Navdušenci SDS zagrizeno nad anketo Financ

Čas branja: 2 min
05.09.2008  09:00
Po zaključku spletne ankete so s pomočjo izrabe programske luknje še naprej prihajali glasovi. Vsem je skupno, da so prišli z istega IP naslova in da so bili v prid Janeza Janše

Obveščaj me o novih člankih:  

V torkovi spletni anketi Financ smo ugotovili, da je prišla še dobra desetina glasov (229) po njenem zaključku, vsi v prid prvaka SDS in slovenskega premierja Janeza Janše. Kljub temu, da smo anketo zaključili ob 17.30, se je rezultat še naprej spreminjal. Na to so nas opozorili tudi naši bralci, ugotovili pa smo, da je nekdo izkoristil programsko luknjo in tako smo še celo noč dobivali glasove, vse v prid Janše.

Uradni rezultati ankete ob zaključku so namreč kazali, da je tesna večina (52 odstotkov) menila, da je Janez Janša dobil podkupnino od Patrije.

anketa2.1220540838.JPG

Ti so se potem spremenili do te mere, da je bilo večinsko mnenje ravno obratno in je večina verjela, da Janša ni prejel podkupnine.

anketa1.1220540283.JPG

"V katerem grmu tiči zajec?"

Na Financah se zavzemamo za transparentnost in proti manipulaciji javnega mnenja

Vseh prek 200 brezplačno registriranih uporabniških imen, prek katerih so bili oddani glasovi v anketi Financ po njenem zaključku z izrabo programske luknje, smo izbrisali.

Tudi v bodoče bomo spremljali morebitno manipulacijo naših anket in ustrezno odreagirali.

V naših anketah lahko prek enega uporabniškega imena odda bralec zgolj en glas. Ugotovili smo, da so vsi "sporni" odgovori z različnimi uporabniškimi imeni (229) prišli z istega IP naslova. Glasovi so prihajali celo noč, v razmiku ene ali več minut, vse do 10. ure, ko smo onemogočili tovrstno zlorabo programske luknje.

Pri tem je dobra polovica glasov bila oddana prek uporabniških imen, ki so bili konec oktobra 2007 registrirani na IP naslovu, ki je v uporabi SDS.

Sporni glasovi so bili, kot rečeno, oddani po 17.30, ko drugi glasovalci niso mogli glasovati, glasovali pa so lahko tisti, ki so "izrabili" sistem in z nekaj programerskega znanja ustvarili ustrezno internetno povezavo, s klikom na katero se oddaja glas.

SDS skop z odgovori, vendar svoje vpletenosti ne zanikajo

Pred objavo članka smo želeli več izvedeti v SDS, vendar so na zastavljena vprašanja včeraj odgovorili z enim stavkom, ki ga objavljamo v celoti:

"Naše omrežje uporablja večje število uporabnikov in tako ne moremo izključiti možnosti, da so bila uporabniška imena registrirana znotraj našega omrežja, še posebej, ker naj bi se to zgodilo skoraj eno leto nazaj."

Kljub vztrajanju pri piarovki SDS Katarini Culiberg, da nam pošljejo odgovore, je ta odvrnila, da je to njihov odgovor in nič več.

Dodajmo, da smo Culibergovi in njihovem strokovnjaku za IT Aljoši Ločičniku najprej obrazložili celotno zadevo, nato pa nas je zanimalo, na kakšen način so bili oddani ti glasovi in ali menijo, da gre za zlorabo naše ankete.

Obenem nas je zanimalo, ali v SDS kdo poziva člane h glasovanju v takšni in podobnih anketah (denimo prek elektronske pošte).

Odgovora pa nismo dobili niti na vprašanje, ali nameravajo na podoben način vplivati na raziskave javnega mnenja tudi v bodoče v predvolilnem obdobju.Preberite tudi:

02.09.2008
17.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...

PRO
Članki
Članki Kdo so gospodarski prvaki? Lestvice in nagrade na enem mestu

Prenesite si posebno izdajo Managerja, v kateri smo zbrali lestvice, ki smo jih lani sestavili v Financah, Managerju in reviji Moje...