Čas branja: 1 min
02.09.2008  13:12
Ob vladni krizi in izrednem stanju na Tajskem je tamkajšnja valuta padla na najnižji nivo v zadnjem letu

Obveščaj me o novih člankih:  

tajska valuta.1220353919.jpg
Foto: shu
Tajska denarna valuta baht je padla na najnižji nivo v zadnjem letu po tem, ko je tamkajšnji premier Samak Sundaravej razglasil izredno stanje, poroča agencija Bloomberg. Ob tem so se med vlagatelji pojavile skrbi, da bo tajska vlada razrešena, cene obveznic in delnic (delniški indeks SET je izgubil 2,3 odstotka) pa so padle.

Po avgustovskem 2,1-odstotnem padcu bahta napram ameriškemu dolarju je včeraj izgubil še pol odstotka vrednosti in se ob 12:40 nahajal pri vrednosti 34,47 bahta za en dolar, kar je najvišje po lanskem 23. avgustu. Po mnenju analitika Thomasa Harra, valutnega poznavalca iz Standard Chartered iz Singapurja, je razrešitev tajskega parlamenta najbolj verjeten scenarij.

Razlog za razglasitev izrednega stanja je včerajšnji spopad med provladnimi in protivladnimi pripadniki, ki zahtevajo odstop premiera. Na ulicah je en protestant izgubil življenje, 43 pa je bilo ranjenih.

Centralna banka že ukrepala

Atchana Waiquamdee, namestnica tajskega guvernerja, je povedala, da je centralna banka že ukrepala za podporo bahta. Posebno pozornost bodo namenili višini obrestne mere, je dodala, ni pa povedala koliko sredstev je centralna banka porabila, za ustavitev padanja valute. Po njenih besedah je inflacija največja grožnja tajskemu gospodarstvu.

Tuji investitorji so letos prodali za 3,1 milijarde tajskih delnic več kot so jih kupili.FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci

FINANCE
Prehod meje s Hrvaško bi moral zdaj teči gladko: vstop prijavite na entercroatia.mup.hr

Obljubljeno aktualno poročilo z meje: trajalo je pet sekund, hrvaški policisti osebnih niso niti poskenirali, samo pokimali “dobro je”