Francozi so s cenejšimi izdelki preprečili upad prodaje

Čas branja: 1 min
01.09.2008  11:05
Prodaja na drobno se je v Evropi zmanjšala tudi avgusta in upada že tretji mesec zapored. Tako kažejo podatki iz ankete nabavnih menedžerjev, ki so jo za Bloomberg opravili med 1.200 evropskimi trgovci

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Carrefour dodaj

trgovina police potrošnja cene hrana

Visoka inflacija po Evropi manjša razpoložljivi dohodek gospodinjstev za nakupe, napovedi za zasebno porabo in za trgovce na drobno pa niso obetavne. Tako je eden od analitikov komentiral avgustovske podatke iz Bloombergovega indeksa, ki meri utrip pri približno 1.200 trgovcih po Evropi.

Podatki so pokazali, da so se avgusta razmere sicer nekoliko izboljšale, saj je indeks dosegel 47,7 točke v primerjavi z julijskimi 46 točkami, a še vedno ostaja pod vrednostjo 50 točk, to pa zaznamuje upad prodaje. Hkrati so trgovci na drobno v anketi, ki so jo za Bloomberg opravili pri Market Economics, povedali, da so avgusta že peti mesec zapored zmanjševali število zaposlenih.

V Nemčiji upad, v Franciji ne

Razmere niso enake po vsej Evropi. Nemški indeks prodaje na drobno je avgusta še upadel, in sicer na 44,1 točke; julija je bil 46,4 točke. Po drugi strani so v Italiji zaznali izboljšanje, z 38,2 točke julija na 44,8 točke avgusta, v Franciji pa so zaznali celo rast prodaje na drobno, saj se je indeks izboljšal, z 51,3 točke julija na 53,7 točke avgusta.

Po ocenah francoski podatki razkrivajo zlasti olajšanje domačih porabnikov zaradi znižanjem cen surove nafte. Francoski Carrefour, drugi največji trgovec na svetu, je julija in avgusta zaznal izboljšanje pri prodaji. To je dosegel zlasti z več akcijskih cen ter z večjim naborom cenejših izdelkov, tudi s trgovinsko blagovno znamko.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Ali je krize konec? 5

Bojim se, da gospodarske pomladi ne bomo znali dobro izkoristiti.

FINANCE
Članki
Članki Evropa je več kot evro

Ob poplavi instantnih informacij kot da raste nesposobnost videnja širše slike. V ospredju so sama drevesa, ne vidi se nobenega gozda.

FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...