Indeks se ni obdržal nad gladino

Čas branja: 4 min
01.09.2008  13:13  Dopolnjeno: 01.09.2008 13:16
Indeks SBI 20 se je konec dneva posedel pod petkovo vrednost. Pod gladino je zaključila tudi najprometnejša Krka, čeprav tudi bolj zagretih kupcev njenih delnic ni manjkalo.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
NKBM dodaj
Lesnina dodaj
Sava Re dodaj
Telekom dodaj
Luka Koper dodaj

Stanje ob 13:00:

Čeprav je imel pretežni del dneva indeks SBI 20 večjo vrednost kot v petek, se je v zadnji uri povsem upehal in zaključil malenkost pod njo. Znižal se je namreč za dve stotinki odstotka na 7.378 točk, pri prometu pa je moč prebrati znesek 1,19 milijona evrov. S 329 tisočaki je bila na čelu Krka, ki je je s 153 tisoč evri sledila Lesnina, tej pa Petrol (67 tisoč evrov).

Trgovanje s Krko je bilo v zadnji uri precej nervozno, saj je cena iz manj kot 89 evrov nato v nekaj intervalih segla prek 90 evrov. Najvišji posel je bil izpeljan po 90,3 evra, kar je 1,4 odstotka nad izhodiščno ceno, vendar pa je bila cena v zaključnem poslu za 0,3 odstotka nižja od nje (88,8 evra). Vrednost Lesnine je ostala nespremenjena, za malo manj kot odstotek pa je upadel Petrol (505 evrov).

Moči so v zadnji uri pošle tudi kupcem Gorenja, tako se je cena iz 30,4 evra spustila na 29,5 evra, kar je kljub vsemu 0,3 odstotka nad predhodnim enotnim tečajem. Pri NKBM je podpora na 25 evrih popustila, kar je njeno ceno stanjšalo na 24,5 evra (-2%). Na izhodišču je zaključil Mercator, ki se je s prometom 38 tisoč evrov še prebil med deseterico najprometnejših.

Stanje ob 12:00:

Moči na domačem borznem prizorišču nekoliko pešajo, kar so med drugim na svoji koži izkusili prodajalci Krke. Njen padec sicer ni pretiran, znaša 0,2 odstotka (88,85 evra), vendar pa se je dalo kmalu po odprtju za njene delnice iztržiti že skoraj 90 evrov. S 116 tisoč evri je farmacevt daleč najprometnejši, h skupni beri do zdaj pa je prispeval dobro petino.

Priključek do drugega mesta - tam je še vedno Lesnina - počasi lovi Telekom. Promet z njegovimi delnicami dosega 45 tisoč evrov, med prvo deseterico pa najdemo še Mercator, Savo Re in NKBM. Ta se je ustalila pri ceni 25 evrov, za Telekom pa kupci plačujejo 231 evrov (+0,81%). Nekoliko se je na prvi pogled zmanjšala prirast enotnega tečaja Luke Koper, vendar pa se na borzi že trguje pod izhodiščno ceno. Zadnji posel je bil tako izpeljan le po 53 evrov (-2,73%), kar je tri evre manj od današnje najvišje cene.

Na drugi strani precej bolje kaže Gorenju, ki se je podražil za več kot tri odstotke na 30,4 evra. Promet z velenjskim proizvajalcem bele tehnike je sicer sila skromen in znaša le šest tisoč evrov. Le malo večji je tisti pri Petrolu, slednji se je pocenil za pol odstotka na 507 evrov.

Stanje ob 11:00:

Indeks SBI 20 je skočil prek 7.400 točk, kamor ga je potisnila trenutna 0,36-odstotna rast. Borzni posredniki se v delu nikakor ne utapljajo, do tega trenutka so sklenili za približno 300 tisoč evrov prometa. Na prvo mesto se je s 67 tisočaki povzpela Lesnina, s katero se trguje po 1.972 evrov. Skupščina delničarjev je sicer prejšnji teden potrdila 21 evrov dividende, nakupi danes pa le-te ne prinašajo.

