'Ostal sem brez prtljage! Kaj zdaj?'

Čas branja: 1 min
08.09.2008  10:00
Kaj storiti, če ste na letališču ostali brez prtljage

Vprašanje:Pred kratkim so mi na letališču izgubili prtljago. Tako sem ves teden v tujini ostal brez svojih stvari, kar je povzročilo nekaj nepredvidljivih dodatnih stroškov. Zanima me, kako naj ukrepam, da bom dobil povrnjen denar?

Odgovor: Približno 14 potnikov od tisoč jih na letališčih ostane brez prtljage, toda v 85 odstotkih primerov prtljago potem najdejo v dveh dneh. Očitno niste bili med njimi. Kaj vam torej preostane oziroma kakšna so pravila, ki veljajo v teh primerih?

kovčki

Izgubljeno prtljago je seveda najbolje takoj po prihodu prijaviti pri zadnjem letalskem prevozniku (če je bilo teh na potovanju več), in sicer pri njegovi službi, imenovani izgubljeno-najdeno (Lost and Found, Arrival Service). Če takojšnja prijava ni mogoča, je zadnji rok za pisno prijavo 21 dni po prihodu. Zadnji prevoznik mora voditi iskanje prtljage in organizirati dostavo, potem ko prtljago najdejo.

Če prtljage ne najdejo v 35 dneh po prijavi, se šteje za izgubljeno. Zadnji prevoznik vam mora za izgubljeno prtljago in tudi za vse stroške, povezane z njo, povrniti škodo. Nadomestilo pri izgubljeni prtljagi temelji na podlagi popisa izgubljenih stvari.

Pri izračunu se upoštevajo starost in vrednost stvari ter morebitni računi nakupa. Omenimo, da je odgovornost prevoznika za izgubo ali zamudo omejena, razen če ni bila vnaprej prijavljena višja vrednost in ste za to dodatno plačali. Če prtljage torej ne najdejo, posameznemu potniku pripada do največ okoli 1.200 evrov odškodnine.

Prtljago je sicer mogoče tudi dodatno zavarovati pri zavarovalnici. Če ste brez prtljage ostali v tujini in morate osebne stvari za nemoteno bivanje kupiti, vam mora letalski prevoznik povrniti tudi vse s tem povezane stroške, tudi če bi vašo prtljago pozneje našli. Seveda pa morate nakupe potrditi z računi.

Avtor: Matjaž Nidorfer, članek je izšel v reviji Moje finance, julij 2008.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Svoboda, davki in spodbude

Spodbudili bi porabo. In hkrati navijali davke ter varčevali brez reform za večjo učinkovitost.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Johnson se sreča z Junckerjem, VB oživlja ideje iz dogovora Mayeve, najvišje sodišče bo odločilo o prorogaciji ... pa še ena o Hulku

Pred ponedeljkovim srečanjem z Otoka prihajajo vesti, da bo premier Johnson šefu evropske komisije Junckerju povedal, da zavrača odlog...

FINANCE
Članki
Članki Zaradi napadov na Savdsko Arabijo rekorden skok cen nafte 8

Nafta se je v prvih jutranjih urah podražila za osem odstotkov

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...