Čas branja: 2 min
01.09.2008  11:09
Glavni evropski borzni indeksi so minuli teden zaključili pozitivno

V minulem tednu je na evropskih borzah izstopal belgijski borzni indeks BEL 20, katerega vrednost je narasla za 4,04%. Z rastjo so mu sledili avstrijski borzni indeks ATX (+2,43%), švicarski indeks SMI (+2,38%), angleški FTSE 100 (+2,38%), francoski CAC 40 (+2,27%) ter španski IBEX 35 (2,21%). "Najslabše" sta v prejšnjem tednu zaključila nizozemski AEX (+1,64%) ter nemški DAX 30 (+1,41%).

Veliko borznih analitikov je s strahom strmelo v gibanje cen surove nafte, ki je bilo odvisno od meteoroloških in političnih dejavnikov. Meteoroloških zaradi prihajajočega orkana Gustav, ki bi lahko vplival na črpanje nafte v Mehiškem zalivu. Političnih pa predvsem zaradi konflikta med Rusijo in Gruzijo, saj bi v primeru sankcij nad Rusijo le-ta lahko omejila dovod nafte.

Kljub razmeram je bilo gibanje cen surove nafte relativno stabilno. Pozitivno je presenetila novica iz ZDA o gospodarski rasti, ki je v drugem kvartalu (v primerjavi s prvim) znašala 3,3% na letni ravni, kar je več kot je bilo pričakovano.

Strabag že dosegel celoletne cilje

Avstrijski gradbinec Strabag je kljub aktualnim težkim razmeram na trgu že zdaj 100% pokril načrte za leto 2008. V Strabagu navajajo, da so pripravljeni svojo prisotnost povečevati na vzhodnoevropskih tleh in hkrati še naprej zadržati vodilno vlogo v Nemčiji, Avstriji ter Madžarski.

Za celotno leto 2008 napovedujejo zaradi nakupov in dviga proizvodnje porast prihodkov za 25%. Na dan, ko je bila obljavljena novica o poslovanju koncerna, je delnica narasla za 5,98%.

Dvig prihodka in dobička za koncern L'Oreal

Zahvaljujoč večji prodaji na Kitajskem in v drugih hitro razvijajočih se državah francoski koncern nadgrajuje svojo prisotnost na globalnem trgu. V tekočem letu se je (globalno gledano) tržni delež povečal s 15,7 na 16%.

V prvi polovici leta se je prihodek povečal za 6,6% (v primerjavi s prejšnjim letom) na vrednost 1,255 milijarde evrov. Direktor koncerna Jean-Paul Agon navaja, da so azijski, vzhodnoevropski ter latinskoameriški trgi skupaj postali za družbo bolj pomembni kot Zahodna Evropa in ZDA.

Nizozemsko pivo Heineken bo dražje

Kljub povečanemu prihodku - rast za 17,1% na 6,41 milijard evrov - je bila ob objavi Heinekenovih poslovnih rezultatov večina analitikov razočaranih, kajti pričakovali so 6,97 milijard evrov.

Cilj koncerna je še vedno varčevanje; v prvi polovici leta so na ta način pridelali 84 milijonov evrov, do konca leta pa nameravajo privarčevati še dodatnih 60 milijonov evrov.

V koncernu pričakujejo v letu 2009 dvig cen surovin za pridelavo piva za 8% (v primerjavi z prejšnjim letom), zato sami načrtujejo dvig cen svojih izdelkov za 15% na hektoliter. Ta dvig se bo prelil na končne kupce.

Nemški E.ON odpušča

Energetski koncern E.ON je sporočil da bo znižal število zaposlenih za desetino, kar pomeni 1.800 delovnih mest. Direktor koncerna Klaus-Dieter Maubach želi znižati število servisnih poslovalnic s 60 na 20.

Ukinjanje delovnih mest bo potekalo postopoma in bo trajalo do leta 2013. V koncernu govorijo o predčasni upokojitvi ter selitvi delovnih mest v druge regije. Delavci bi prejeli dodatke za preselitev in višje potne stroške.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zmešani svet poceni denarja

Poceni denar je prinesel cel kup posledic, za katere je pred časom redkokdo pričakoval, da jih bo videl

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih

FINANCE
Kaj potrebuje naše zdravstvo? Zdenka Čebašek Travnik: Dodatnih 1,5 milijarde evrov v treh letih! 5

Od kod bi jih vzeli, ne pove, razen da se ji zdi, da je to samo stvar »poguma« vlade in dobrih gospodarskih razmer

FINANCE
Članki
Članki Bo tla pod nogami izgubil premier Conte ali njegov nezaupničar Salvini?

Jutri bo italijanski senat nagovoril italijanski premier Conte, zoper vlado katerega je njegov podpredsednik Salvini vložil nezaupnico....

DRAŽBE
Članki
Članki Za Fursovega porscheja se je steplo skoraj 40 dražiteljev 2

Nizka cena in gneča na dražbi. Končni rezultat: podvojitev cene

FINANCE
Članki
Članki Bundesbank svari: Nemčija bi v tretjem četrtletju lahko zdrsnila v recesijo

Pri nemški centralni banki svarijo pred recesijo v Nemčiji, Bloomberg pa s sklicevanjem na neimenovane vire poroča, da v nemški vladi...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

DRAŽBE
Članki
Članki TOP dražbe: vrstni hiši v Ljubljani in Kamniku, apartmaji na hrvaški obali in v Bovcu

Pregled najboljših dražb v tednu od 26. avgusta do 1. septembra

FINANCE
Članki
Članki Nova dilema ECB: kako močno naj popusti pri denarni politiki

Spomnimo, da gre za preobrat - še lani avgusta je ECB tehtala, kako naj previdno zaostri svojo politiko