Kaj o kandidatih povedo psihološki testi

Čas branja: 3 min
12.11.2001  15:55  Dopolnjeno: 12.11.2001 15:55

Martina Logar, ISG International Service Group, x100, 205
Po uspešni samopredstavitvi pri možnem delodajalcu ste bili obveščeni, da vas čaka psihološko testiranje, na podlagi katerega se bodo v podjetju laže in ustrezneje odločili, kateri kandidat bo izbran. Na podlagi rezultatov, vaših odgovorov na zvita vprašanja ali preizkusov spretnosti in logičnega mišljenja bo torej psiholog napisal odločilno poročilo. Morda se sprašujete, zakaj je testiranje potrebno, koliko takšni testi res pokažejo pravo sliko o posamezniku ali kako se lahko na testiranje pripravite. Nekateri bi radi celo poskusili poiskati pravilne odgovore ali se teh naučili, vse z namenom, da bi se na testiranju izkazali kot najboljši kandidat za zaposlitev. Pa je to mogoče?

Kaj ugotavljamo s testi?

S psihološkimi testi najpogosteje ugotavljamo sposobnosti (inteligentnost), osebnostne lastnosti in interese. Preverjamo lahko tudi motivacijo, odpornost proti stresu, sposobnost za vodenje in nekatere druge specifične lastnosti. Če te rezultate primerjamo z ugotovitvami usmerjenega intervjuja, ob koncu dobimo zelo podrobno sliko o kandidatu in s precejšnjo gotovostjo lahko sklepamo, kateri kandidat bo najuspešneje deloval na delovnem mestu, ki ga želimo zapolniti.

Idealen nabor sposobnosti, osebnostnih lastnosti in drugih značilnosti kandidata je odvisen od konkretnega delovnega mesta. Če vas je delodajalec uvrstil v ožji izbor, torej med kandidate, ki bodo psihološko testirani, to pomeni, da vas je ocenil kot primernega, rad pa bi dobil še več informacij o vaši osebnosti, ki mu bodo olajšale odločitev.

Najpogostejši izrazi

Inteligentnost - ni enopomenski pojem, temveč je sestavljena lastnost. Zato ponavadi kandidate testiramo z več različnimi testi sposobnosti - test logičnega mišljenja, verbalne sposobnosti, test hitrosti in natančnosti opažanja, prostorske predstavljivosti, numerične sposobnosti, ustvarjalnosti, spomina in podobno. Za vse teste sposobnosti je značilen dosežek - koliko lahko kandidat doseže, če maksimalno izkoristi svoje potenciale. Ti testi so včasih tudi časovno omejeni. Edina možnost, da bi se na testih sposobnosti izkazali za sposobnejše, kot ste v resnici, bi bila, da bi vnaprej vedeli za naloge in vprašanja, kar pa ne bi bilo skladno s pravili etičnega kodeksa, ki zavezujejo psihologe k varovanju zaupnosti testnih materialov.

Osebnostne lastnosti - so najbolj zaslužne, da lahko v življenju čim bolj izkoristimo svoje sposobnosti. Te so različni raziskovalci različno razdelili, v skoraj vseh testih pa najdemo ekstravertiranost oziroma introvertiranost, sodelovanje (odnos do drugih ljudi), natančnost, vztrajnost, čustveno stabilnost, odnos do novosti. Tukaj merimo tipično vedenje posameznika, v testih ni pravilnih in napačnih odgovorov - vse je odvisno od dela in zahtev delovnega mesta.

Pri testih osebnostnih lastnosti pa bi se lahko zgodilo, da bi kandidati namenoma izbirali odgovore, ki ne bi ustrezali dejanskemu stanju. Sestavljavci testov so pomislili tudi na to možnost, zato so v testih osebnosti tudi vprašanja, ki kažejo na nagnjenost k temu, da bi se kandidat izkazal kot boljši (ali pa slabši), kot je v resnici. Tudi vaš bodoči delodajalec ve, da imamo vsi napake, zato bo raje sodeloval s kandidatom, ki se izkaže kot pošten, kot pa z nekom, ki prikriva resnico. Goljufanje se v tem primeru ne izplača.

