prav za to količino naj bi se zmanjšala proizvodnja.Preberite tudi:

08.09.2008
17.04.2002
05.09.2008
10.09.2008
10.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kanadsko-ameriški naftni vrtiljak

Obama je vsaj začasno preprečil gradnjo cevovoda Keystone XL za transport kanadske nafte do Mehiškega zaliva. Razprave o upravičenosti...

FINANCE
Članki
Članki Naftno dno še daleč, a vsaj na obzorju 2

Upadanje cen nafte se bo po mnenju analitikov nadaljevalo

FINANCE
Članki
Članki Pripravite se na dražja bencin in dizel

Cene goriv na mediteranskih borzah so se februarja zvišale za 16 odstotkov

FINANCE
Članki
Članki Analitiki: Več možnosti, da bo nafta 30 kot 70 dolarjev

Napovedi počasnejše svetovne gospodarske rasti klestijo cene surovin

IZVOZNIKI
Novice
Novice Kmetijstvo skriva največji neizkoriščeni potencial

Tako je prepričan Stanko Popović, lastnik srbskega Elixirja, ki vsako leto nezadržno povečuje izvoz

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Naš cilj ni večja proizvodnja

Anton Černih, predsednik uprave Slovenske industrije jekla, o prestrukturiranju programa, pričakovanjih ruskih lastnikov in menjavah...

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...