Britanci ratificirali Lizbonsko pogodbo

Čas branja: 1 min
19.06.2008  14:40
Britanska kraljica Elizabeta II. je danes dala kraljevo privoljenje zakonu o ratifikaciji, ki so ga sinoči potrdili člani britanske lordske zbornice
avtor

evropska zastava
Foto: Shutterstock

Tik pred začetkom drugega in zadnjega vrha EU pod slovenskim predsedstvom je Velika Britanija tudi uradno ratificirala Lizbonsko pogodbo. Britanska kraljica Elizabeta II. je namreč danes dopoldne dala kraljevo privoljenje zakonu o ratifikaciji, ki so ga sinoči v tretjem branju potrdili člani britanske lordske zbornice.

Kraljevo privoljenje je enakovredno podpisu zakonov s strani predsednikov v republikah, kraljica pa v skladu s tradicijo na zakone v normanski francoščini napiše "La reine le veult".

Proces ratifikacije načeloma potekal relativno neopaženo

Britanska lordska zbornica je včeraj po dolgi in vroči razpravi v zadnjem, tretjem branju brez glasovanja ratificirala Lizbonsko pogodbo. Člani neizvoljene lordske zbornice so pred potrditvijo zakona o ratifikaciji nove, reformne pogodbe EU po burni razpravi zavrnili amandma, v skladu s katerim bi bilo treba z zadnjim korakom ratifikacije pogodbe v britanskem parlamentu počakati vsaj do 20. oktobra.

Proces ratifikacije Lizbonske pogodbe v Veliki Britaniji je do prejšnjega tedna potekal relativno neopaženo, po zavrnitvi pogodbe s strani irskih volivcev na referendumu minuli četrtek pa je bilo dogajanje v Londonu v središču pozornosti evropske javnosti.

Barroso se je že zahvalil Britancem za ratifikacijo

Ratifikacija Lizbonske pogodbe v evroskeptični Veliki Britaniji je pomemben signal, da je pogodba kljub irskemu "ne" še vedno živa. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso se je že sinoči posebej zahvalil britanski vladi in parlamentu za "stalno podporo novi pogodbi med pogajanji in ratifikacijskim procesom".

Pogodbo podpisalo že 19 držav

Pogodbo je prva le nekaj dni po podpisu decembra v Lizboni potrdila Madžarska, sledila ji je Slovenija ter nato še Malta, Romunija, Francija, Bolgarija, Poljska, Slovaška, Portugalska, Danska, Avstrija, Latvija, Litva, Nemčija, Luksemburg, Finska, Estonija, Grčija in sedaj še Velika Britanija. Poljski predsednik Lech Kaczynski pogodbe sicer še ni podpisal, v Nemčiji pa mora o njeni ustavnosti presoditi še ustavno sodišče. Pogodbo mora za njeno uveljavitev potrditi vseh 27 držav članic.

O rešitvah težav zaradi zavrnitve dokumenta na Irskem bodo danes in jutri razpravljali evropski voditelji na sklepnem vrhu EU pod slovenskim predsedstvom v Bruslju. Poslušali bodo Irsko in predvidoma pozvali k nadaljevanju ratifikacijskega procesa, konkretnih rešitev pa ne gre pričakovati pred jesenjo.

Več iz teme:  

Preberite tudi:

18.06.2008
18.06.2008
17.06.2008
17.06.2008
17.06.2008
16.06.2008
16.06.2008
16.06.2008
15.06.2008
19.06.2008
20.06.2008
25.06.2008
01.07.2008
08.07.2008
14.07.2008
29.07.2008

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Heglerjeva o svetovalni pogodbi za 700 tisoč evrov še molči 90

Pri nakupu neprofitnih stanovanj v Celovških dvorih je ljubljanski stanovanjski sklad leta 2006 v Liechtenstein poslal 700 tisoč evrov za...

FINANCE
Članki
Članki Barroso: Okrevanje je na vidiku 18

Največja nevarnost je `politična` - pomanjkanje stabilnosti in odločnosti meni predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso

FINANCE
Članki
Članki Arhar: Tisto, kar smo se dogovorili, je držalo 42

Kaj ob novici o hišnih preiskavah in pridržanju Tomaža Lovšeta pravijo ljudje iz njegovega omrežja

AVTO
Testi
Testi Mini paceman v rokah oblikovalca Financ 6

Je dizajnerski izdelek, mešanec med športnim terencem in kupejem, hkrati pripada kultni znamki Mini, šele nato je športnik, avanturist.

FINANCE
Članki
Članki Zagrebški sodnik: Hrvaška sploh ni vložila zahteve za mirovanje 23

Čeprav se je tako zavezala v memorandumu, Hrvaška ni podala zahteve za mirovanje postopka tožb proti nekdanji Ljubljanski banki

FINANCE
Članki
Članki Fischer verjame, da bo Slovenija rešila svoje težave 26

"Avstrija lahko svoji sosedi pomaga s tem, da kar najbolj podpira menjavo, sodelovanje, trgovino in prenos tehnologije med državama," je...

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Sprejem proračuna dobra popotnica za naprej 16

V pripravo proračuna je bilo vloženega veliko dela, "morda bistveno več, kot se je videlo navzven", pravi finančni minister.

PRO
Članki
Članki Male velike iznajdbe: odvod toplega zraka iz prenosnih klim

Pogosto največja težava in zadržek pred nakupom prenosne klimatske naprave je odvod toplega zraka iz prostora