Čas branja: 1 min
07.08.2008  11:18
Predsedujoči EU Nicolas Sarkozy je predlagal uvedbo skupnega komisarja za tiste države, ki imajo podobno kulturo in jezik

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

evropska zastava
Foto: Shutterstock

Francoski predsednik in predsedujoči EU Nicolas Sarkozy razmišlja o uvedbi enega oziroma skupnega komisarja v novi sestavi Evropske komisije za tiste države, ki imajo podobno kulturo in jezik, poroča EUobserver. Tako bi skupnega komisarja denimo imeli Nemčija in Avstrija.

Vprašanje se je pojavilo po junijski irski zavrnitvi referenduma o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Novembra prihodnje leto bodo namreč v Bruslju na novo oblikovali sestavo komisarjev v Evropski komisiji.

Število komisarjev se mora znižati, ko bo v EU 27 članic ali več

Po trenutni pogodbi iz Nice mora biti v Evropski komisiji prisoten predstavnik vsake države članice EU. Vendar pa pogodba tudi pravi, da ko bo imela EU 27 ali več držav članic, mora biti "v komisiji manj komisarjev kot je število držav članic".

Z vstopom Romunije in Bolgarije je EU dosegla magično število 27 držav članic, zato pogodba iz Nice predvideva rotacijski sistem za komisarje, ki bo temeljil na principu enakosti, države članice pa se s tem enoglasno strinjajo.

S sprejetjem Lizbonske pogodbe bi se število zmanjšalo za tretjino

Če bo Lizbonska pogodba sprejeta po morebitnem drugem irskem referendumu, se bo število komisarjev zmanjšalo na dve tretjini od števila držav članic leta 2014. Na podlagi zdajšnjih 27 držav članic, bi to pomenilo, da bi devet držav EU izgubilo svojega predstavnika v Evropski komisiji.

Ob morebitni uvedbi novega sistema, bo zelo težko zmanjšati število komisarjev, saj si vsaka država članica prizadeva za svojega predstavnika v zakonodajnem organu EU.

Avstrijci že kritizirajo Sarkozyjev predlog

Francija zato predlaga, da bi uvedli enega komisarja za tiste države, ki imajo skupno kulturno zgodovino, kot so denimo Nemčija in Avstrija, Velika Britanija in Irska ali države Beneluxa.

Prva je Sarkozyjev predlog skritizirala avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik, ki meni, da "to ne more biti resen predlog Francije". "Ideja kombiniranih komisarjev ni niti slaba poletna šala," je dejala.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

03.08.2008
08.07.2008
17.06.2008
25.06.2008
14.07.2008
10.07.2008
10.08.2008
02.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Priložnost migracij

Ko prosilci za azil dosežejo evropsko obalo, bi morala EU prevzeti kolektivno finančno in upravno odgovornost za njihovo namestitev, ne...

MANAGER
Manager
Manager Kaj so nam skuhali evropski poslanci

O čem so razpravljali v prvem letu tega mandata evropskega parlamenta in katere odločitve bodo v bližnji prihodnosti zaznamovale...

FINANCE
Članki
Članki Evropa je več kot evro

Ob poplavi instantnih informacij kot da raste nesposobnost videnja širše slike. V ospredju so sama drevesa, ne vidi se nobenega gozda.

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

OK & EN
Novice
Novice Nemški ribič Slovenijo zaradi nasipa v Lučah prijavil Evropski komisiji

Nemški ribič Rolf Küsters je na Evropsko komisijo in slovenski urad za turizem v Münchnu naslovil pismo v imenu več kot 50 ribičev iz...

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...