Čas branja: 4 min
08.09.2008  13:09
Tudi v šestem poskusu se indeks SBI 20 ni uspel otresti rdeči barve. Izgubil je 0,2 odstotka in se skrčil na najnižjo vrednost v letošnjem letu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Aerodrom dodaj
Intereuropa dodaj
Sava Re dodaj
Telekom dodaj
Petrol dodaj

Stanje ob 13:00:

Tudi v šestem poskusu se indeks SBI 20 ni uspel okrepiti. Pretežni del dneva se je sicer vrtel okrog izhodiščne vrednosti, na koncu pa je deloma presodil triodstotni padec Heliosa. Čeprav sta lastnika zamenjali vsega dve delnici domžalskega proizvajalca barv in lakov v skupni vrednosti dva tisoč evrov, se je to poznalo indeksu. Ta se je tako skrčil za 0,2 odstotka na 7.148 točk, kar je nova najnižja zaključna vrednost v tem letu.

Promet je sicer znašal 2,27 milijona evrov, dobro tretjino je prispevala Krka. Na drugem mestu je s 350 tisočaki pristal Telekom, z nekaj tisoč evri manj so sledile obveznice SOS2E. Mejo sto tisoč evrov sta presegla Gorenje in holding NFD, s 35 tisoč evri pa je bil na repu deseterice najprometnejših Mercator. Od omenjenih se je večina podražila, vendar Krka in Gorenje zgolj za malenkost.

Enotni tečaj farmacevta in velenjskega proizvajalca bele tehnike se je zvišal za nekaj stotink odstotka, pri čemer je Krka dan zaključila na 89 evrov (+0,38%), Gorenje pa na 29 evrih (-0,07%). Trgovanje z Gorenjem je bilo precej turbulentno, saj so se posli sklepali v območju med 28,15 evra in 29,99 evra, kar je tri odstotke pod in nad izhodiščem. Za Telekom so kupci konec dneva odšteli 1,2 odstotka manj kot v petek, najboljši sosed pa se je vmes povzpel za tri odstotke na 223,2 evra.

Stanje ob 12:00:

Domača borza se nikakor noče nalesti optimizma, ki ga je moč videti domala po vsem svetu. Indeks SBI 20 se je sicer povsem približal izhodišču, vendar tudi če zaključi rahlo pozitivno, bo po petih dneh padanja in izgubljenih treh odstotkih to kaj slaba tolažba za pristaše slovenskih delnic. Promet z 1,3 milijona evrov je povprečen za te čase, s 400 tisočaki je na vrhu Krka.

Krka je ta hip za pol odstotka pod gladino pri 88,2 evra, vendar pa se ponudba nahaja na izhodiščnih 88,65 evra. Malenkost se je izboljšalo stanje Telekoma, s 334 tisočaki drugega najbolj prometnega papirja. Posli se sklepajo po 230 evrov, kar je 0,36 odstotka pod izhodiščem. Pri ostalih delnicah je promet občutno skromnejši, za vstop v prvo deseterico tako NKBM zadostuje 17 tisoč evrov. Ta se nahaja pri 22,8 evra, kar je 1,6 odstotka pod vodo. Še večji padec so na svoji koži izkusili imetniki Istrabenza, saj je izgubil 2,7 odstotka, za več kot dva pa sta cenejša tudi Žito in Terme Čatež.

Pozitivna je Sava Re (+1,4%), za odstotek in pol sta se okrepila Mercator in Gorenje. Do nekaj malega sape je prišel tudi Aerodrom, povsem na vrhu pa je s skokom za dva odstotka in pol Intereuropa. Pri tem omenimo, da je bil z njo izpeljan samo en posel, kjer je lastnika po ceni 23 evrov zamenjalo 60 delnic v vrednosti 1.380 evrov.

Stanje ob 11:00:

Telekom in Krka nadaljujeta mrtvi tek v boju za najprometnejšo delnico dneva. Pri prvem vsota znaša 270 tisoč evrov, pri drugi pa 251 tisoč, kar je domala dve tretjini skupnega prometa. Omenjenima sledita Sava in Luka Koper, vendar so posredniki z njima sklenili le za 33 tisoč evrov poslov. Pri glavnini delnice se na prvi pogled cena danes ni bistveno odmaknila od petkovih nivojev, na kar kaže 0,13-odstotni padec indeks SBI 20.

Za vodilni Telekom kupci sicer ponujajo 228 evrov, kar je 1,2 odstotka pod izhodiščno ceno. Dobro desetinko odstotka je izgubila Krka (88,55 evra), malo več kot pol odstotka je odneslo Savi. Od omenjenih najprometnejših delnic še najslabše stoji Luka Koper, s katero se trguje po 52 evrov (-1,7%). Stopničko nižje je Žito, ki mu je odneslo 2,4 odstotka.

