Nagrada družbe Ford za ohranjanje naravne in kulturne dediščine za leto 2001

Čas branja: 4 min
06.02.2002  11:24  Dopolnjeno: 06.02.2002 11:29

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Summit motors dodaj
Ford dodaj

(Sporočilo za javnost)

Letos sta Ford Motor Company in uradni uvoznik in distributer programa Ford za Slovenijo, podjetje Summit motors Ljubljana d.o.o., že tradicionalno petič podelila Nagrade družbe Ford za ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

Nagrada je bila razpisana za naslednja področja: naravno okolje (projekti za ohranitev rastlinstva in živalstva oziroma njihovega okolja), kulturna dediščina (projekti za ohranitev zgodovinskih stavb, objektov in predmetov ter ohranjanje ljudskega izročila in obrti), varstveno inženirstvo (projekti, ki zmanjšujejo porabo naravnih bogastev in zmanjšujejo stopnjo onesnaževanja), mladinski projekti (kakršnikoli projekti za ohranjanje naravne in kulturne dediščine in varstvenega inženiringa v katerem je glavnina sodelujočih mlajša od 18 let).

Nagrado Henrya Forda so ob sodelovanju Fundacije za ohranjanje vrednot prvič razpisali leta 1983 v Veliki Britaniji z namenom, da bi zagotovili finančno in medijsko podporo tistim pomembnim projektom za ohranitev naravnih in kulturnih vrednot, ki so imeli finančne težave ali javnosti niso bili dovolj znani.

V preteklih štirih letih sta Ford in Summit motors Ljubljana podelila nagrade naslednjim projektom: leta 2000 - Muzej premogovništva Slovenije. Muzejsko neprofesionalna skupina je v Velenju uspela uveljaviti pomen kulturne dediščine rudnika in rudarskega okolja. K svojemu projektu je pritegnila Premogovnik Velenje in ljudi, katerim rudnik pomeni vsakodnevno življenje. Leta 1999 - Bio vas Čadrg. Projekt revitalizacije vasi Čadrg je usmerjen predvsem v ohranjanje kulturne krajine in s tem biotske raznovrstnosti v tipičnem kmetskem okolju Zgornjega Posočja in Triglavskega narodnega parka. Leta 1998 - Beloglavi jastreb - včeraj, danes, jutri. V prejšnjem stoletju je beloglavi jastreb (Gyps Fulvus) še živel v večjem delu Evrope. Zaradi sprememb v naravnem okolju je postal vse redkejši. Danes gnezdi le še v nekaterih mediteranskih državah. V Sloveniji je zadnjič gnezdil leta 1884. Leta 1997 - Oživitev samostana v Žičah. Občina Slovenske Konjice pod strokovnim vodstvom Zavoda za ohranjanje naravne in kulturne dediščine iz Celja že več desetletij obnavlja Žičko kartuzijo. Po letu 1990 so bila opravljena intenzivnejša spomeniškovarstvena obnovitvena dela zgornjega samostana.

V začetku septembra leta 2001 smo k sodelovanju povabili posameznike, okoljevarstvene organizacije in lokalne skupnosti, ki si prizadevajo za ohranitev okolja, 30. novembra pa se je razpisan natečaj zaključil.

Po uspešnih preteklih štirih letih je bilo zanimanje letos še večje, saj je na natečaj prispelo kar 86 projektov, s čimer se Slovenija uvršča med tiste evropske države, kjer je interes za natečaj največji.

Strokovna komisija v sestavi: predsednik Jožef Školč in člani, svetovalka vlade za kulturno dediščino Jerneja Batič, univ. prof. dr. Janez Bogataj, dolgoletni strokovnjak s področja mladinskega dela Mirko Vaupotič in generalni direktor podjetja Summit motors Ljubljana, Rok Freyer, je izbrala in nagradila naslednje projekte: 1. mesto in nagrada v višini 1.500.000 SIT projektu Slovenian Sounds pevskega zbora Carmina Slovenica Maribor; tri 2. mesta in nagrade v višini 500.000 SIT projektom Obnova Pučev v Truškah Turističnega društva Truške; Žički grobeljnik (Alyssum montanum subsp. pluscanescens) Biološkega in turističnega krožka Osnovne šole Pod goro iz Slovenskih Konjic ter Kosmačeva učna pot Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.

Komisija je podelila še dve posebni nagradi: Podružnični šoli Višnja gora za projekt Mlake in močvirja in Zvezi organizacij za tehnično kulturo Slovenije za projekt Vzpodbujanje mladih za raziskovalno delo na področju ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

Utemeljitev nagrad:

1. nagrada

Slovenian Sounds - zbor Carmina Slovenica. Zmagovalec letošnjega natečaja družbe Ford za ohranjanje naravne in kulturne dediščine je projekt s sicer ne najbolj točnim angleškim naslovom Slovenian Sounds, ki pravzaprav predstavlja delovanje vrhunskega pevskega zbora Carmina Slovenica iz Maribora pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec. Zakaj prva nagrada prav temu pevskemu zboru, ki zaokrožuje eno od obdobij svojega uspešnega nastopanje na domačih in tujih odrih z izdajo zgoščenke? Ne zaradi formalne sestave projekta in tudi ne le zaradi kakovosti petja, celovitosti nastopanja in vodenja zbora, ki je dobil že vrsto uglednih priznanj, ampak zaradi ťmodelaŤ oziroma načina delovanja tega zbora. Temeljno sestavino predstavlja namreč pravilno razumevanje slovenske glasbene in širše duhovne dediščine ter njeno apliciranje v sodobno ustvarjalnost in pojavnost. Z interpretacijsko sintezo, ki vključuje dediščino ljudskih pesmi, plesov in glasbe, niso vstopili v tako pogosto romantično nostalgiranje ali celo ťživiŤ muzej, ampak jim ta dediščina predstavlja le model za oblikovanje sodobnega ustvarjanja. Prav zato združuje to ustvarjanje značilnosti, razpoznavnosti, posebnosti in drugačnosti, torej sestavine, ki so pomembne za načrtovanje sodobnega življenja z razsežnostjo dediščine. V Mariboru, v Sloveniji in v svetu!

