Gustav bo popoldne dosegel New Orleans

Čas branja: 1 min
01.09.2008  08:44
Zunanji rob nekoliko oslabljenega orkana Gustav je že dosegel obalo ZDA, New Orleans pa naj bi dosegel popoldne
avtor

000T_RPY_Was1855511.1220251426.jpg
Foto: ©AFP2008

Orkan Gustav je ponoči preko Mehiškega zaliva dosegel obalo ameriške zvezne države Louisiane in začel s svojim zunanjim robom pustošiti po območjih, s katerih so nedolgo pred tem evakuirali kar dva milijona ljudi. Gre za največjo evakuacijo zgodovini ZDA. Oblasti so tudi zaprle nekatera območja, ključna za proizvodnjo nafte.

Orkan nekoliko oslabel

Oko orkana bo kopno po napovedih doseglo danes popoldne, iz vzhodnih predelov New Orleansa, ki se mu po orkanu Katrina pred tremi leti obeta nova katastrofa, pa že poročajo o silovitem dežju in vetrovih ter izpadih električne energije. Gustav se proti New Orleansu sicer pomika kot orkan 3. kategorije s hitrostjo vetrov 185 kilometrov na uro. To pomeni, da je šibkejši, kot Katrina, ki je po kopnem pustošila kot orkan 5. kategorije s hitrostjo vetra nad 250 kilometrov na uro.

Obetajo se višje cene nafte

Ponovitve Katrine v smislu velikega števila žrtev ne pričakuje nihče, slabše pa jo lahko odnese gospodarstvo, saj stojijo na poti Gustava na morju naftne ploščadi, na kopnem pa rafinerije. Zato se že pričakuje nov porast cen nafte, kolikšen, pa bo odvisno od dejanskega obsega škode. Ogroženi so tudi kmetijski pridelki, pa seveda turizem in promet.

Pihalo je do 340 kilometrov na uro

Gustav je sicer na poti do ZDA pobil 94 ljudi na Haitiju, v Dominikanski republiki in na Jamajki. V nedeljo je razdejal in poplavil zahodni del Kube, od koder pa niso poročali o smrtnih žrtvah, čeprav je bil veter rekorden, saj so v mestu Paso Real del San Diego namerili hitrost vetra 340 kilometrov na uro, kar pomeni, da je šlo za orkan krepke 5. stopnje.

Preberite tudi:

31.08.2008
01.09.2008
02.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 13

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

AVTO
Novice
Novice Izbrali prvega moža BMW, ki se bo podal v lov na Teslo

Novi izvršni direktor bo v skupino prinesel svež zagon za oblikovanje mobilnosti prihodnosti

FINANCE
Kdo je Lynda Blanchard, nova veleposlanica ZDA v Sloveniji 31

Ameriški senat je s 54 glasovi za in 40 proti potrdil Lyndo Blanchard iz Alabame za veleposlanico ZDA v Sloveniji. Kdaj bo prišla, še ni...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 4

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

MANAGER
Manager
Manager Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...