Balkan express: Šele konec krize na razvitih trgih bo prebudil trge v regiji

Čas branja: 4 min
01.09.2008  07:58
Usoda trgov v regiji bo najbrž kratkoročno odvisna od uspeha prevzemne ponudbe Ine, dolgoročno pa bo za pravi obrat potrebno povečanje likvidnosti, ki pa jo bo prinesel šele konec krize na razvitih trgih.

Obveščaj me o novih člankih:  
OMV dodaj
Željko Rohatinski dodaj
Dalekovod dodaj
energoinvest dodaj
Hidrogradnja dodaj

spanje

Trgi v regiji še naprej tonejo brez znakov, ki bi nakazovali, da smo dosegli dno. Kreditna kriza v svetu še naprej kaže zobe, ki jih najbolj čutijo prav manjši trgi. Pomanjkanje likvidnosti je strup za male borze, kot je bil prej likvidnostni cunami razlog za silovito rast. Tako sedaj trgi drsijo navzdol ob pomanjkanju svežega denarja, ki bi ga vlagatelji namenili naložbam. Kratkoročno lahko na likvidnostno injekcijo računamo ob ponudbi za Ino, ki bi prepričala dovolj vlagateljev.

Kaj bo z Ino?

Vlagatelji vse bolj nestrpno pričakujejo vrednost prevzemne ponudbe Mola za Ino. Ta bo vsaj kratkoročno odločilna za gibanje tečajev v regiji, saj bi se ob prevzemu sprostila velika masa denarja, ki bi lahko prebudila trge. Nekateri analitiki sicer špekulirajo, da bo večina denarja malih vlagateljev šla v potrošnjo.

Tudi, če bi se s tem lahko strinjali, pa ob podatkih o uspešni turistični sezoni, ki smo jih omenjali minuli teden, lahko pričakujemo, da se bo del »turističnega« denarja, kot tudi del morebitnega denarja od Ine, prelil nazaj na trge. Vendar bo za neko stabilno rast tečajev potrebna umiritev na razvitih trgih.

Iz hrvaške agencije za trg vrednostnih papirjev (Hanfa) so 20. avgusta sporočili, da ponudba madžarskega naftnega podjetja Mol za prevzem največjega hrvaškega naftnega podjetja Ina ni popolna in ni povsem v skladu s hrvaško zakonodajo. Mol ima tako še do četrtka čas, da dopolni dokumentacijo. Če bo dopolnjena ponudba ustrezna, bo objavljena v medijih, nato pa bo imela konkurenca (nekateri še vedno računajo na OMV) še 15 dni časa za protiponudbo.

Guverner hrvaške centralne banke Željko Rohatinski je ocenil, da bo malim vlagateljem Ine ob prevzemu izplačano okrog 850 milijonov evrov. Ob tem je najbolj zaskrbljen, da bo šla večina denarja v potrošnjo, kar bi še pospešilo rast cen in pognalo inflacijo.

Crobex pod 3.500 točk

Osrednji indeks Crobex je v tednu dni upadel za 1,2 odstotka. V sredo je dosegel 3.455,7 točke, kar je bila najnižja vrednost po letošnjem aprilu, ko je bilo doseženo dno pri 3.264,8 točke. Delniški tečaji v Zagrebu so se podobno kot na največjih evropskih trgih okrepili zadnja dva dneva v tednu. Crobex se nahaja pod 50, 100 in 200 dnevnim drsečim povprečjem in se tehnično ne kaže kot primeren za nakup.

Presenečenje so poleg Petrokemije minuli teden pripravile tudi delnice Tankerske plovidbe, ki so se ob 1,7 milijona evrov prometa podražile za 5,3 odstotka. Dalekovod je minuli teden dobil 53 milijonov evrov vreden posel opremljanja drugih cevi tunelov Sveti Rok in Mala Kapela. Vlagatelji so ob koncu tedna počasi podražili njihove delnice, vendar so s tem le izničili padec iz začetka tedna.

Petrokemija zablestela

Petrokemija je ena od zanimivejših delnic na zagrebški borzi. Kdor si je že kdaj ogledal njihovo zastarelo infrastrukturo in spremljal večne težave z dobavo zemeljskega plina (ki je sicer v zadnjem času zanesljivejša), ki ga potrebujejo za proizvodnjo, bi se najbrž hitro premislil glede nakupa njihovih delnic. Vendar je na drugi strani izjemno mamljiva svetovna rast povpraševanja po mineralnih gnojilih, ki jo poganjajo visoke cene kmetijskih pridelkov.

Ob tem je Petrokemija letos že dvakrat podražila svoja gnojila. Z vstopom v EU bi bila lahko ravno Petrokemija med podjetji, ki bi največ pridobila, na drugi strani pa se jim bo marža nižala zaradi vse dražjega zemeljskega plina. Vlagatelji so se v minulem tednu očitno osredotočili na pozitivno plat in z močnim nakupnim pritiskom, ob 4,2 milijona evrov prometa, podražili njihove delnice za 3,7 odstotka.

