Iz LDS in poslanske skupine izstopili še trije poslanci

Čas branja: 2 min
22.02.2007  15:08  Dopolnjeno: 22.02.2007 15:15
Iz LDS so izstopili še trije poslanci in sicer Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel
avtor

Obveščaj me o novih člankih:  

Iz liberalne demokracije in njene poslanske skupine so danes izstopili še trije poslanci, in sicer Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel. Kot je potrdil Gantar, bodo skupaj s samostojnim poslancem Matejem Lahovnikom, ki je iz poslanske skupine LDS izstopil že pred časom, ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Za izstop so se odločili zaradi nestrinjanja z načinom vodenja stranke

Po vrsti izstopov iz LDS so se danes za takšno potezo odločili še trije poslanci. Kot je pojasnil Gantar, so se za izstop odločili zaradi nestrinjanja z načinom vodenja stranke. Gantar, Terčon in Posedel so z izstopom iz LDS sledili Lahovniku, ki je izstopil tudi iz poslanske skupine, ter Milanu M. Cviklu in Slavku Gabru, ki pa sta zaenkrat še vedno člana poslanske skupine LDS.

Nameravajo ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev

Štirje poslanci nameravajo ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev, o čemer so že obvestili predsednika DZ Franceta Cukjatija. Kot so pojasnili v predsednikovem kabinetu, poslanci izpolnjujejo pogoje za ustanovitev takšne poslanske skupine, v treh dneh pričakujejo le še obvestilo vodje poslanske skupine LDS Antona Ropa o izstopu poslancev iz poslanske skupine.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja. Ni pa jasno, kako bi se v takšnem primeru upoštevalo njihovo članstvo v delovnih telesih, saj takšnega primera, odkar delo DZ določa nov poslovnik, še ni bilo.

Lahovnik: Preveč medsebojnega spotikanja in premalo sodelovanja

Matej Lahovnik je sicer največjo opozicijsko stranko zapustil 25. januarja. V izstopni izjavi je zapisal, da je bilo preveč prikritega medsebojnega spotikanja in premalo odkritega sodelovanja. Cvikl in Gaber pa sta se za izstop odločila po kongresu LDS. Medtem ko Gaber svoje poteze ni komentiral, je Cvikl ocenil, da LDS ni več stranka, ki bo ustrezno odgovarjala na izzive razvoja Slovenije.

Cvikl je današnjo odločitev štirih poslancev pozdravil. Kot je dejal, bo sam počakal na ustrezen trenutek za naslednji korak, je pa po njegovem mnenju zdaj zelo pomembno, da se pristopi k oblikovanju nove samostojne poslanske skupine. "Mislim, da bomo našli ustrezno obliko sodelovanja glede na pravila, ki veljajo v DZ," je poudaril.

Kacin je izstope označil za pričakovane

Predsednik LDS Jelko Kacin je današnje izstope poslancev Pavla Gantarja, Davorina Terčona in Alojza Posedela iz stranke in poslanske skupine označil za pričakovane, predvsem v luči priprav na kongres LDS. "Nobeden od teh ni sodeloval pri pripravi programskega dokumenta, nekateri se tudi niso udeležili kongresa in zato bi rekel, da je v tem trenutku težko komentirati, kaj bo iz tega nastalo," je povedal Kacin. Kot je dodal, mu je eden od teh v odstopni izjavi zapisal, da izstopa iz zasebnih razlogov.

Stališče stranke do tega, ali prerazporediti pravice, ki izhajajo iz naslova poslanskega kluba LDS, pa je po Kacinovih besedah, da "nihče, ki je bil izvoljen na listi LDS, ne more na račun svojih privilegijev teh privilegijev prenašati drugam". Kot je še dodal, "za temi ljudmi stojijo glasovi volivk in volivcev in poslanska skupina LDS ima pravico do opravljanja določenih dolžnosti in prevzemanja določenih funkcij v DZ".Preberite tudi:

06.02.2007
28.01.2007
26.02.2007
26.02.2007
02.03.2007
05.03.2007
08.03.2007
12.03.2007
16.03.2007
11.04.2007

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Erjavec: Glasovanje o zaupnici Bratuškovi povsem nesmiselno 83

Premierka Alenka Bratušek je ob dogajanju v državnem zboru napovedala, da bo podporo preverila z zaupnico. Prav tako je zagotovila, da...

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Kraljič: Slovenija iz krize ne bo izšla še vsaj leto ali dve 37

Premiki so, a vse poteka prepočasi, ugotavlja nekdanji direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič

FINANCE
Članki
Članki Razpad 'najboljšega moštva': Aleš Čerin odstopil s funkcij v PS 70

Pozitivno Slovenijo pod vodstvom Zorana Jankovića je zapustilo 13 poslancev, ki ustanavljajo novo stranko; vodila jo bo Alenka Bratušek

FINANCE
Članki
Članki Vlada obljublja, da subvencioniranje šolskega prevoza ni ogroženo 9

Vlada bo danes zagotovila sredstva do konca junija, v dveh tednih pa denar do konca leta; od kje bodo dobili denar, še ne vedo

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.