Poslovneži, pozor, Kitajska je polna pasti

Čas branja: 2 min
01.09.2008  16:53
Poolimpijski vzpon nacionalizma utegne biti nova ovira v vrsti ovir tujim vlagateljem na Kitajskem

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

thomas yin
Poslovni svetovalec iz Pekinga Thomas Yin opozarja, da korupcije v večini Kitajske še vedno nihče ne preganja in je celo družbeno sprejemljiva.

Kitajska na male države gleda zviška, zato naj podjetja iz držav, kot je Slovenija, bolj poudarijo vpetost v evropsko gospodarstvo. Nespoštovanje lokalnih navad je za posel lahko usodno, med drugim svari poslovni svetovalec Thomas Yin.

»Svojega denarja nikoli ne bi vložil na Kitajsko. V trenutku, ko tujcu začne posel uspevati, naleti na kup težav, ki neredko pripeljejo do tega, da se pobere domov,« pravi Gilberto Scofield, dolgoletni dopisnik brazilskega časopisa Oglobo iz Pekinga.

Kot primer tovrstnih zapletov nam je opisal, kako so uspešnemu srbskemu gostincu tik pred olimpijskimi igrami zaprli edini lokal s čevapčiči na ukaz sanitarne inšpekcije. »Kitajski lokali v bližini, kjer se cvre vse mogoče v bog ve kakšnih kuhinjah, so spet oživeli, on pa prodaja le pijačo,« pravi sogovornik.

Kako uspeti na Kitajskem in kako se ogniti pastem, ki na vlagatelja prežijo na tem trgu, smo se pogovarjali s svetovalcem Thomasom Yinom iz svetovalne družbe United China Consultants.

Tito in Valter prebijeta led

»Slovenije tu nihče ne pozna. Če omenite Jugoslavijo, Tita ali Valterja, bodo vedeli, od kod ste in da ste bili na strani Kitajske v drugi svetovni vojni,« pravi Yin. Ker Kitajci na male države pogosto gledajo zviška, partnerju ni dobro razlagati, da prihajate iz male države, bolj smiselno se je hvaliti z visokim standardom in vpetostjo v mednarodno poslovno okolje. »Kitajci smo ponosni na Olimpijske igre, ki so nam vlile samozavest in ta nacionalizem ne bo dobra novica za tuje vlagatelje, a računam, da se bo tudi ta sčasoma ohladil,« ocenjuje sogovornik.

Navdušite z videzom, ne dajte se navdušiti videzu

Prvi vtis na Kitajskem, tako kot marsikje drugje, veliko šteje. Fina obleka, draga ura, lep poslovni kovček in velik avto bodo na bodočega poslovnega partnerja naredili vtis, da ima opraviti z resnim poslovnežem. »Mnoga kitajska podjetja igrajo na to karto in tujce skušajo zavesti z bleščečimi poslovnimi prostori in lepo spletno stranjo. Ne dajte se zavesti, preden karkoli podpišete, temeljito preučite boniteto partnerja,« pravi Yin.

Quanxi je zakon, ognite se politike

Kakršnikoli poskusi soliranja, brez pomoči lokalcev, so v poslu na Kitajskem vnaprej obsojeni na propad. Razen pri poslovanju z večjimi podjetji v Pekingu in Šanghaju, na Kitajskem pri poslu prej ali slej trčite ob nepotizem in tesno prepletene družinsko prijateljske odnose, ki jim tu rečejo quanxi. Ali ni to samo bolj imeniten izraz za korupcijo?

»Seveda je to korupcija, ki je večini države ne preganjajo in je družbeno sprejemljiva,« pravi Yin. Če ste ob quanxi trčili, je najslabše kar lahko storite, da pred Kitajci kritizirate njihov sistem ali razpredate o politiki. »Na Kitajskem se obnašajte kot Kitajci, drugače boste nesrečni,« dodaja sogovornik.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

30.08.2008
02.09.2008
03.09.2008
04.09.2008
12.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

FINANCE
Članki
Članki Evropa je več kot evro

Ob poplavi instantnih informacij kot da raste nesposobnost videnja širše slike. V ospredju so sama drevesa, ne vidi se nobenega gozda.

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...