Vam zmanjkuje goriva? Pazite, vsako ni dobro!

Čas branja: 5 min
02.09.2008  08:30
Pozorno preverjajte, iz česa so prehranska dopolnila, s katerimi polnite svoje preobremenjeno telo. Včasih se pomembna razlika skriva že v eni sami črki v deklaracijah proizvajalcev.

V avtomobilih so poskrbeli, da vemo, kdaj peljemo v previsokih obratih. Tudi za vsak stroj v proizvodnji vemo, kakšne obremenitve prenese, in skrbimo, da ga ne bi prehitro obrabili. Naše telo pa je stroj, ki nima jasno označenih "rdečih " obratov. Tako ga pogosto obremenjujemo, ne zavedajoč se, da je poraba in obraba daleč nad normalno.

Tablete

Tako kot avto porabi več goriva, ima tudi vaše telo pri izjemnih naporih (kar je skoraj vsak delovni dan managerja) neprimerno večjo porabo. Gorivo, ki ga telo pospešeno kuri, v tem primeru žal niso kalorije (to bi bilo lepo!), temveč dragoceni vitamini, rudnine, aminokisline in predvsem voda.

Preverite raven vode!

Stres nas dobesedno ožame. Ko smo pod stresom, kar bi po slovensko povedali tudi pod pritiskom, so pod pritiskom tudi vsa naša tkiva, iz katerih se izstisne več vode, kot bi to bilo normalno. Vsaka stresna situacija nas tako oropa vsaj za pol litra vode. In zato je ravno voda prva snov, ki jo vaši "mašini" zmanjka. Če vam je zmanjka v avtu, bo zakuhal, če pa nam jo zmanjka v telesu, se bodo podrle skoraj vse funkcije od prebave, pritiska, holesterola, delovanja srca in živčevja.

Če vodite sestanke, prezentirate, predavate... potem bo vaša poraba vode v teh dneh celo podvojena.

Zato je prva navada, ki vam bo rešila življenje, da na mizo postavite kozarec z vodo, ki jo boste po požirkih pili čez ves dan.

Ali potrebujemo prehranska dopolnila?

O povečani porabi vitaminov in rudnin danes verjetno slišite na vsakem koraku. Največ od tistih, ki vam poskušajo na tak račun prodati zelo draga prehranska dopolnila. Pa je res, da telo ne more vsega, kar potrebuje, pridobiti z navadno prehrano?

Odvisno je od tega, kaj je za vas navadna prehrana. Če ste pripravljeni svoji prehrani dodati veliko svežega sadja in zelenjave, svoje telo nekajkrat na teden počastiti s sveže iztisnjenimi sokovi, če se navadite uživati kalčke in si priskrbite ekološko pridelana živila, potem lahko shajate tudi brez dodatkov.

Če se vam opisano zdi neuresničljivo in bolj po modi vaše stare mame, potem si boste morali luknje mašiti z dodatki, ki bodo, upajmo, dovolj kakovostni, da jih telo lahko uporabi.

Kako vedeti, česa je zmanjkalo?

Pretirani napori in stres odprejo vse vaše "ventile " in dragocena hranila iz telesa spuhtijo z neverjetno hitrostjo. Težava je v tem, da ne moremo z gotovostjo ugotoviti, kolikšna je zaloga posamičnih snovi.

Zagotovo so prvi na udaru vitamini A, E in C, ki so obenem tudi močni antioksidanti.

Vitamin C lahko jemljemo v precej velikih odmerkih brez posebnega tveganja, da bi pretiravali (če imamo zdrave ledvice), pri vitaminih A in E pa se lahko hitro zaplete. Oba vitamina sta topna v maščobah in ju telo v primeru presežka akumulira.

Vitamin A: Pazite, prav deluje le v "timu"

Obstaja cela paleta provitaminov A in raziskave kažejo, da lahko ločeno jemanje beta-karotena, kar ponuja večina pripravkov, v telesu deluje toksično.

