Sodišče: UVK ne sme razpolagati s podatki

Čas branja: 2 min
04.08.2008  17:16  Dopolnjeno: 04.08.2008 18:49
Upravno sodišče je varuhu konkurence (UVK), ki ga vodi Jani Soršak, prepovedal uporabo dela dokumentacije, zasežene v okviru preiskovalnih dejanj v Mercatorju, Sparu in Engrotušu, Soršak nad odločitvijo ni zadovoljen in napoveduje pritožbo
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Jani Soršak dodaj
Mercator dodaj
Spar dodaj
Engrotuš dodaj
Igor Mervič dodaj

Nataša Pirc Musar Jani Soršak

Upravno sodišče je v pretežni meri zavrnilo zahtevo varuha konkurence za izdajo začasne odredbe, s katero bi se do pravnomočnosti odločitve v upravnem sporu odložilo izvrševanje odločbe informacijskega pooblaščenca. Z njo je ta uradu prepovedal uporabo dela dokumentacije, zasežene v okviru preiskovalnih dejanj v Mercatorju, Sparu in Engrotušu.

Kot je danes sporočil informacijski pooblaščenec, upravno sodišče tako ni sledilo zahtevi varuha konkurence, da se do pravnomočnosti odločitve sodišča lahko pregledujejo tudi osebni podatki, ki so na kopijah trdih diskov posameznih zaposlenih pri omenjenih treh trgovcih.

Varuh lahko le kopira trdi disk prvega moža Spara

Sodišče je varuhu konkurence dovolilo le kopiranje trdega diska z računalnika prvega moža Spara Slovenija Igorja Merviča ob prisotnosti informacijskega pooblaščenca. Urad mora s kopijo ravnati tako, da jo zapečati, in sicer povsem enako, kot velja za vse ostale že narejene kopije diskov, skladno z odločbo informacijskega pooblaščenca.

Upravno sodišče je tako v pravnem položaju izenačilo vse posameznike, ki jim je urad za varstvo konkurence z računalnikov med drugim prečrpal tudi vse osebne podatke, v sporočilu navaja informacijske pooblaščenec.

Sodišče dalo prednost varstvu osebnih podatkov

Pri tehtanju med prizadetostjo javne koristi na področju varstva konkurence in javno koristjo na področju varstva osebnih podatkov je sodišče ugotovilo, da oba organa uveljavljata javno korist, vendar je sodišče dalo prednost varstvu osebnih podatkov kot temeljni človekovi pravici z utemeljitvijo, da so posledice posegov v pravico do varstva osebnih podatkov mnogokrat nepopravljive.

Informacijski pooblaščenec se strinja z odločitvijo

Z odločitvijo upravnega sodišča se informacijski pooblaščenec strinja. "Gre za zahtevno pravno vprašanje, in sicer vprašanje razlage elektronskih komunikacij z vidika ustave," je informacijski pooblaščenec zapisal v sporočilu in dodal, da "pričakuje nadaljevanja reševanja nastalega pravnega problema zgolj po pravni poti, ki jo je začrtalo sodišče z izdanim sklepom in ne tudi po politični poti".

Soršak: Pritožili se bomo

Kot je povedal direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak, je sodišče deloma ugodilo zahtevi urada, vendar z odločitvijo sodišča na uradu niso zadovoljni. Sodišče je uradu dovolilo kopirati podatke, vendar jih prav tako kot ostalih podatkov, zbranih v preiskavi, ne sme pregledati, ampak jih lahko le hrani do vsebinske odločitve, je dejal Soršak. Zato se bodo na to odločitev v roku treh dni pritožili na vrhovno sodišče.

Ob tem je poudaril, da odločitev sodišča ne pritrjuje navedbam informacijske pooblaščenke, ki trdi, da zakon o preprečevanju omejevanja konkurence ne daje zadostne podlage za poseg v komunikacijsko zasebnost (vsebina pisem in drugih pošiljk, torej tudi elektronske pošte), saj je sodišče dovolilo kopiranje podatkov.

Soršak je ob tem dejal, da bi na uradu raje videli, če bi sodišče bodisi prepovedalo bodisi dovolilo vpogled v te podatke. Tako bi se na uradu lažje prilagodili razmeram in ukrepali, je še dejal.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

27.07.2008
22.07.2008
21.07.2008
18.07.2008
17.07.2008
04.08.2008
06.08.2008
10.08.2008
01.09.2008
02.09.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kako uspešno preganjamo kriminal belih ovratnikov 4

Preverili smo, kje so postopki proti nekaterim (nekdaj vidnim) gospodarstvenikom

FINANCE
Članki
Članki Sojenje Kordežu se vrača na prvo stopnjo, tožilstvo brez komentarja 18

Vrhovno sodišče okrožnemu očita, da ni postavilo izvedenca, ki bi ovrednotil Merfin, s čimer je Kordežu kršilo pravico do izvajanja...

FINANCE
Članki
Članki Komu bo država vračala davek na nepremičnine 2

Davek na nepremičnine višjih vrednosti, ki ste ga lastniki takšnih nepremičnin po zakonu o uravnoteženju javnih financ (ZUJF)...

FINANCE
Članki
Članki Majhenič: Prvi izsledki potrjujejo, da smo pri Bratuškovi našli, kar smo iskali 12

Šef NPU o preiskavah domnevnih nepravilnosti pri imenovanju bivše premierke Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko

FINANCE
Članki
Članki Majhni spomenički vztrajnosti 178

Zatrjevanja o transparentnosti delovanja Banke Slovenije postajajo z vsakim njenim novim dejanjem le še večja farsa

OK & EN
Novice
Novice Občani Spodnjega Podravja morda preplačali vlaganje v zbirne centre

Podjetje Čisto mesto Ptuj naj bi kar 14.000 gospodinjstvom v 16 občinah Spodnjega Podravja neupravičeno dvojno zaračunavalo gradnjo...

FINANCE
Članki
Članki Mož, ki je zatresel bančno velikanko 1

Zgodba o nekdanjem informatiku v HSBC Hervéju Falcianiju, ki razkriva, kako so v banki nekaterim bankam pomagali pri utaji davkov, se bere...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema