Janša: Tranzicijski kapital predstavlja nevarnost

Čas branja: 2 min
23.06.2008  09:35
Premier Janez Janša vidi resno nevarnost za Slovenijo in njeno demokracijo v tranzicijskem kapitalu
avtor

janez janša

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za tednik Reporter dejal, da vidi resno nevarnost za Slovenijo in njeno demokracijo v tranzicijskem kapitalu, "ki si je brezobzirno prigrabil velikanski vpliv, vključno z večino medijev, po katerih si skuša podrediti presojo o tem, kaj je v Sloveniji prav in kaj narobe".

Po Janševih besedah se je Slovenija v času svojega predsedovanja EU na več kot osem tisoč dogodkih izkazala kot ambiciozna, dinamična in kompetentna država z vizijo. "Naše predsedovanje morda ni bilo tako bleščeče kot predsedovanja večjih držav članic, vendar smo na vsebinski ravni naredili pomembne preboje," je zatrdil. Janša se ne strinja s kritikami, da je glavna napaka njegovega mandata, da ni nadaljeval reform. "Če nekaj pogosto slišimo, še ne pomeni, da je res. Če ne bi izvedli nujnih reform, ne bi imeli najvišje gospodarske rasti v zgodovini in hkrati najnižje brezposelnosti. Dejstva zanikajo to trditev," je zatrdil.

”Govorjenje o vojni proti tajkunom je pretiravanje”

Janša je dejal, da je govorjenje o vojni proti tajkunom pretiravanje. Zatrdil je, da gre za normalno delo pristojnih organov pri zatiranju kriminalitete. "Tega pa v veliki meri v času vladavine LDS in SD ni bilo," je opozoril.

O predsedniku uprave Istrabenza in predsedniku nekdanjega odbora za varstvo človekovih pravic Igorju Bavčarju je Janša izpostavil, da se ob površnem spremljanju medijskih konstrukcij ne more znebiti vtisa, "kot da bi se hotelo Bavčarja namerno izpostavljati kot edinega tajkuna in s tem preusmerjati pozornost od največjih rib".

”Glavna koncentracija tajkunov v Sloveniji zagotovo ni v SLS”

Na vprašanje, ali vojna proti tajkunom vpliva na odnose znotraj koalicije, je predsednik vlade odgovoril, da glavna koncentracija tajkunov v Sloveniji zagotovo ni v SLS. "Poglejte si posnetke ustanovnega zbora Foruma 21, donatorje Pahorjeve SD ali seznam nekdanjega gospodarskega odbora LDS pod vodstvom Petra Rigla in Gregorja Golobiča. Če k temu dodate še seznam svetovalnih študij o prevzemih, ki jih je za BTC ali Pivovarno Laško napisal Matej Lahovnik, boste dobili bolj jasno sliko," je dodal.

”Tranzicijski kapital predstavlja resno nevarnost za Slovenijo”

Resno nevarnost za Slovenijo in njeno demokracijo Janša vidi v tranzicijskem kapitalu, ki se je, tako premier, brezobzirno prigrabil velikanski vpliv, vključno z večino medijev, po katerih si skuša podrediti presojo o tem, kaj je v Sloveniji prav in kaj narobe. "Prav je seveda vse, kar počnejo tajkuni in njihovi politični podporniki. Namesto da bi bili mediji pri nas neodvisna četrta veja oblasti, so pretežno tajkunsko orodje," je opozoril.

"Stotnije vaših kolegov, ki so lani tik pred predsedovanjem EU podpisovali lažno obtožbo zoper slovensko vlado, je ostalo popolnoma tiho, ko so iz poštnih nabiralnikov prilezli njihovi tajkunski lastniki," je opozoril Janša. "Ta dvojna merila in ta ideološka poravnanost brezobzirnega kapitala in velikega dela novinarstva v Sloveniji sta največja nevarnost za demokracijo pri nas," je sklenil premier.

Preberite tudi:

22.06.2008
22.06.2008
20.06.2008
19.06.2008
23.06.2008
23.06.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Janša: Drago zadolževanje bo dodatno udarilo bodočo javno porabo 26

Opozicijski prvak Janez Janša je predsedniku države Borutu Pahorju predlagal, da vlado na sestanku prvakov strank zaprosijo za ocene,...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova pravi, da se zadolžujemo ceneje. Naši izračuni pravijo drugače 136

"Tisti štirje traktorji, ki so protestno krožili okoli parlamenta, so stali do 200 tisoč evrov vsak in razlagati, da kmetje ne bodo...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova za Suddeutsche Zeitung: Sanjala sem davek na nepremičnine 100

Premierka Alenka Bratušek za nemški časopis o razmerah v državi, strankarskih pripetijah, privatizaciji.

FINANCE
Članki
Članki Petrič: Prednost te vlade je, da nima vseh proti sebi 63

Sindikati ne gredo na nož kot v času vlade Janeza Janše, civilna družba pa tudi ne, meni odhajajoči predsednik ustavnega sodišča...

FINANCE
Članki
Članki 'Ne moti me, če se plače v državnih podjetjih omejijo na mojo plačo' 68

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v parlamentu odgovarjala na poslanska vprašanja

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova obljublja, da bodo poiskali odgovorne za stanje v bankah 122

"Ko se pogovarjamo o krivdi, je prav, da damo na mizo številke, v katerem obdobju je to nastalo," je še izpostavila predsednica vlade...

PRO
Članki
Članki Kako so kriptovalute skrojile vrh lestvice najuspešnejših IT-podjetij

Prenesite si brezplačno revijo Top podjetja v IKT