Na čelu v zeleno obarvanih delnic je Gorenje (+2,6%, sledi mu Sava Re (+2,4%), s podražitvijo za 0,6 odstotka na 500 evrov pa je naslednji Petrol. Veter se je najbolj opazno obrnil pri NKBM, saj trenutna cena znaša 22,8 evra, kar je 1,6 odstotka manj kot v petek.

Stanje ob 10:20:

Domači trg je tako slabo likviden, da tečaj delnice lahko konkretno premakne že prgišče evrov. Po rahli rdečici na začetku dneva se je SBI 20 po zaslugi Gorenja in Petrola za kratek čas okrepil, zdaj pa je vnovič negativen. Padec je majhen in znaša 0,13 odstotka (7.153 točk), do konca dneva pa bi lahko še kdaj prišel na površje.

Prometa je trenutno za pol milijona evrov, z dobrimi 200 tisočaki je na čelu Telekomm, s 120 pa sledi Krka. Cena Telekoma trenutno dosega 229 evrov, kar je 0,79 odstotka manj kot v petek, za 0,3 odstotka nad izhodiščno ceno pa se nahaja farmacevt. Občutno slabše gre Luki Koper in Savi, saj jima je odneslo 1,7 oziroma 2,7 odstotka, ob 2,3 odstotka je Žito.

Poleg rahlega skoka Mercatorja in Petrola, se po višjih cenah posli sklepajo še pri nekaterih delnicah. Med njimi je Gorenje, kjer je razkorak med ponudbo in povpraševanjem precej zajeten (29,15-29,9 evra). Po ceni 29,9 evra je bil sklenjen trenutno zadnji posel, kar je 3,3 odstotka nad petkovim tečajem. S skokom za 2,3 odstotka se je izkazala Sava Re, za malo manj kot odstotek in pol dražja je NKBM.

Stanje ob 9:50:

Indeks SBI 20 je zdaj pozitiven za 0,35 odstotka, vendar je za takšen "preobrat" v veliki meri kriv posel z dvema delnicama Gorenja in šestimi Petrola. Kupec je za velenjskega proizvajalca bele tehnike namreč plačal 3,3 odstotka več oziroma 29,99 evra, pri Petrolu pa je šest delnic lastnika zamenjalo po 499 evrov (+0,4%).

Stanje ob 9:40:

Vlagatelji so danes po daljšem času odprli dežnike, saj zunaj lije kot za stavo. Na borzi tokrat (še) ne dežuje, vendar pa tudi rahlo rosenje marsikomu ni povšeči. Indeks SBI 20 se je v uvodnih minutah malenkost dvignil, vendar je ta hip pod gladino, in sicer za 0,11 odstotka. Pri tem je padel na 7.155 točk, dobrih 190 tisočaki je trenutno vreden borzni promet.

Okrog tretjino te vrednosti je prispevala novomeška Krka, posli se sklepajo po približno 89 evrov (+0,3%). Tesno za petami ji je Telekom, ta se je za dobre tri desetinke odstotka pocenil. Največji poraženec trenutno je Petrol, saj je cenejši za domala odstotek in pol, vendar je lastnika zamenjala zgolj ena delnica. Nekaj drugih delnic je nad gladino, med njimi Mercator, Luka Koper in NKBM.

Pri slednji je bil prvi posel sklenjen po 22,8 evra (-1,6%), nato pa se je cena dvignila za en evro na 23,6. Po takšni ceni je v petek tisoč delnic dokupil tudi nadzornik banke in skupno število delnic v svoji lasti povečal na pet tisoč. Povpraševanje se trenutno nahaja pri 23,1 evra, ponudba pa na skoraj 24 evrov.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

08.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Petrol z manj prihodki in več pobranimi davki 1

Kljub upadu prihodkov je bilo poslovanje skupine Petrol v prvih treh mesecih zelo podobno lanskemu začetku leta - čisti dobiček je...

FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Dejan Zavec znova svetovni prvak 8

Dejan Zavec v Mariboru osvojil šampionski pas verzije WBF, premagal je Belgijca Sašo Jengoiana

FINANCE
Članki
Članki SDH lani z 8,4 odstotka višjimi prihodki od dividend 1

Holding je leta 2014 ustvaril skoraj 58,4 milijona evrov čistega dobička

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

MANAGER
Manager
Manager Zakonski brodolomi Elona Muska

Od 1. januarja 2015 je sloviti ustanovitelj Tesla Motors znova samski. Njegovi dve nekdanji ženi pravita, da doma zaradi obsedenosti s...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...