EU deluje tudi brez Lizbonske pogodbe

Čas branja: 1 min
10.08.2008  13:04
Delovanje unije brez Lizbonske pogodbe ni moteno, a bi šlo povezavi lahko tudi bolje. V zvezi s pogodbo možni trije scenariji, med drugim tudi izključitev Irske iz EU
avtor

Evropska unija deluje tudi brez Lizbonske pogodbe, neuspel ratifikacijski proces pa ne bi pomenil katastrofe za povezavo, v ta teden objavljenem poročilu ugotavlja londonski Center za evropsko reformo. Obenem priznava, da bi šlo povezavi z Lizbonsko pogodbo veliko bolje, saj bi ta med drugim odpravila zmedo pri vodenju zunanje politike unije.

Trije možni scenariji

Nova, reformna pogodba bi uniji tudi olajšala sprejemanje odločitev na področju pravosodja in notranjih zadev ter dala večje pristojnosti nacionalnim parlamentom. Avtor poročila in direktor londonskega centra Charles Grant sicer predvideva tri scenarije za pogodbo, ki jo mora ratificirati vseh 27 članic unije, da bo lahko stopila v veljavo.

Ponovitev referenduma

Po prvem bi na Irskem ponovili referendum o ratifikaciji, pri čemer bi država dobila zagotovila drugih članic povezave, da Lizbonska pogodba ne bo vplivala na nekatera področja, kot so davki, nevtralnost in splav. Pri tem bi bil izredno pomemben čas referenduma; če ne bo organiziran pred volitvami v Evropski parlament in imenovanjem novih evropskih komisarjev, bodo ostala v veljavi pravila iz pogodbe iz Nice.

Propad Lizbonske pogodbe

Drugi scenarij, ki ga omenja poročilo, je, da bi Dublin zavrnil možnost vnovičnega referenduma. To bi pomenilo, bo celotna Lizbonska pogodba sicer propadla, medtem pa se bodo članice trudile dele dokumenta rešiti tako, da bi jih vključili v pristopno pogodbo s Hrvaško. Da bi ta stopila v veljavo, jo morajo ratificirati vse države članice, vendar pa referendum za to običajno ni potreben.

Izključitev Irske iz EU

Tretja, "najbolj strupena" možnost bi bila vnovična zavrnitev Lizbonske pogodbe na ponovnem referendumu na Irskem, kar bi vodilo v notranji razkol v povezavi, nekatere članice pa bi si prizadevale za izključitev Irske iz EU.

Preberite tudi:

07.08.2008
03.08.2008
08.07.2008
17.06.2008
25.06.2008
14.07.2008
10.07.2008
02.09.2008
29.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
WeWork: kako trd bo pristanek visokoletečega startupa? 4

Januarja so vrednost družbe WeWork vlagatelji ocenjevali na 47 milijard dolarjev. Danes se govori o "le" 12 milijardah.

FINANCE
Izpoved normiranca: kako sem na banki iskal hipotekarno posojilo 38

Kako je programer Matej poleti hodil od banke do banke in kaj so mu ponudile

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...