Čas branja: 1 min
08.09.2008  10:40
Zaskrbljenost zaradi orkana Ike, ki lahko ogrozi proizvodnjo nafte v Mehiškem zalivu, je vrednost zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v oktobru dvignila na 108,92 dolarja
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

nafta, rafinarija
Foto: Shutterstock

Zaradi zaskrbljenosti, da bi orkan Ike lahko ogrozil proizvodnjo nafte v Mehiškem zalivu, so se cene črnega zlata v današnjem elektronskem azijskem trgovanju zvišale. Zahodnoteksaška lahka nafta z dobavo v oktobru se je podražila za 2,69 dolarja na 108,92 dolarja.

Severnomorska nafta vrste brent, prav tako z dobavo v oktobru, se je podražila za 2,59 dolarja na 106,68 dolarja za 159-litrski sod.

Sezona orkanov

Po mnenju analitikov na podražitev nafte vpliva orkan Ike, ki je namenjen proti Mehiškemu zalivu. Kratkoročno bodo ceno nafte krojili orkani. Če sezona orkanov ne bo poškodovala naftne infrastrukture v zalivu, bo trg ta mesec po vsej verjetnosti beležil nekaj novih pocenitev, menijo.

Prejšnji teden so zaradi orkana Gustav morali ustaviti črpanje nafte v zalivu. Kot menijo analitiki, je Gustav povzročil nekaj dolgoročne škode na naftnih ploščadih v zalivu.

Kitajska znižala povpraševanje

Potem ko je Kitajska avgusta gostila olimpijado, je zdaj zmanjšala uvoz bencina in dizla. Na ceno nafte vpliva tudi manjše povpraševanje v preostali Aziji in v območju evra.

Trg je usmerjen tudi na srečanje Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki se bo začelo v torek na Dunaju. Nekateri analitiki pričakujejo, da bodo naftni ministri "uredili" načrpano kvoto nafte, ki naj bi pomagalo nafto obdržati nad 100 dolarji za 159-litrski sod.

Opec načrpa preveč nafte

Iranski minister Golam Hosein Nozari je danes ob prihodu na Dunaj dejal, da Opec načrpa preveč nafte in se sooča s presežkom. Na srečanju naj bi govorili tudi o krčenju načrpane nafte. "Ocenili bomo trg in se nato odločili," je možnost, da bi do odločitve po zmanjšanju kvote prišlo na torkovem srečanju, komentiral Nozari.

Opec naj bi trenutno proizvajal okoli milijon sodov več kot je kvota 29,67 milijona 159-litrskih sodov dnevno.

Nafta Opeca se je v petek v primerjavi s četrtkom pocenila za 2,43 dolarja na 101,21 dolarja, je danes zapisano na spletni strani kartela. Cena Opecove nafte se je na ravni okoli 100 dolarjev nazadnje gibala aprila letos.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

07.09.2008
04.09.2008
04.09.2008
02.09.2008
08.09.2008
08.09.2008
09.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kanadsko-ameriški naftni vrtiljak

Obama je vsaj začasno preprečil gradnjo cevovoda Keystone XL za transport kanadske nafte do Mehiškega zaliva. Razprave o upravičenosti...

FINANCE
Članki
Članki Naftno dno še daleč, a vsaj na obzorju 2

Upadanje cen nafte se bo po mnenju analitikov nadaljevalo

FINANCE
Članki
Članki Pripravite se na dražja bencin in dizel

Cene goriv na mediteranskih borzah so se februarja zvišale za 16 odstotkov

FINANCE
Članki
Članki Analitiki: Več možnosti, da bo nafta 30 kot 70 dolarjev

Napovedi počasnejše svetovne gospodarske rasti klestijo cene surovin

FINANCE
Opec šokiral trg z odločitvijo, da zmanjša kvote - bo zaradi tega kurilno olje dražje?

Tečaj surove nafte je v odziv poskočil za šest odstotkov, nato pa se je spet znižal - kje smo torej zdaj, ko gre za ceno nafte

FINANCE
Članki
Članki Pasti in priložnosti »dežele ognja«

Slovenski turizem je mikaven za Azerbajdžance, infrastrukturni projekti pa ob farmacevtskih izdelkih, pohištvu in strojih priložnost za...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Pasti in priložnosti »dežele ognja«

Slovenski turizem je mikaven za Azerbajdžance, infrastrukturni projekti pa ob farmacevtskih izdelkih, pohištvu in strojih priložnost za...