Dejansko bi morali jemati celotni spekter alfa, beta, gama in drugih karotenov, ki šele "v timu" uspešno opravijo nalogo v našem telesu. V naravni "timski" obliki jih najdemo v korenčkovem soku, klamatski algi, ječmenovi travi... Če uživamo sveže iztisnjen korenčkov sok, lahko opazimo, da se po okusu, videzu in sočnosti korenje zelo razlikuje. Tisto, česar ne moremo opaziti s čutili - je pa najpomembnejše - je, da sta njihova zaloga provitamina A in antioksidativni potencial zelo različna. Tako so študije pokazale, da je ekološko pridelani korenček 260-krat močnejši antioksidant od konvencionalno pridelanega. Dobro ste prebrali: 260- krat! Če nimate ekološko pridelanega, je edina primerljiva zamenjava izvleček ekološkega korenčka v prahu, ki ga najdete v specializiranih trgovinah, kot so Sanolabor in zeliščne lekarne.

Vitamin E: Zakaj bi uživali nafto?

Z vitaminom E so zapleti še večji. Industrija ga rada sintetizira iz nafte, kar nima veliko skupnega s tistim, kar naše telo potrebuje. Večina pripravkov na trgu vsebuje sintetični vitamin E, njegovo delovanje pa utegne biti zelo sporno. Eno največjih študij, ki je želela preveriti zaščitno delovanje vitamina E, so morali celo prekiniti pred zaključkom zaradi nepričakovanih stranskih učinkov povečanih doz na testirance. V študiji so testirali izdelek, narejen s sintetičnim vitaminom E, za katerega mnogi naturopati že dolga leta svarijo, da se v telesu obnaša prav nasprotno z našim pričakovanjem. Namesto antioksidativno učinkuje oksidativno!

Načeloma vitamin E predstavlja odlično zaščito za srce in ožilje, vendar to drži le za naravne oblike, ki se pridobivajo iz pšeničnih kalčkov. Na trgu je sicer tudi nekaj izdelkov, ki ponujajo vitamin E iz soje in cenejših sestavin. Ker so pšenični kalčki dragocena surovina, je na tem področju tudi veliko zavajanja. Če kupujete olje pšeničnih kalčkov ali suhi izvleček prešničnih kalčkov, potem veste, pri čem ste. Vendar bodite pozorni na napise. Kapsule z oljem pšeničnih kalčkov so zelo pogosto kapsule z umetnim vitaminom E, ki jim je dodano nekaj olja pšeničnih kalčkov. Na ovojnici bo napisano: "Vitamin E, olje pšenišnih kalčkov". Popolnoma druga zgodba je, če je to vitamin E iz olja pšeničnih kalčkov. Zato bodite pozorni pri branju ovojnin kapsul, ali posegajte po osnovni obliki, kot je olje.

Vitamin C: Preberite, iz česa je

Podobna pozornost velja tudi pri uživanju vitamina C. Umetni vitamin C nima nič skupnega z limonami, ki so pogosto narisane na ovojnini. Dejansko se pridobiva s tuši acetona v nikljevem katalizatorju. Razlika v ceni pridobivanja naravnega ali umetnega je tisočkratna. Zato vsak, ki mu uspe prodati umetnega po ceni naravnega, ustvarja bajne dobičke. In teh je zelo veliko.

Največji naravni vir tega vitamina je karibska češnja acerola. Če kupite prah acerole ali tablete, narejene iz posušene acerole, ste dobili dobro vrednost za svoj denar. Podobno kot pri vitaminu E, je tudi pri vitaminu C zavajanje skrito v eni črki. Ni vseeno, ali je vitamin z acerolo ali iz acerole. Namreč, večina pripravkov temelji na umetno sintetiziranem vitaminu C, ki mu dodajo kakšen odstotek acerole ali drugih naravnih snovi, da bi bila vtis in cena čim višja. Zato berite zelo pozorno. Če je na prvem mestu beseda vitamin C brez razlage vira, ste lahko prepričani, da kupujete sintetiko, ne glede na dolg seznam morebitnih naravnih snovi, ki jih navajajo v nadaljevanju. Kot verjetno veste, zakonodaja proizvajalca obvezuje, da napiše sestavine v padajočem vrstnem redu, ni pa vam dolžan povedati, koliko je česa. To v praksi pomeni, da je lahko umetnega vitamina C 95 odstotkov, vseh drugih naravnih sestavin, ki so na dolgo in široko opisane, pa komaj za vzorec.

