Neobetaven začetek tedna na Balkanu

Čas branja: 2 min
08.09.2008  11:04  Dopolnjeno: 08.09.2008 14:03
Srbski delniški indeks Belex15 je še osmi dan zapored krenil pod izhodiščni nivo; v zelenem se nahaja le Crobex

Obveščaj me o novih člankih:  

Stanje ob 13:30

Le sedem vrednostnih papirjev, s katerimi se trguje na beograjski borzi, je danes zabeležilo rast tečaja. Najvišjo rast je zabeležil lastniški papir Lasta, ki je poskočil za desetino. Med delnicami, ki tvorijo sestavo delniškega indeksa Belex15, je najvišjo rast beležila delnica Imleka, ki se je podražila za poldrugi odstotek. Takšno rast je beležila tudi AIK banka, v zelenem pa je dan končala še Bambi banat (+0,74 odstotka). Energoprojekt holding in Soja protein pa sta na drugi strani največ izgubila. Tržna vrednost omenjenih se je danes znižala za tri odstotke in pol.

Beograjski delniški indeks Belex15 je včeraj izgubil 1,05 odstotka vrednosti, še večjo izgubo pa je zabeležil sarajevski indeks Sasx-10. Njegova vrednost se je stopila za 1,25 odstotka. Najprometnejša je bila delnica BH Telecom, ki se je pocenila za 2,76 odstotka, približno toliko pa sta danes pokleknili še Bosnalijek in Energopetrol.

Manjše izgube preštevajo tudi v Banjaluki. Tam je vrednost Birsa izgubila 0,14 odstotka, delnica Žitoprometa pa se je pocenilo za 1,28 odstotka.

Malenkost v zelenem še vedno vztraja pokazatelj gibanja osrednjih delnic zagrebške borze. Crobex se nahaja približno tretjino odstotka nad izhodiščnim nivojem. V času prejšnjega javljanja se je delnica Podravke menjavala po dva odstotka višjih vrednostih, zdaj pa se pri 353 kunah trguje po vrednosti 353 kun, kar je 1,28 odstotka ceneje od zaključnega nivoja preteklega tedna. Ina se je še malenkost povzdignila in se menjava po vrednosti 2.852 kun (+0,64 odstotka).

Stanje ob 12. uri

Po pogumnem začetku trgovalnega dne je sarajevski delniški indeks Sasx-10 do poldneva izgubil jutranji zagon in padel 1,21 odstotka pod zaključni nivo preteklega tedna. V času prejšnjega javljanja se je delnica BH Telecoma nahajala dva odstotka nad izhodiščem. Sledil je prodajni val, ki je pahnil omenjen lastniški papir 2,75 odstotka pod izhodiščni nivo. Še malenkost večji zdrs beleži Energopetrol, Bosnalijek pa se je pocenila za 1,35 odstotka.

Odstotek pod izhodiščem še vedno tavajo delnice v Srbiji. Imlek se nahaja 1,80 odstotka nad izhodiščem, Energoprojekt holding in Metals banka pa sta izgubila približno tri odstotke vrednosti. Še več pa je izgubila delnica podjetja Soja protein. Njena vrednost se je stopila za krepkih 4,55 odstotka. Zavarovalnica Dunav osiguranje je poskočila za krepkih 19 odstotkov.

Petino odstotka pod izhodiščem ostaja indeks Birs. Žitopromet in Tržnica sta se pocenila za odstotek.

V zelenem se na Balkanu nahaja le zagrebški Crobex. Najprometnejša je delnica Podravke, ki je ob petih milijonih kun prometa poskočila za dva odstotka. Z Ino se trguje po 2.845 kun, kar je 0,39 odstotka nad nivojem prejšnjega tedna.

V Makedoniji se danes ne trguje, saj praznujejo dan neodvisnosti. Pred 17 leti so na referendumu izglasovali osamosvojitvi države.

Stanje ob 10:45

Osrednji indeks beograjske borze Belex15 se je danes močno približal 1.300 indeksnimi točkami. Nad to vrednostjo se nahaja le 1,73 indeksne točke, kar pomeni da se je njegova vrednost danes stopila za 1,30 odstotka. Ena najprometnejših delnic na borzi AIK banka se je stopila za 1,29 odstotka, Enegroprojekt holding pa je izgubil kar debelih 3,16 odstotka vrednosti. Imlek je na drugi strani danes pridobil 1,80 odstotka tržne vrednosti.

Manjšo pocenitev beležijo tudi v Banjaluki, kjer je Birs potonil za četrtino odstotka vrednosti. Vrednost Telekoma Srpske je padla na 1,28 konvertibilne marke, kar je 0,78 odstotka pod izhodiščem.

Bolj vedri pa so vlagatelji v Sarajevu in Zagrebu. Sarajevski Sasx-10 je poskočil za 0,43 odstotka. BH Telecom se je podražil za dva odstotka, Energopetrol pa se je pocenil za tri odstotke in se nahaja pri vrednosti 31 konvertibilnih mark.

V Zagrebu je Crobex poskočil za 0,92 odstotka, kar je v nasprotju s napovedmi tamkajšnjih analitikov, ko so Crobexu napovedovali poplesavanje okoli zaključne vrednosti preteklega tedna. Najprometnejša Adris grupa je poskočila za poldrugi odstotek, najbolj opazovani hrvaški lastniški vrednostni papir letošnjega poletja Ina pa se trguje po 2.835 kunah, kar je 35 kun nad prevzemno ponudbo madžarskega Mola. Promet s to delnico je danes nižji, znaša 385 tisoč kun.Preberite tudi:

08.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ozadja ciprskega premetavanja Petrola

Trije scenariji, zakaj je slabih osem odstotkov prostora na ciprski družbi J & T

FINANCE
Članki
Članki Slovenija postaja država podjetnikov iz nuje 2

Skoraj 43 odstotkov nastajajočih podjetij je lani nastalo iz nuje, ker ustanovitelji ne vidijo druge možnosti za zaslužek, kažejo prvi...

FINANCE
Članki
Članki Petrol z manj prihodki in več pobranimi davki 1

Kljub upadu prihodkov je bilo poslovanje skupine Petrol v prvih treh mesecih zelo podobno lanskemu začetku leta - čisti dobiček je...

FINANCE
Članki
Članki Intervju z Ivico Todorićem: Izkoristite me 30

Popolnoma vseeno mi je, ali imam v Agrokorju 100, 93, 43 ali pa 10 odstotkov, po prevzemu Mercatorja in pred prvo javno ponudbo delnic...

FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

OK & EN
Novice
Novice Energetska odvisnost Slovenije v 2014 rekordno nizka

Zaradi obilnih padavin v letu 2014 in neprekinjenega delovanja jedrske elektrarne je bila energetska odvisnost Slovenije v tem letu...

FINANCE
Članki
Članki Dars s podražitvami do višjega dobička

S 15-odstotno podražitvijo vinjet do 12 odstotkov višjih prihodkov

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih šestih letih + brezplačni vodnik

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca prejšnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15 odstotkov.