'Ostal sem brez prtljage! Kaj zdaj?'

Čas branja: 1 min
08.09.2008  10:00
Kaj storiti, če ste na letališču ostali brez prtljage

Vprašanje:Pred kratkim so mi na letališču izgubili prtljago. Tako sem ves teden v tujini ostal brez svojih stvari, kar je povzročilo nekaj nepredvidljivih dodatnih stroškov. Zanima me, kako naj ukrepam, da bom dobil povrnjen denar?

Odgovor: Približno 14 potnikov od tisoč jih na letališčih ostane brez prtljage, toda v 85 odstotkih primerov prtljago potem najdejo v dveh dneh. Očitno niste bili med njimi. Kaj vam torej preostane oziroma kakšna so pravila, ki veljajo v teh primerih?

kovčki

Izgubljeno prtljago je seveda najbolje takoj po prihodu prijaviti pri zadnjem letalskem prevozniku (če je bilo teh na potovanju več), in sicer pri njegovi službi, imenovani izgubljeno-najdeno (Lost and Found, Arrival Service). Če takojšnja prijava ni mogoča, je zadnji rok za pisno prijavo 21 dni po prihodu. Zadnji prevoznik mora voditi iskanje prtljage in organizirati dostavo, potem ko prtljago najdejo.

Če prtljage ne najdejo v 35 dneh po prijavi, se šteje za izgubljeno. Zadnji prevoznik vam mora za izgubljeno prtljago in tudi za vse stroške, povezane z njo, povrniti škodo. Nadomestilo pri izgubljeni prtljagi temelji na podlagi popisa izgubljenih stvari.

Pri izračunu se upoštevajo starost in vrednost stvari ter morebitni računi nakupa. Omenimo, da je odgovornost prevoznika za izgubo ali zamudo omejena, razen če ni bila vnaprej prijavljena višja vrednost in ste za to dodatno plačali. Če prtljage torej ne najdejo, posameznemu potniku pripada do največ okoli 1.200 evrov odškodnine.

Prtljago je sicer mogoče tudi dodatno zavarovati pri zavarovalnici. Če ste brez prtljage ostali v tujini in morate osebne stvari za nemoteno bivanje kupiti, vam mora letalski prevoznik povrniti tudi vse s tem povezane stroške, tudi če bi vašo prtljago pozneje našli. Seveda pa morate nakupe potrditi z računi.

Avtor: Matjaž Nidorfer, članek je izšel v reviji Moje finance, julij 2008.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Izvoznikov kriza ne skrbi, v njej prej kot strah vidijo nove priložnosti 2

Izvozna konferenca: podjetniki o tem, kako se pripraviti na razburkana poslovna morja 2020

FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 3

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 9

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti

FINANCE
(V živo) Končno so se oglasili iz Adrie Airways. Kaj pravi najbolj odgovoren za varnost in kdo to je? 35

Kateri Adriini leti za danes so že odpovedani, kateri se izvajajo? Kaj se še dogaja? Pogodbe za letala je odpovedal lizingojemalec, je...