Banke v Federaciji BiH z nižjim dobičkom

Kot kažejo finančna poročila za letošnje prvo polletje, je 21 bank, kolikor jih posluje na trgu Federacije BiH, dobiček v primerjavi z enakim polletjem lani zmanjšalo za 14 odstotkov, na 27 milijonov evrov. Bilančna vsota bank se je sicer povzpela na 7,6 milijarde evrov. Manjši dobiček je predvsem posledica razmer na razvitih trgih in posledičnega dražjega zadolževanja bank.

Energoinvest in Hidrogradnja gradita v Libiji

Sarajevski Energoinvest in Hidrogradnja sta v Libiji minuli teden podpisala pogodbo v vrednosti 3,5 milijona evrov za gradbena dela pri izgradnji dela daljnovoda, ki ga po lani podpisani pogodbi postavlja Energoinvest. Rok za omenjena gradbena dela je devet mesecev. Delnice obeh družb so sicer na udaru prodajalcev, ki so njihovo vrednost v letošnjem letu zbili že za polovico. Tržna vrednost Energoinvesta je tako le še 116 milijonov evrov, Hidrogradnje pa 27 milijonov evrov.

Srbska borza še naprej tone

Tako kot na ostalih borzah v regiji vlagatelji tudi v Srbiji precej neselektivno zbijajo delniške tečaje. Pomanjkanje svežega denarja, ki bi pritekel na borzo, ostaja glavna težava. Minuli teden je indeks "blue chipov" Belex 15 izgubil skoraj štiri odstotke in trgovanje končal pri 1.368 točkah, kar je nova najnižja letošnja vrednost. Letos je tako potonil že za dobrih 40 odstotkov.

Najbolj trgovana AIK banka je v celem minulem tednu zbrala za 678 tisoč evrov prometa, ob tem pa se je pocenila za 3,7 odstotka. Energoprojekt holding je izgubil 4,6 odstotka, kljub dobrim polletnim konsolidiranim rezultatom, ki pa so bili v skladu z napovedmi družbe.

Delnice Metals banke so od torka kot četrte in kot prve bančne delnice uvrščene v najelitnejšo A-kotacijo beograjske borze, ki zahteva četrtletno poročanje rezultatov in takojšnje objavljanje vseh dogodkov, ki bi lahko vplivali na ceno delnice. Kljub uvrstitvi v elitno kotacijo je njihov tečaj upadel za 2,4 odstotka.

Sklad Morgan Stanleya bo vlagal v Slovenijo, Srbijo in Hrvaško

Investicijska banka Morgan Stanley je 25. avgusta vlagateljem ponudila dobrih sedem milijonov delnic sklada Morgan Stanley Frontier Emerging Markets po ceni 20 dolarjev na delnico, kar bo novo ustanovljenemu skladu prineslo 142 milijonov dolarjev kapitala. Sklad bo vsaj 80 odstotkov svojih sredstev vlagal v vrednostne papirje tistih podjetij, ki poslujejo na 33 razvijajočih se trgih. Med temi državami so tudi Slovenija, Hrvaška in Srbija, sklad pa je namenjen predvsem špekulativnemu kapitalu. Največjo utež v skladu naj bi imel bančni sektor.

EBRD v države zahodnega Balkana od 800 do 900 milijonov evrov letno

Prvi mož Evropske banke za razvoj (EBRD) Thomas Mirow, ki danes prihaja na obisk v Srbijo, je povedal, da namerava EBRD v prihodnjih letih finančno podpirati razvoj regije. V države Zahodnega Balkana naj bi letno vložili od 800 do 900 milijonov evrov, od tega 250 do 280 milijonov evrov v Srbijo. S tem želijo pospešiti realizacijo gospodarskih projektov, gradnjo lokalne infrastrukture in razvoj energetike, kmetijstva in zasebnega sektorja.

Avtor ni lastnik omenjenih delnicPreberite tudi:

31.08.2008
01.09.2008
01.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ozadja ciprskega premetavanja Petrola

Trije scenariji, zakaj je slabih osem odstotkov prostora na ciprski družbi J & T

FINANCE
Članki
Članki Intervju z Ivico Todorićem: Izkoristite me 30

Popolnoma vseeno mi je, ali imam v Agrokorju 100, 93, 43 ali pa 10 odstotkov, po prevzemu Mercatorja in pred prvo javno ponudbo delnic...

MLADI
V ŽIVO (iz MONZE): 10. dan: SPOZNAJTE DEKLETA – Ina in Besa v popoldanski izmeni pomagata gostom

Pravijo, da nam je v novem delovnem okolju na začetku včasih malce lažje in manj stresno, če koga poznamo – saj veste, da malo...

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Ino Brežice z novim mulčerjem osvaja sadjarje, vinogradnike in ekokmete

Mulčer boxer, ki porabi za petino manj goriva, je primeren tudi za igrišča za golf in komunalna podjetja

MLADI
Slovenija
Slovenija Kako je 9 najstnic finančno preživelo 3 tedne v Italiji? 1

Melisa, Klementina, Alja, Nika, Kristina, Besmire, Klavdija, Ina in Sara so za tri tedne svoj dom zamenjale za hostel v italijanskem mestu...

MANAGER
Slovenija
PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...