Interesi - Znano je, da ljudje dosežemo najboljše rezultate, če delamo to, kar nas veseli in zanima. Zato psihologi preverjajo tudi interese posameznikov. Veliko zanimanje za neko področje lahko celo pretehta pomanjkanje sposobnosti. Tudi pri interesih ni pravilnih ali napačnih odgovorov, saj močneje izraženo zanimanje do dela z ljudmi zagotovo ne more biti ne dobra ne slaba lastnost.

Dragocenost informacij psiholoških testov

1. Psihološko testiranje je objektivno. Vsi testiranci so testirani v enakih razmerah. Rezultat testiranja s tem ni odvisen od psihologa, ki vodi testiranje, in tudi celotna situacija ne vpliva na rezultate testiranja. Psiholog ima na voljo ključe za vrednotenje odgovorov in tudi norme, po katerih lahko razvrsti posameznika v primerjavi z drugimi testiranimi kandidati.

2. Instrumenti, uporabljeni v psihološkem testiranju, so zanesljivi, zato so tudi rezultati zanesljivi. Če bi vas še enkrat testirali z enakim ali zelo podobnim testom, pa čeprav čez nekaj časa, bi dosegli enak ali zelo podoben rezultat.

3. Verificirani testi so občutljivi, tako da nam omogočijo, da lahko izmerimo tudi zelo majhne razlike med kandidati za zaposlitev.

4. In ne nazadnje - taki testi so veljavni, kar pomeni, da merijo natančno tisto, za kar so bili sestavljeni.

Po zakonu o varstvu osebnih podatkov se morate s sodelovanjem pri psihološkem testiranju strinjati in vedeti, komu bodo rezultati posredovani. Navadno psiholog zadrži rezultate, mnenje pa kot zaupen dokument izroči naročniku testiranj. Izvirni rezultati so dostopni samo psihologu, ki jih edini lahko pravilno interpretira.

Priprave na test

Ob povabilu na psihološko testiranje se vprašajte, kdaj in kam morate priti ter koliko časa naj bi testiranje trajalo. Vzemite si dovolj časa - če se vam bo proti koncu mudilo, boste v slabšem položaju v primerjavi z vašimi tekmeci. Psihološko testiranje včasih traja tudi več ur. Svoje sposobnosti boste lahko najbolj pokazali, če boste na testiranje prišli spočiti, vaša obleka naj bo udobna, ne pozabite pa tudi na urejenost. Če se vam med testiranjem porajajo vprašanja o načinu odgovarjanja, je pametneje vprašati, kot pa izgubljati čas z razmišljanjem. Po psihološkem testiranju ste upravičeni do povratne informacije o dosežkih. Če vam psiholog sam ne ponudi te možnosti, ga vprašajte. Po koncu predstavitve vaših rezultatov je primerno tudi vprašanje, kam vas ti uvrščajo v primerjavi z rezultati drugih kandidatov.

Ob koncu ne pozabimo omeniti, da so psihološka mnenja tudi dobra podlaga za usmerjanje kariere zaposlenih (ob napredovanju, reorganizaciji, premestitvah), svetovanje o nadaljnjem izobraževanju in podobno. Delodajalec, ki se poleg drugih postopkov izbora odloči tudi za psihološko testiranje, se za svoje zaposlene verjetno bolj zanima in jih spremlja tudi pozneje v karieri. Zato se lahko povabila na testiranje razveselite, saj je to znamenje, da delodajalec, ki se resno in veliko ukvarja s svojimi zaposlenimi, razmišlja, da bi v svojo sredino povabil prav vas.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Veliki primerjalni test športnih terencev, ki so prevzeli tudi Slovence 29

PRIMA test: audi Q5, BMW X3, alfa romeo stelvio, mercedes-benz GLC, lexus NX in volvo XC60

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Podjetja, bi ujela top kandidata? Bodite iskrena z njim

Zaposlovanje je dvostranski proces in tudi podjetja se morate držati nekaterih (ne)napisanih pravil, če želite kandidata zvabiti k sebi.

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

AVTO
Novice
Novice Nov standard za merjenje izpustov v resničnih pogojih

Podatki proizvajalcev o izpustih, namerjenih v laboratorijih, so se močno razlikovali od dejanskih

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Nemški socialist Martin Schulz v boj za Barrosovega naslednika 8

Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je bil izbran kot edini kandidat

TOP JOB
Delavci
Delavci (Mini priročnik) Kako do dobre službe

Ne glede na to, ali že imate dobro službo, pri skrbi za kariero ne smete zaspati