Čas branja: 2 min
01.09.2008  11:09
Glavni evropski borzni indeksi so minuli teden zaključili pozitivno

V minulem tednu je na evropskih borzah izstopal belgijski borzni indeks BEL 20, katerega vrednost je narasla za 4,04%. Z rastjo so mu sledili avstrijski borzni indeks ATX (+2,43%), švicarski indeks SMI (+2,38%), angleški FTSE 100 (+2,38%), francoski CAC 40 (+2,27%) ter španski IBEX 35 (2,21%). "Najslabše" sta v prejšnjem tednu zaključila nizozemski AEX (+1,64%) ter nemški DAX 30 (+1,41%).

Veliko borznih analitikov je s strahom strmelo v gibanje cen surove nafte, ki je bilo odvisno od meteoroloških in političnih dejavnikov. Meteoroloških zaradi prihajajočega orkana Gustav, ki bi lahko vplival na črpanje nafte v Mehiškem zalivu. Političnih pa predvsem zaradi konflikta med Rusijo in Gruzijo, saj bi v primeru sankcij nad Rusijo le-ta lahko omejila dovod nafte.

Kljub razmeram je bilo gibanje cen surove nafte relativno stabilno. Pozitivno je presenetila novica iz ZDA o gospodarski rasti, ki je v drugem kvartalu (v primerjavi s prvim) znašala 3,3% na letni ravni, kar je več kot je bilo pričakovano.

Strabag že dosegel celoletne cilje

Avstrijski gradbinec Strabag je kljub aktualnim težkim razmeram na trgu že zdaj 100% pokril načrte za leto 2008. V Strabagu navajajo, da so pripravljeni svojo prisotnost povečevati na vzhodnoevropskih tleh in hkrati še naprej zadržati vodilno vlogo v Nemčiji, Avstriji ter Madžarski.

Za celotno leto 2008 napovedujejo zaradi nakupov in dviga proizvodnje porast prihodkov za 25%. Na dan, ko je bila obljavljena novica o poslovanju koncerna, je delnica narasla za 5,98%.

Dvig prihodka in dobička za koncern L'Oreal

Zahvaljujoč večji prodaji na Kitajskem in v drugih hitro razvijajočih se državah francoski koncern nadgrajuje svojo prisotnost na globalnem trgu. V tekočem letu se je (globalno gledano) tržni delež povečal s 15,7 na 16%.

V prvi polovici leta se je prihodek povečal za 6,6% (v primerjavi s prejšnjim letom) na vrednost 1,255 milijarde evrov. Direktor koncerna Jean-Paul Agon navaja, da so azijski, vzhodnoevropski ter latinskoameriški trgi skupaj postali za družbo bolj pomembni kot Zahodna Evropa in ZDA.

Nizozemsko pivo Heineken bo dražje

Kljub povečanemu prihodku - rast za 17,1% na 6,41 milijard evrov - je bila ob objavi Heinekenovih poslovnih rezultatov večina analitikov razočaranih, kajti pričakovali so 6,97 milijard evrov.

Cilj koncerna je še vedno varčevanje; v prvi polovici leta so na ta način pridelali 84 milijonov evrov, do konca leta pa nameravajo privarčevati še dodatnih 60 milijonov evrov.

V koncernu pričakujejo v letu 2009 dvig cen surovin za pridelavo piva za 8% (v primerjavi z prejšnjim letom), zato sami načrtujejo dvig cen svojih izdelkov za 15% na hektoliter. Ta dvig se bo prelil na končne kupce.

Nemški E.ON odpušča

Energetski koncern E.ON je sporočil da bo znižal število zaposlenih za desetino, kar pomeni 1.800 delovnih mest. Direktor koncerna Klaus-Dieter Maubach želi znižati število servisnih poslovalnic s 60 na 20.

Ukinjanje delovnih mest bo potekalo postopoma in bo trajalo do leta 2013. V koncernu govorijo o predčasni upokojitvi ter selitvi delovnih mest v druge regije. Delavci bi prejeli dodatke za preselitev in višje potne stroške.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 19

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 3

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 10

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

AVTO
Testi
Testi Peugeotov mladenič za zahtevne družinske pustolovščine

Peugeotov rifter kljub spremembi imena ostaja prvovrstni družinski partner. Uresničil bo zahteve prostorsko še tako zahtevne mame.

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Nepremičnine: Kaj vse se bo gradilo v Mariboru 1

Načrtuje se gradnja več kot 1500 stanovanj – letos jeseni jih bo vseljivih 21, nekaj več kot 500 jih bodo zgradili prihodnje leto,...

AVTO
Novice
Novice Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo

Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti

FINANCE
Poletje sprememb 1

Ali pri spremembah nazadujemo, obremenjujemo podjetnike s pikolovskimi bedarijami?