Z 51 tisočaki Lesnini - za slednjo je v teku tudi prevzemna ponudba po 2.000 evrov - sledi novomeška Krka. ta se je zdaj pomaknila nazaj na izhodišče, cena dosega 88,95 evra. Pri drugih delnicah je promet še bolj mizeren, najbolje pa po spremembi tečaja sicer še vedno kaže Luki Koper. Ta se je okrepila za skoraj tri odstotke, pol manj je pridobil Istrabenz.

V rdeče številke se je pred nekaj trenutki potopila Intereuropa, ki je vnovič blizu najnižjih vrednosti v zadnjih dveh letih. V prvem polletju je sicer skupina Intereuropa prihodke iz poslovanja povečala za 17 odstotkov. Ob izključitvi izrednih vplivov na poslovanje je Intereuropa dosegla le nekaj nad dva milijona evrov čistega dobička, kar je polovica lanskega. Obširneje si lahko o poslovanju preberete tukaj.

Stanje ob 10:20:

Slabo uro po odprtju borze bi še vedno težko pisali o kakšnem dogajanju, saj je prometa za 140 tisoč evrov. Na vrhu je za zdaj z 28 tisočaki holding NFD, vendar ga utegne Krka kmalu prehiteti (26 tisoč evrov). Med tistimi, ki so presegli mejo deset tisoč evrov, sta še Sava Re in Telekom. Vse omenjene delnice so se podražile, nekoliko (+0,21%) pa se je okrepil tudi SBI 20, ki se zdaj nahaja tik pod 7.400 točkami.

S Krko se posli sklepajo po 89,3 evra, kar je 0,3 odstotka več od petkovega enotnega tečaja, za prav toliko se je dvignil Telekom. Cena Save Re je zrasla na 27,69 evra (+0,69%), na vrhu pa se je Istrabenzu priključila Luka Koper. Ta se je okrepila za 2,8 odstotka na 56 evrov, deset centov višje pa je bil izpeljan tudi sveženj z 2.830 delnicami v skupni vrednosti 159 tisoč evrov.

Lastnika sta do zdaj zamenjali zgolj dve delnici Petrola (po 505 in 514 evrov), nobenih poslov pa še nismo videli pri delnicah NKBM in Intereurope.

Stanje ob 9:40:

Bralec Financ z uporabniškim imenom sredstva je v petek na našem forumu dejal, da je po njegovem med trgovanjem trenutno nepotrebno pisati o stanju na domači borzi. Vse skupaj da je ena sama žalost in tako bo na borzi najmanj do konca leta.

Z bralcem se najbrž strinja prenekateri vlagatelj ali zgolj opazovalec dogajanja pri nas. O tem, kako globoko je padla naša borza v letu dni, razglablja tudi analitik Financ, kot zanimivost pa je tudi zapisal, da je na borzi mesečno sklenjenih toliko poslov, kot jih je bilo lanskega avgusta v dveh dnevih. Poleg nizke likvidnosti pa so samozavest vlagateljev še dodatno dodobra načeli padci tečajev, vrednost nekaterih delnic se je tako v letu dni prepolovila.

Ob teh dejstvih je poročanje o dnevnem dogajanju na domači borzi za koga res nepotrebno, a kljub temu se vsak delovni dan ob 9:30 odprejo duri na Slovenski cesti 55 in trgovanje steče. Danes uvodoma prav veliko sprememb nismo zaznali, indeks SBI 20 je le narahlo upadel. Za to je "kriv" tudi promet, ki znaša 80 tisoč evrov. Kaj več je o premikih tako še nehvaležno pisati, saj lahko že en kupec (ali prodajalec) bistveno spremeni sliko. Vseeno omenimo, da je ob dva odstotka Mercator, za več kot dva in pol pa sta se povzpela Istrabenz in Pivovarna Laško. Krka je desetinko odstotka nad izhodiščem.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (foto) Dejan Zavec znova svetovni prvak 8

Dejan Zavec v Mariboru osvojil šampionski pas verzije WBF, premagal je Belgijca Sašo Jengoiana

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

MANAGER
Manager
Manager Zakonski brodolomi Elona Muska

Od 1. januarja 2015 je sloviti ustanovitelj Tesla Motors znova samski. Njegovi dve nekdanji ženi pravita, da doma zaradi obsedenosti s...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...