Če pa piše vitamin C iz acerole, to pomeni, da je vitamin dejansko pridobljen iz tega vira. Seveda, če je deklaraciji mogoče verjeti.

Komu verjeti?

Celostnega preverjanja sestavin so deležna le registrirana zdravila, vitaminski pripravki pa mednje praviloma ne sodijo. Če gre za registrirana prehranska dopolnila, so pravila igre veliko bolj ohlapna. Deklaracija se mora skladati s sestavo, vendar proizvajalcem ni obvezno navesti vira uporabljenih vitaminov in rudnin, kaj šele njihove dejanske učinkovitosti. Ravno učinkovitost pa je tisto, kar ločuje dobre od slabih izdelkov. Tako kot vaš avto ni tona nametanih delov, tudi vitamini, pri katerih so stlačili v eno kapsulo teoretično veliko snovi, v praksi pogosto ne delujejo. Zato so dnevni priporočeni odmerki v praksi zelo malo vredni. Nastali so na osnovi meritev pogosto zelo neučinkovitih izdelkov. V praksi pa lahko telo z veliko manjšo količino naravnih snovi dobi vse, kar potrebuje.

Največ obljub brez pokritja je v mrežnih prodajah, ki jih je v Sloveniji vse več. Za zelo veliko denarja in ob ustni zgodbi, ki vam jo nikoli ne bodo dali črno na belem, boste pogosto dobili enako kakovost prehranskih dopolnil, kot jo najdete na policah vsakega supermarketa. Praviloma ima vsaka izmed teh verig nekaj kakovostnih izdelkov, ob katerih se potem "šlepa" še cela vrsta manj kakovostnih.

Kaj izbrati?

Najbolj varna strategija je uživanje naravnih superživil. Naj vas številke ne zavedejo. Če je narava v eni rastlini, kot je aloe vera, klamatska alga ali ječmenova trava, že ustvarila 150 učinkovin, potem so le te odrasle skupaj, skupaj so premagovale težave in skupaj bodo to počele tudi v vašem telesu. So kot dunajski filharmoniki, ki že desetletja vadijo in nastopajo skupaj. Popolnoma drugače pa zveni glasba sicer šolanih glasbenikov, ki se prvič najdejo na enem mestu.

Že kot solisti se sintetizirane snovi ne morejo primerjati z naravnimi. O tem, da bi v vašem telesu zaigrali kot dober orkester, pa raje pozabite.

Zato si vse, kar potrebujete, priskrbite iz kakovostnih sokov, superživil, uživanja naravnega olja pšeničnih kalčkov, preverjeno naravnih vitaminov, naravnega pivskega kvasa... Ceneje bo, učinkovalo pa bo občutno bolje in ne boste tvegali stranskih učinkov.

Avtorica: Sanja Lončar

Članek je objavljen v reviji Manager, julij 2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 2

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

IZVOZNIKI
Novice
Novice Talum očaral Švicarje z novo rondelico, kjer je dodana vrednost skoraj 100 tisoč evrov 3

Pri rondelicah je Talum lani postal največji svetovni proizvajalec; švicarska družba SIGG iz njih dela aluminke – embalažo za vodo iz...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

FINANCE
FINANCE
Članki
Članki Uradno: premier Šarec za komisarskega kandidata predlaga Janeza Lenarčiča 2

Kdo je Janez Lenarčič, ki je - zdaj uradno - predlagan za premiera za komisarski položaj, o katerem bodo jutri tudi govorili na vladni...