2. nagrada

Obnova pučev v Truškah. Izredno zanimiv projekt, ki posega na področje varovanje naše kulturne in naravne dediščine v slovenski Istri. Nosilci projekta bodo sredstva iz nagrade namenili za ohranitev in vzdrževanje vaških napajališč za živino oz. pučev, ki imajo seveda veliko širši pomen. Pomenijo namreč vodna zajetja v tem kraškem svetu, mesto za druženje domačinov in so tudi pomemben člen pri zagotavljanju življenjskih pogojev za nekatere živali, na primer kačje pastirje. Puči pomembno sooblikujejo istovetnost kraške pokrajine in naselij v slovenski Istri.

Žički grobeljnik. Značilen projekt s področja ohranjanja naše naravne, rastlinske dediščine, ki aktivno vključuje šolsko mladino. V imenitnem kulturnem okolju starodavnega žičkega samostana, ki je pred leti že prejel nagrado družbe Ford, bodo mladi poskrbeli za primerne življenjske pogoje, razmnoževanje in vzdrževanje Grobeljnika (lat. Alyssum), zaščitene nizke rastline z rumenimi cvetovi. V ta namen so tudi primerno uredili njegovo mikro-življenjsko okolje.

Kosmačeva učna pot. Enega od načinov za ohranjanje, predvsem za spoznavanje in razvijanje odnosov do vrednot naravne in kulturne dediščine, predstavljajo tudi razne učne poti. Vendar sta njihovo življenje ali funkcija pogosto dokaj ozko in predvsem ne vsestransko uporabljena. Zato projekt Kosmačeva učna pot prinaša pravo svežino na tem področju, saj celovito povezuje številne sestavine naravnega in kulturnega okolja, ki je sooblikovalo tudi osebnost mladega Cirila Kosmača, preden se je podal na svojo pisateljsko pot. Projekt dokazuje, kako lahko na primeren način vključimo urejene rojstne hiše znamenitih Slovencev v šolski program in turistično ponudbo.

Posebni nagradi:

Osnovna šola Stična. Posebno priznanje podeljujemo učencem biološkega krožka Osnovne šole Stična, podružnične šole Višnja Gora, ki so poslali projekt z naslovom Mlake in močvirja v Višnji Gori in njeni okolici. Projekt je namenjen rednemu in krožkarskemu delu v šoli. Predlagatelji so zelo skrbno in predvsem tudi skromno predvideli potrebna sredstva za dokončanje projekta, zato jim družba Summit motors Ljubljana podeljuje želenih 50.000 tolarjev.

Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije. Posebej želimo poudariti pomen Gibanja znanost mladini pri Zvezi organizacij za tehnično kulturo Slovenije, ki že desetletja uspešno vzpostavlja vezi med posameznimi znanostmi in mladimi. Njihovo delovanje vključuje različne starostne stopnje mladih in pomeni najbolj primerno obliko vstopanja v skrivnosti, širine in vprašanja znanstvenoraziskovalnega dela. Na letošnji natečaj je Gibanje znanost mladini poslalo več projektov. Ker je njihova skupna metodična lastnost tudi terensko delo, se je družba Summit motors Ljubljana odločila, da jim v obdobju organiziranja terenskih raziskovalnih delavnic, to je v poletnih mesecih, omogoči uporabo vozila ford Transit.

Slavnostna razglasitev rezultatov natečaja in podelitev nagrad je bila 6. februarja 2002 v Narodnem domu v Mariboru.

Dodatne informacije: Blanka Todori, Summit motors Ljubljana, d.o.o., Leskoškova 4, 1000 Ljubljana, 01/54 71 202, mailto:blanka.todori@summitmotors.si

Vir: Summit motors


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Ford v španski obrat skupno vložil 2,3 milijarde evrov 3

Ford je poskrbel za največjo naložbo v avtomobilski panogi v Španiji, njihov obrat v Valenciji bo proizvodnjo letos povečal za 40...

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Komisija DZ za revizijo poslovanja FDV 4

Komisija za nadzor javnih financ predlaga računskemu sodišču, naj v program dela uvrsti tudi revizijo poslovanja Fakultete za družbene...

AVTO
PAL
PAL Avtomobilizem na pragu tektonskih sprememb 26

Avtomobilska industrija je po mnenju strokovnjakov na pragu največjih sprememb, odkar je Henry Ford uvedel množično izdelavo avtomobilov.

FINANCE
Članki
Članki O Mojci ... 13

Mar ni naša državljanska dolžnost, naša odgovornost do največjega in najplemenitejšega otroka - naše države - nenehno opozarjati,...

FINANCE
Članki
Članki Če ste všeč Unescu, lahko bolje služite

Pot do umestitve je postopna, začne se z vpisom v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, ki je pri nas poimenovana kot živa...

AVTO
Novosti
Novosti Avti se bodo namesto vas držali omejitev in preprečevali neumnosti 3

Nič več izgovorov, da ste spregledali prometni znak - fordi bodo v prihodnje kar sami upoštevali hitrostne omejitve, chevroleti bodo...

OGLAS
FINANCE
DDV in poslovanje s tujino: kako ga pravilno obračunati

DDV sistem je nemalokrat zakompliciran, posebej pri poslovanju s tujino – pogoste so namreč dileme, ko je storitev predmet obdavčitve v...