Italija bo v Libijo vložila pet milijard dolarjev

Čas branja: 1 min
30.08.2008  18:29
"Italija bo v prihodnjih 25 letih v Libiji investirala pet milijard dolarjev, kot del dogovora, da bi rešili spore iz kolonialnega obdobja," je povedal italijanski premier Silvio Berlusconi
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Silvio Berlusconi

Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes dopotoval v libijsko mesto Bengazi, kjer je napovedal, da bo Rim v prihodnjih 25 letih v Libiji investiral pet milijard dolarjev. Naložbe so del dogovora, katerega cilj je rešiti spore iz kolonialnega obdobja, ki so bili dolgo časa kamen spotike v odnosih med Rimom in Tripolijem.

Berlusconi se je v Bengaziju danes srečal z libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem, s katerim sta podpisala dogovor o prijateljstvu in sodelovanju. Ta bo po napovedih Berlusconija Libiji prek naložb in infrastrukturnih projektov v prihodnjih 25 letih priskrbel 200 milijonov dolarjev letno.

Libijci pričakujejo Berlusconijevo opravičilo

Kot je poudaril Berlusconi, bo dogovor omogočil obrniti hrbet preteklosti. Kompenzacijski dogovor vključuje gradbene projekte, štipendije za študente in pokojnine za libijske vojake, ki so med drugo svetovno vojno služili v italijanski vojski.

Omenjeni dogovor naj bi po navedbah libijskega veleposlanika v Rimu Hafeda Gadurja obsegal tudi ilegalno priseljevanje, infrastrukturne projekte in boj proti terorizmu. Gadur je še pred obiskom Berlusconija v Bengaziju tudi izrazil pričakovanje, da se bo italijanski premier opravičil za italijansko vojaško okupacijo in kolonizacijo Libije.

Današnji dan je libijsko-italijanski dan prijateljstva

Berlusconi je ob prihodu v Bengazi dejansko izjavil, da kompenzacijski dogovor predstavlja "gmotno in čustveno priznanje napak, ki jih je naša država storila vaši med kolonialnim obdobjem". "Dogovor odpira pot nadaljnjemu sodelovanju," je dodal.

Gadafi je Berlusconija sprejel pod velikim šotorom v Bengaziju, v katerem sta med kosilom razpravljala o dogovoru. Izmenjala sta si tudi darila. Libija pa je današnji 30. avgust razglasila za libijsko-italijanski dan prijateljstva.

Italijani bodo gradili obalno avtocesto čez vso Libijo

Italija in Libija, ki je neodvisna od leta 1951, sta se vrsto let pogajali o široki pogodbi, s katero bi poskrbeli za kompenzacijo za kolonialno obdobje. Berlusconi je Libijo obiskal že junija, njegov današnji obisk pa sledi dogovoru o glavnih točkah omenjenega 25-letnega dogovora, v okviru katerega naj bi med drugim zgradili tudi obalno avtocesto čez vso Libijo od tunizijske meje do Egipta. Financiranje omenjene ceste je Berlusconi obljubil že med obiskom v Tripoliju leta 2004.

Libija bila italijanska kolonija do 1951

Italija je Libijo, ki je bila pred tem del otomanskega cesarstva, zasedla leta 1911. V 30. letih minulega stoletja je nato Libija postala italijanska kolonija. Neodvisnost je pridobila leta 1951 po kratkem obdobju francosko-britanskega upravljanja pod mandatom ZN.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Stanič: Slaba posojila so deloma tudi posledica nepremišljenih odločitev 19

Nekdanji član uprave NLB in zadnjih direktor LHB Frankfurt Borut Stanič v DZ pojasnjuje svoj pogled na vzroke za stanje v bančnem sistemu

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Toplek: Prodaja naložb NKBM bi bila v nasprotju s strategijo banke 1

Prvi nadzornik NKBM med avgustom 2009 in avgustom 2011 Danilo Toplek je v DZ razložil, zakaj takrat niso dezinvestirali

FINANCE
Članki
Članki Zorko: Šrotu smo zaupali, da ve, kako upravljati s tako vsoto denarja 34

Današnji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko trdi, da ni vedel, kako so družbe, ki jih je obvladoval Boško Šrot, porabljale denar...

FINANCE
Članki
Članki Hočevarjeva: Vprašanja o podrobnosti posojilnih tokov niso bila zaželena 3

Ker smo dobili vtis, da je to nezaželeno, nismo spraševali, je povedala finančnica Laškega Mirjam Hočevar

FINANCE
Članki
Članki Zakrajšek: Banke je v težave pahnilo neukrepanje 18

"Če se ljudje zaprejo v svoje pisarne, potem je rezultat tak, kot je," je pred preiskovalno komisijo DZ dejal Boris Zakrajšek

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.