Državna pomoč kupcem nepremičnin v Veliki Britaniji

Čas branja: 1 min
02.09.2008  12:19
Britanski premier Gordon Brown bo danes, za zaustavitev nepremičninske krize, predlagal predčasno porabo milijarde funtov.

Veliko Britanijo pesti huda kriza, ki je najhujša v zadnjih 18 letih. Minister za finance pa je celo izjavil, da se Britanija sooča z najhujšo krizo po drugi svetovni vojni.

Britansko gospodarstvo na poti v recesijo država pa v menjavo oblasti

Premier bo predlagal, da se predčasno porabi del od 6,5 milijard funtov predvidenih za omilitev nepremičninske krize. Tako bi več kot je bilo v začetku predvideno, porabili že v prvem letu. Sredstva so namenjena predvsem za pomoč pri nakupu nepremičnin in pomoč tistim, ki težko odplačujejo hipotekarna posojila, ki so jih najeli za nakup hiše oziroma stanovanja.

Upočasnitev gospodarstva in rastoča inflacija sta poslala britanski funt proti najnižji vrednosti v primerjavi z eurom, kar je povzročilo nemir v vladi. Za sto eurov lahko danes dobimo 81,3 funtov, medtem ko smo julija lani za sto eurov dobili le 67 funtov. Omenjen predlog je le del prizadevanj laburistov za povečanje priljubljenosti. V anketah javnega mnenja za konzervativno stranko namreč zaostajajo kar za 22 odstotkov. V začetku leta so konzervativci vodili le za 8 odstotkov.

Gašenje požara tudi z bencinom

Država bo dala denar tudi tisočem gospodinjstev, ki ne zmorejo odplačevati posojil v zameno za solastništvo v nepremičnini. Stanovanjska združenja bi denimo dobila denar s katerim bi odkupila stanovanja tistih, ki ne zmorejo odplačevati posojil in jim ta stanovanja potem oddala v najem. Načrt je del širšega gospodarskega programa, ki bo objavljen 8. septembra, ko se po poletnem premoru zopet sestane vladni kabinet. Vlada razmišlja tudi o enoletnem odlogu plačila t.i. »Stamp duty« davka, ki ob povprečnem nakupu hiše znaša 1.700 funtov. Oprostitev bi pomagala oživiti trg nepremičnin. Uveljavitev tega davka so nepremičninski posredniki sprejeli z plazom kritik, da bo davek povzročil konec nepremičninskega trga.

Nationwide Building Society je prejšnji teden izjavila, da so cene nepremičnin, v avgustu na medletni ravni upadle za 10,5 odstotka. Največji padec od leta 1990.

Vsak skrbi zase

Kreditna kriza je spodbodla banke k višanju obrestnih mer in zmanjševanju kreditne dejavnosti. Znakov, da bi kriza popustila ni opaziti. Medbančno posojanje je v juliju na medletni ravni upadlo za 68 odstotkov. Finančne institucije so namesto posojanja raje naredile zaloge denarja je v svojem včerajšnjem poročilu zapisala Bank of England.

Preberite tudi:

08.09.2008
08.09.2008
15.09.2008
16.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 2

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

IZVOZNIKI
Novice
Novice Talum očaral Švicarje z novo rondelico, kjer je dodana vrednost skoraj 100 tisoč evrov 2

Pri rondelicah je Talum lani postal največji svetovni proizvajalec; švicarska družba SIGG iz njih dela aluminke – embalažo za vodo iz...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

FINANCE
FINANCE
Članki
Članki Uradno: premier Šarec za komisarskega kandidata predlaga Janeza Lenarčiča 2

Kdo je Janez Lenarčič, ki je - zdaj uradno - predlagan za premiera za komisarski položaj, o katerem bodo jutri tudi govorili na vladni...