Čas branja: 1 min
20.06.2008  18:29
Evropski voditelji se strinjajo z nadaljevanjem postopka ratifikacije Lizbonske pogodbe. Predsedujoči EU Janez Janša je zatrdil, da EU normalno deluje, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je pohvalil slovensko predsedstvo
avtor

Obveščaj me o novih člankih:  

Evropski voditelji so se v Bruslju dogovorili, da se bo postopek ratifikacije Lizbonske pogodbe kljub irskemu "ne" nadaljeval, niso pa postavili rokov za rešitev krize. Predsedujoči EU, premier Janez Janša je zatrdil, da EU kljub temu normalno deluje, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je pohvalil slovensko predsedstvo.

Irski dali čas za premislek

Evropski voditelji so na tokratnem vrhu, drugem oziroma zadnjem v času slovenskega predsedovanja, Irski dali čas za premislek o rešitvah za pogodbo, ki so jo Irci zavrnili minuli teden na referendumu, hkrati pa poudarili, da se ratifikacijski proces nadaljuje z izjemo Češke. V Pragi namreč čakajo na odločitev ustavnega sodišča o nadaljevanju postopka.

Berlusconi: Vsaj Hrvaška bi morala stopiti v unijo

Medtem ko je prihodnji predsedujoči, francoski predsednik Nicolas Sarkozy prepričan, da "brez Lizbone ni novih širitev", z njim pa se strinja tudi nemška kanclerka Angela Merkel, je poljski premier Donald Tusk dejal, da je takšno stališče nesprejemljivo. Italijanski premier Silvio Berlusconi pa je prepričan, da bi vsaj Hrvaška morala stopiti v unijo, četudi pogodba ne bo uveljavljena.

Rastoče cene nafte in hrane tudi na tapeti

Voditelji so se na tokratnem srečanju predvsem posvetili rastočim cenam nafte in hrane. Strinjali so se, da mora EU pri tem pokazati enotnost v ukrepanju doma in globalno.

Janša je pojasnil, da je EU v fazi aktivnega reševanja problema: prva faza je takojšnje blaženje posledic, pri čemer ima večino instrumentov v rokah nacionalna politika držav članic, ključno pa je, je poudaril, da se vzporedno vzpostavijo učinkovita strukturna prilagajanja na dolgi rok.

Barroso in Janša se strinjata, da so visoke cene nafte strukturen pojav

Tako Janša kot predsednik komisije Barroso sta namreč opozorila, da so visoke cene nafte strukturen pojav, ki ne bo izginil čez noč. Poudarila sta nujnost izboljšanja energetske učinkovitosti in raznolikosti virov ter zmanjšanja odvisnosti od uvoza fosilnih goriv, pa tudi okrepitev raziskav za razvoj novih tehnologij.Preberite tudi:

19.06.2008
16.06.2008
13.06.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Janša zaslišan v lastni tožbi proti Delu, poziva v zapor še ne bo dobil 63

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je tožbo vložil zaradi po njegovem mnenju žaljivega članka v omenjenem časopisu

FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki S pomočjo crowdfundinga nastaja nov konservatini mesečnik 74

Zavod iskreni.net v treh korakih spletni portal nadgrajuje s tiskanim mesečnikom Domovina

OGLAS
FINANCE
Izjemna priložnost nakupa štiri- in petsobnih stanovanj samo do konca junija

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo...