Nov poraz je med drugim ublažila Krka

Čas branja: 3 min
02.09.2008  13:10
Indeks SBI 20 je padel za približno pol odstotka, čeprav je nekaj delnic na vrednosti pridobilo. Med njimi so bili Krka, Telekom in Gorenje, večji kot včeraj pa je bil borzni promet.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Telekom dodaj
Petrol dodaj
Gorenje dodaj
Aerodrom dodaj
Helios dodaj

Stanje ob 13:00:

Današnji dan je postregel s skoraj polodstotnim padcem indeksa SBI 20, kar ga je stanjšalo na 7.343 točk. Čeprav so se nekatere delnice okrepile, pa to ni bilo dovolj za pobeg iz rdečih številk. Nekoliko bolj zadovoljni kot včeraj so bili borzni posredniki, saj je redni promet znašal skoraj 1,8 milijona evrov. Malo manj kot tretjino je prispevala Krka, približno 300 tisoč evrov pa obveznice SOS2E.

Farmacevt je bil med tistimi, ki so ubežali splošnemu padanju. Zaključni posel je bil tako izpeljan po ceni 90,3 evra, kar je približno odstotek nad izhodiščem. Ob tem se je odebelil tudi enotni tečaj Telekoma in Gorenja, pri čemer je prvi zaključil 0,6 odstotka nad včerajšnjo ceno, drugi pa 0,9 odstotka nad njo. Na koncu je bil uspešen tudi Petrol, ki je zlezel na 514 evrov (+1,4%). S 70 tisoč evri je Petrol zasedel šesto mesto na lestvici najprometnejših papirjev.

Mesto za njim se je s 65 tisoč evri uvrstila Luka Koper, zadnji posel dneva je bil sklenjen pri ceni 54,5 evra oziroma odstotek in pol pod izhodiščno ceno. Še malo večji padec je pridelala NKBM, ki se je na koncu skrčila na 24,49 evra. Posebno zgodbo te dni piše tudi Intereuropa, nov poraz za dva odstotka jo je stanjšal na novo najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih.

Stanje ob 12:00:

Krka, Telekom in Gorenje so imena, ki uro pred koncem trgovanja zavirajo indeks SBI 20 na poti navzdol. Kupci so za te delnice še vedno pripravljeni plačati več, kot včeraj, najbolj radodarni so do Telekoma. Slednji se je okrepil za odstotek, prometa je za 50 tisoč evrov. Gorenje se je okrepilo za 0,9 odstotka na skoraj 30 evrov, trikrat višjo ceno pa dosega Krka. Ta je glede na začetek pridobila 0,6 odstotka.

Krka je sicer z naskokom najbolj prometna delnica današnjega dne, saj so posredniki brez svežnjev sklenili za pol milijona evrov prometa. Skupni borzni promet sicer znaša 1,2 milijona, indeks SBI 20 pa je uro pred koncem trgovanja pol odstotka pod gladino pri 7.343 točkah. Tja ga je spravil opazen padec nekaterih delnic, prednjači Luka Koper.

Slednja se je pocenila za 2,4 odstotka, vendar pa že dobro uro ni bilo poslov z njenimi delnicami. Nekoliko bolj živahen je z 58 tisočaki Petrol, pred nekaj minutami pa je cena skočila nad izhodiščno. Kupec je za štiri delnice plačal 509,5 evra, kar je pol odstotka več kot včeraj. Pol manjši je padec Save Re, za 1,7 odstotka na 24,5 evra pa se je znižala NKBM.

Stanje ob 11:00:

Trenutno je pri indeksu SBI 20 moč prebrati vrednost 7.352 točk, kar je 0,36 odstotka manj kot včeraj. Posredniki so skupno opravili za 617 tisoč evrov prometa, pri čemer so jim dobro tretjino dela naredile Krkine delnice. Z njimi se trguje po 90,5 evra, kar je 1,17 odstotka nad izhodiščno ceno. Pozitivna sprememba je danes prej izjema kot pravilo.

Poleg Krke sta rahlo v plusu še Gorenje in Telekom, ki sta pridobila 0,9 oziroma 0,6 odstotka. Promet z omenjenima skupaj znaša 32 tisoč evrov, enkrat večji je bil dosežen pri trgovanju z Luko Koper, ki ji sledi Petrol. Omenjena ostajata pod gladino, pri čemer Petrol vztraja pri ceni 500 evrov, Luka pa pri 54 evrih.

Z največjim padcem se soočajo delničarji Žita, ki se je pocenilo za 4,3 odstotka na 200 evrov. Pogled na promet je malodane smešen, saj znaša 800 evrov. Desetkrat večji je tisti pri Pivovarni Laško, ki se je pocenila za dobre tri odstotke, odstotek pod gladino pa sta Istrabenz in Intereuropa.

Stanje ob 10:20:

Zdrs osrednjega indeksa se je v dobre pol ure nekoliko poglobil in SBI 20 je zdaj 0,3 odstotka pod vodo pri 7.356 točkah. Precej se je vmes povečal promet, ki zdaj znaša 440 tisoč evrov, 180 tisočakov je prispevala Krka. Na drugem mestu je s 60 tisočaki Luka, tej pa s 50 tisoč evri sledi Petrol.

Kar nekaj delnic je od začetka dneva pridobilo na vrednosti, med njimi je še vedno Krka. S farmacevtom se trenutno trguje po 90,25 evra, kar je 0,9 odstotka nad izhodiščem, po 90,4 evra pa je bil izpeljan tudi sveženj s 4.718 delnicmi v vrednosti 426 tisoč evrov. Luka ostaja, kjer je bila pred dobre pol ure, na 500 evrov pa se je po padcu za 1,4 odstotka spustil Petrol. Enkrat večji padec je prizadel imetnike Pivovarne Laško, odstotek je odneslo Intereuropi.

Poleg Krke so rasti deležne tudi delnice Istrabenza, ki so pridobile 1,2 odstotka. Za 0,7 se je dvignilo Gorenje, 0,4 odstotka pa sta za zdaj pridobila Aerodrom in Helios.

Stanje ob 9:40:

Po včerajšnjem minimalnem zdrsu se karte na domači borzi v teh prvih minutah trgovanja na prvi pogled niso bistveno premešale. Indeks SBI 20 se je skrčil za 0,06 odstotka na 7.374 točk, skupni promet pa znaša 168 tisoč evrov, večino (130 tisočakov) sta prispevali Krka in Luka Koper.

Precej bolje je dan pričel novomeški dragulj, saj se je okrepil za 1,4 odstotka na 90,7 evra. Zgodba pri Luki je drugačna, njena vrednost se je namreč skrčila za 2,4 odstotka na 54 evrov. Krka je sicer ena redkih delnic, ki se diči z zeleno barvo. Za odstotek je tako upadel Mercator, ob 1,8 odstotka pa je NKBM.

Ta je danes na račune delničarjev nakazala dividenda, 22. septembra pa naj bi vsi, ki od javne prodaje delnic niso prodajali, na račune prejeli bonus delnice za vsakih deset garantiranih delnic, torej največ dve.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Petrol z manj prihodki in več pobranimi davki 1

Kljub upadu prihodkov je bilo poslovanje skupine Petrol v prvih treh mesecih zelo podobno lanskemu začetku leta - čisti dobiček je...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Dejan Zavec znova svetovni prvak 8

Dejan Zavec v Mariboru osvojil šampionski pas verzije WBF, premagal je Belgijca Sašo Jengoiana

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...